Alegerea Patriarhului şi mediatizarea evenimentului la TV [12 septembrie 2007, I]

Realitatea TV

Anunţul alegerii patriarhului Daniel [ video].

ÎPS Daniel, ÎPS Bartolomeu şi Prea-Sfinţitul Ioan, candidaţii pentru scaunul patriarhal

Miercuri 12 septembrie 2007, 13:20

Biserica Ortodoxă Română îl va alege, astăzi, pe cel de-al şaselea Patriarh, după 41 de zile de la trecerea la cele veşnice a Preafericitului Părinte Teoctist.


Marii Duhovnici ai României alcătuiesc portretul moral al viitorului Patriarh

Mitropoliţii Daniel şi Bartolomeu, ca şi episcopul de Harghita şi Covasna Ioan sunt cei trei candidaţi la scaunul patriarhal desemnaţi în şedinţa Sfântului Sinod al BOR, după ce mitropoliţii Teofan şi Laurenţiu s-au retras din cursă.

Şedinţa Sfântului Sinod a început la ora 10.00. Ea a fost condusă de Mitropolitul Banatului, ÎPS Nicolae Corneanu, cel mai vechi în hirotonie, care, pentru că a acceptat să prezideze şedinţa, nu se poate afla printre candidaţii la scaunul patriarhal.

Alegerea Patriarhului

Şedinţa Colegiului Electoral Bisericesc pentru alegerea noului patriarh are loc în a doua parte a zilei, de la ora 17.00.

Colegiul Electoral Bisericesc este legal constituit cu prezenţa a două treimi din membrii săi şi alege valabil cu majoritate, adică jumătate plus unu din membrii prezenţi. Ierarhii eparhioţi se aleg prin vot secret de către Colegiul Electoral Bisericesc dintre doi sau trei candidaţi desemnaţi de Sfântul Sinod. În cazuri excepţionale şi motivat se admite şi un singur candidat. Membrii Colegiului vor primi la începutul şedinţei câte un Curriculum Vitae al celor doi sau trei candidaţi desemnaţi.

Pe fiecare buletin de vot sunt tipărite numele celor trei candidaţi, în ordinea desemnării de către Sfântul Sinod. Este urmată aceeaşi procedură ca şi la desemnarea candidaţilor de către Sfântul Sinod.

Patriarh al BOR devine candidatul care a obţinut majoritatea, adică jumătate plus unu din numărul voturilor valabil exprimate. Dacă nici unul dintre cei doi sau trei candidaţi nu a întrunit majoritatea, se organizează o nouă votare, la care participă primii doi candidaţi care au întrunit cel mai mare număr de voturi. Devine ales cel care a întrunit majoritatea, adică jumătate plus unu din numărul voturilor valabil exprimate, iar în caz de paritate decid sorţii.

Rezultatul alegerii este consemnat într-un proces-verbal la care se anexează buletinele voturilor exprimate. Preşedintele anunţă solemn numele celui ales, iar actele alegerii se înaintează Sfântului Sinod în vederea examinării canonice şi a validării alegerii.
Sfântul Sinod se întruneşte în şedintă la ora 19.00 pentru a valida alegerea noului Patriarh al Biserici Ortodoxe Române.

În cazul în care alegerea nu va fi aprobată, se va proceda la o nouă alegere.

Atribuţiile noului Patriarh

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române este şi Arhiepiscopul Bucureştilor şi Mitropolitul Munteniei şi Dobrogei. Titulatura sa este: „Prea Fericirea Sa, Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei şi Prea Fericitul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române”.

El poartă ca semn distinctiv două engolpioane (icoane purtate la gât – n.r.) şi o cruce, culion (potcap) şi o camilafcă (potcap acoperit cu un vâl – n.r.) albă cu cruce.

În calitate de Întâi Stătător între Ierarhii Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul convoacă şi prezidează organele deliberative centrale ale Bisericii Ortodoxe Române, reprezintă Patriarhia Română în justiţie, în faţa autorităţilor şi faţă de terţi, personal sau prin împuterniciţi legali, întreţine raporturi cu celelalte Biserici creştine ortodoxe în chestiunile bisericeşti. De asemenea, în atribuţiile Patriarhului intră şi aducerea la îndeplinire a hotărârile organelor deliberative centrale ale Bisericii Ortodoxe Române. Conducătorul BOR este şi cel care prezidează colegiul electoral pentru alegerea Mitropoliţilor, hirotoneşte, împreună cu alţi Ierahi, potrivit Sfintelor Canoane, pe Mitropoliţi, acordă concedii Mitropoliţilor până la 30 de zile. Totodată, în conformitate cu dispoziţiile canonului 11 al Sinodului VII Ecumenic, Patriarhul exercită dreptul de devoluţiune (transmiterea averii – n.r.).

Foto crestinism-ortodox.ro

Sursa: NewsIn

Sfântului Sinod a desemnat candidaţii: ÎPS Daniel, ÎPS Bartolomeu şi Prea-Sfinţitul Ioan

«»

Marii Duhovnici ai României alcătuiesc portretul moral al viitorului Patriarh

Marii Duhovnici ai României alcătuiesc portretul moral al viitorului Patriarh

Miercuri 12 septembrie 2007, 08:17

Opt dintre cei mai mari duhovnici în viaţă ai României alcătuiesc portretul moral al viitorului Patriarh într-un program Realitatea TV, care se încheie în ziua Marelui Sinod, pe 12 septembrie.

