Florian Bichir şi răsuflata poveste a „marilor colaborări” cu Securitatea ale ierarhilor ortodocşi

Evenimentul zilei, 9 septembrie 2007

Cei care visau ca or sa gaseasca nume mari care ar fi fost ofiteri, chiar generali printre membrii Sfantului Sinod pot sa-si muste mainile de ciuda. Mie nu mi se pare nimic concludent si e bine sa anuntam ce s-a gasit, pentru ca cinci episcopi au fost chemati la audieri.

S-a dus la aceste convocari, care imi amintesc de cele ale defunctei Securitati, doar Inalt Prea Sfintitul Andrei Andreicut al Albei, care, desi a colaborat sub numele de cod „Ionica”, fiind amenintat cu puscaria, a primit inca din 2001 certificat CNSAS ca nu a facut politie politica. De fapt, experienta sa traumatizanta cu organele Departamentului Securitatii Statului a explicat-o in cartea „S-au risipit facatorii de basme – Amintiri care dor”, publicata in 2001 si in care a inclus dosarul sau de la CNSAS.

Un alt ierarh chemat la audieri, PS Gherasim al Valcei, a fost ani intregi staret la Manastirea Caldarusani si, fiindca acolo se aflau cu domiciliu fortat ierarhii greco-catolici care refuzasera sa treaca la ortodocsi dupa 1948, a fost obligat de Securitate sa dea informari despre ce program aveau acestia, cine-i vizita.

Prea Sfintitul Calinic al Argesului si Muscelului a patit la fel. Fost staret la Sinaia, dar si la Cernica, manastiri „de protocol”, a primit zeci de vizite de la ambasadori straini care erau filati de Securitate non-stop. La nici douazeci de minute dupa ce oaspetii plecau, se prezentau „baietii cu ochii albastri”, care mai erau denumiti prin manastiri si „ierarhia nevazuta”.

Ei, si ce zicea staretul, care trebuie spus ca le dadea note de protocol batute la masina si cu numar inregistrat? Ca ambasadorul i-a oferit un stilou sau mai stiu eu ce, obiecte confiscate rapid de baietii astia vigilenti, si ca nu a injurat conducerea de partid si de stat. Si ca el, evident, a sustinut ca sa nu fie probleme ca exista libertatea religioasa in Romania. Senzational, nu? Mari informari, mare politie politica…

Dosare mai deosebite sunt cel al Arhiepiscopului Sucevei si Radautilor, IPS Pimen, care a avut nume de cod, se intalnea – dupa ce spunea o parola – cu alt colaborator al Securitatii in Germania, ma rog, destul de urat, si cel al Prea Sfintitului Timotei, episcopul Aradului, Ienopolei si Halmagiului, care a avut o bursa la Fribourg, Elvetia, si a trebuit sa povesteasca ce a facut pe afara.

Ca sa fim foarte corecti trebuie spus ca majoritatea celor care plecau la studii in strainatate erau obligati de Departamentul Cultelor, ca la intoarcere, sa faca un raport amanuntit asupra activitatii lor. Iar hartiile ajungeau inevitabil la Securitate, Departamentul Cultelor fiind intesat de ofiteri. Si, uite asa, aceste rapoarte apar acum la CNSAS, dar intrebarea care se pune este au facut acestia politie politica ori ba? Cine a facut, precum IPS Nicolae Corneanu, trebuie sa plateasca, fie si moral.

Pentru ca acesta a primit numai intr-un an bani de la Securitate cat sa-si cumpere o Dacie, deci era valoros. Dar si tenace, pentru ca el copia cu manuta lui scrisorile pe care i le trimiteau unii preoti din strainatate, iar Securitatea le facea ulterior probleme familiilor ramase in tara. In plus, nu toti preotii caterisiti de Mitropolitul Banatului la ordinul Securitatii au fost reprimiti in cler.

Pana una-alta, marile dezvaluiri de la CNSAS mi se par slabute, ca sa nu le spun praf in ochi, si demonstreaza ca asa-zisa colaborare a clerului ortodox cu Securitatea e aproape o poveste.

Psa. Gianina Picioruş

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *