Despre alegerea noului Patriarh al României
Pe siteul oficial al Patriarhiei Române găsim desfăşurătorul evenimentelor
din următoarele două zile:
- marţi, 11 septembrie 2007, ora 12.00, după Sfânta Liturghie, se oficiază slujba de pomenire la 40 de zile de la trecerea în veşnicie a Fericitului întru adormire Părintelui nostru Patriarh Teoctist la care participă membrii Sfântului Sinod;
- miercuri, 12 septembrie 2007, de la ora 8.00, oficierea Sfintei Liturghii;
- miercuri, 12 septembrie 2007, ora 9.30, oficierea slujbei de Te Deum;
- miercuri, 12 septembrie 2007, ora 10.00, şedinţa extraordinară a Sfântului Sinod pentru desemnarea candidaţilor la alegerea noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române;
- miercuri, 12 septembrie 20007, ora 16.30, oficierea slujbei de Te Deum;
- miercuri, 12 septembrie2007, ora 17.00, şedinţa Colegiului Electoral Bisericesc pentru alegerea noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române;
- miercuri, 12 septembrie 20007, ora 19.00, şedinţa Sfântului Sinod în vederea validării alegerii noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
†
În Curierul Naţional, Anul 12, nr. 4997. Marţi, 11 Septembrie 2007:
Despre alegerea noului Patriarh: sistemul de alegere şi de vot
Pentru slujirea, vrednicia şi răspunderea de Patriarh este eligibil oricare dintre Mitropoliţii, Arhiepiscopii şi Episcopii eparhioţi în funcţiune, cetăţeni români, care s-au impus în conştiinţa Bisericii şi a societăţii prin viaţă curată, cultură teologică, demnitate eclesială, zel misionar şi simţ gospodăresc, informează Biroul de Presă al Patriarhiei. În deschiderea şedinţei extraordinare, locţiitorul de Patriarh îl invită pe secretarul Sfântului Sinod să facă apelul nominal. Secretarul Sfântului Sinod face cunoscut faptul că desemnarea candidaţilor se face prin vot secret de către Sfântul Sinod, întrunit în şedinţă extraordinară. În această situaţie, acesta este legal constituit cu prezenţa a două treimi din membrii săi şi hotărăşte cu votul majorităţii, adică jumătate plus unu din membrii prezenţi.
La apelul secretarului de şedinţă, fiecare votant primeşte un buletin de vot şi, mergând într-un loc special amenajat, bifează pe buletin numele celui pe care îl crede vrednic să fie ales. Înainte de a părăsi locul special amenajat pentru votare, fiecare votant împătureşte buletinul de vot în patru, în aşa fel încât ştampila să fie afară.
Votarea este obligatorie, voturile bifate incorect, cu adăugiri sau fără bifare, se anulează. Preşedintele face numărătoarea buletinelor, trecându-le din prima urnă în cea de a doua. Numărul buletinelor trebuie să fie egal cu acela al votanţilor prezenţi.
Patriarh al BOR devine candidatul care a obţinut majoritatea, adică jumătate plus unu din numărul voturilor valabil exprimate. Dacă niciunul dintre cei doi sau trei candidaţi nu a întrunit majoritatea, se organizează o nouă votare, la care participă primii doi candidaţi care au întrunit cel mai mare număr de voturi. Este ales cel care a întrunit majoritatea, adică jumătate plus unu din numărul voturilor valabil exprimate. În caz de paritate, decid sorţii.
†
Marti, 11 septembrie 2007, la ora 11 incepe slujba de pomenire a Patriarhului Teoctist, la 40 de zile, care va avea loc la Catedrala Patriarhala. Slujba va fi oficiata de membrii Sfantului Sinod si va urma imediata dupa Sfanta Liturghie.
Patriarhul Teoctist a trecut la cele sfinte pe 30 iulie. Avea 92 de ani. A suferit un stop cardiac ca urmare a complicatiilor aparute dupa operatia de prostata.
Preafericitul Teoctist a condus Biserica Ortodoxa Romana timp de 21 de ani.
Miercuri, Colegiul Electoral Bisericesc se va intruni pentru alegerea succesorului sau.
†
Jurnalul Naţional, 11 septembrie 2007.
Desemnarea candidaţilor, care pot fi doi sau trei, se face prin vot secret de membrii Sfântului Sinod. Numele celui care va fi noul patriarh se va şti abia după ce vor vota membrii Colegiului Electoral Bisericesc. Acesta este alcătuit din membrii Adunării Naţionale Bisericeşti (din care fac parte ierarhii Sfântului Sinod, plus câte doi laici şi un cleric de la fiecare eparhie) şi cei ai Adunării Eparhiale a Eparhiei Vacante, adică a Arhiepiscopiei Bucureştilor, al cărei arhiepiscop este Patriarhul de drept (20 de laici şi 10 clerici). Din Colegiul Electoral Bisericesc fac parte, ca membri de drept, câte un decan şi câte un director, clerici de la instituţiile de învăţământ teologic din fiecare mitropolie (în ţară sunt 6), desemnaţi de mitropolitul respectiv. Colegiul Electoral Bisericesc este constituit legal cu prezenţa a două treimi din membrii săi.
Ca atribuţii ale Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române amintim doar câteva: convoacă şi prezidează organele deliberative centrale ale BOR; reprezintă Patriarhia Română în justiţie, în faţa autorităţilor şi faţă de terţi, personal sau prin împuterniciţi; întreţine relaţii cu celelalte Biserici creştine ortodoxe în chestiunile bisericeşti; trimite sfaturi frăţeşti ierarhilor din ţară şi împacă neînţelegerile personale dintre aceştia; emite gramate pentru instalarea mitropoliţilor.
†
Gardianul, 11 septembrie 2007.
Ultimele informatii ii dau ca siguri candidati pe IPS Daniel Ciobotea, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si pe IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, ultimul confirmand participarea, inca o data, ieri. In acest moment, nu trebuie scos din joc nici Mitropolitul Olteniei, IPS Teofan, care insa nu si-a manifestat intentiile. Sunt ipoteze care spun ca acesta fie va refuza sa candideze, fie va intra in concurs, dupa care se va retrage. Nu este exclusa nici ipoteza refuzului sau retragerii si a altui candidat dintre cei trei.
†
Ziua, Nr. 4031 de marti, 11 septembrie 2007
Portretul noului Patriarh
1. Sa fie convins ca Ortodoxia, etern actuala, detine integral adevarul de credinta si toate parghiile necesare mantuirii; sa nu distruga caracterul specific al Ortodoxiei prin compromisuri dogmatice.
2. Sa fie pilda vie, darza si marturisitoare a dreptei credinte, asa cum au lasat-o Sfintii Apostoli in fata paganilor, dorindu-si sincer ca si acestia sa descopere in Hristos pe Dumnezeul cel Viu si pe adevaratul Mesia.
3. Sa intruchipeze plenar monahismul, sa-i iubeasca si sa-i pretuiasca dupa cuviinta pe monahii nevoitori, rugatori si veghetori ai temeiurilor si randuielilor traditionale.
4. Sa aiba duhovnic pe masura si sa asculte de el cu smerenia cuvenita.
5. Sa tina la primatul celor duhovnicesti, dar sa aiba si un larg orizont cultural, fiind capabil sa raspunda ferm si adecvat tuturor provocarilor lumii de azi.
6. Sa aiba priceperea sa se inconjoare de sfetnici buni, integri in credinta si in fapte, si sa se fereasca de oportunisti si de lingusitori sau chiar de infractori in sutana.
7. Sa manifeste deschidere parinteasca spre eforturile constructive ale laicatului ortodox, sa mobilizeze cu intelepciune energiile intelectualitatii crestine si sa aiba o grija aparte fata de potentialitatile creatoare si slujitoare ale tinerei generatii.
8. Sa fie bland si drept, ca un parinte adevarat si ca un pastor de noroade, asemenea lui Moise, despre care s-a scris ca a fost cel mai bland dintre pamanteni, dar a reusit datorita darzeniei lui si spiritului de dreptate (dreptatea lui Dumnezeu, nu dreptatea oamenilor!) sa-si conduca poporul prin pustie, spre tara Fagaduintei.
9. Blandetea lui sa se prefaca in asprime numai atunci cand Hristos este batjocorit (fie prin legi anticrestine, precum cele privitoare la homosexualitate sau avorturi, fie prin discursuri profanatoare, precum cel din piesa „Evanghelistii” a Alinei Mungiu-Pippidi).
10. Sa nu se foloseasca in nici un fel de puterea lumeasca pentru a ajunge Patriarh si sa nu accepte nici o forma de ideologizare a religiei, dand Cezarului cele ale Cezarului numai in masura in care si Cezarul da lui Dumnezeu cele ale lui Dumnezeu.
11. Sa nu fie santajabil nici prin trecutul sau, nici prin legaturi prezente cu organizatii oculte parabisericesti si ostile crestinismului ortodox sau idealurilor nationale impletite cu credinta.
12. Sa aiba caracterul si taria ca, in cazul in care varsta sau slabiciunile trupesti l-ar face neputincios, sa se retraga de bunavoie la o manastire, unde, ingrijit cu dragoste si respect, sa-si astepte in pacea rugaciunii stramutarea la cele vesnice, dupa cum avea de gand si Prea Fericitul Adormit intru Domnul, Parintele Patriarh Teoctist, care va urmari din ceruri alegerea succesorului sau de drept.
†
Pr. Dorin.