Printre cei opt se numără stareţi ai unor mănăstiri precum Sîmbăta de Sus, Techirghiol, Cozia şi Sihăstria. Părintele Laurenţiu se numără printre cei care lansează o ipoteză absolut suprinzătoare – care a funcţionat acum mai bine de o mie de ani: „Să aleagă un om cu experienţă să poată face faţă la situaţiile vieţii sociale, pentru că sunt foarte multe provocări. Să fie şi un om aşa…de exemplu, în 787, în perioada iconoclastă, la Sinod s-au gândit să aleagă un patriarh din rândul mirenilor”.

Deşi este greu de crezut că un mirean ar putea găsi susţinere în actualul Sinod, pentru a ajunge Patriarh, Marii Duhovnici cad de acord asupra unui fapt: cel ales trebuie să fie o personalitate extrem de puternică.

Marii Duhovnici este un program realizat într-un timp record, pentru Realitatea TV, de către Iulian Capsali, care timp de o săptămână a făcut un adevărat tur de forţă, parcurgând peste 2.000 de kilometri pentru a-i convinge pe călugări, unii dintre ei pustnici de decenii întregi, să vorbească despre alegerea Patriarhului.

Sursa: Realitatea TV

Părintele Laurenţiu: Viitorul Patriarh trebuie să fie iubit de Dumnezeu
Părintele Arsenie Papacioc: Cine-i mai smerit e mai fericit
Părintele Serafim Man: Să ne rugăm să fie ales omu potrivit
Părintele Teofil: Cel care va fi ales să fie ca cel care a trecut la cele veşnice
Părintele Vartolomeu: Duhul Sfânt face alegerea Patriarhului
Părintele Proclu: Preasfinţii preoţi trebuie să facă rugăciuni către Duhul Sfânt ca să ne apere
Părintele Ioan: Viitorul Patriarh trebuie să facă voia lui Dumnezeu
Părintele Teofil: Doamne, ajută-mă să pui ştampila unde trebuie

« »

Episcopul Ioan Selejan, fondatorul publicaţiei „Grai Românesc”

Episcopul Ioan Selejan, fondatorul publicaţiei

Miercuri 12 septembrie 2007, 13:31

Ioan Selejan, Episcop al Covasnei şi Harghitei s-a născut la 16 noiembrie 1951, în localitatea Pietrani, judeţul Bihor.

A absolvit liceul „Constantin Brâncuşi” din Oradea, în 1971, Facultatea de Instalaţii şi Automatizări din Bucureşti, promoţia 1976 şi Seminarul Teologic din Craiova, în 1986.

În 1990, a terminat Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, iar între 1991 şi 1994 a urmat cursurile Institutului Biblic din Ierusalim. Episcopul Ioan Selejan are studii de doctorat la Institutul Biblic din Ierusalim (Biblice, Egiptologie şi Orientalistică).

Din anul 1980, a devenit vieţuitor al Mănăstirii Lainici, judeţul Gorj. În 1990, Ioan Selejan a fost hirotonit diacon la Mănăstirea Lainici. În acelaşi an, a fost hirotonit preot la Mănăstirea Tismana.

Între 1990 şi 1994, actualul episcop a ocupat scaunul de stareţ al Mănăstirii Lainici.

În 1994, a fost ales Arhimandrit şi Superior al Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim. Tot în acelaşi an, a fost numit Episcop al Covasnei şi Harghitei şi instalat la Miercurea-Ciuc.

Prea Sfinţia Sa Ioan Selejan a hirotonit şi a instalat preoţi pentru toate parohiile vacante din episcopie. S-a implicat în restaurarea mănăstirilor şi bisericilor şi în construcţia de case parohiale, mănăstiri şi schituri. Episcopul Ioan Selejan s-a implicat în mai multe probleme sociale, acordând ajutoare elevilor şi copiilor de grădiniţă din Episcopia Covasnei şi Harghitei.

În acelaşi timp, a fondat publicaţia religioasă a eparhiei, „Grai Românesc” şi a tipărit, în anul 1995, o primă micromonografie a Episcopiei, în şase limbi. Prea Sfinţia Sa Ioan Selejan a participat la mai multe întruniri şi conferinţe internaţionale din ţară şi străinătate.

În ianuarie 2002, P.S. Ioan a participat la Ziua de rugăciune pentru pacea în lume, eveniment organizat la Assisi, alături de reprezentanţii bisericilor creştine şi ai altor religii din întrega lume. În acest cadru, în prezenţa Papei Ioan Paul al II-lea şi a conducerii statului italian, P.S. Ioan a prezentat în limba italiană, mesajul Prea Fericitului Teoctist, Patriarhul României.

Foto Wikipedia

Sursa: Realitatea.net

«»

Mitropolitul Anania, laureat al Uniunii Scriitorilor

Mitropolitul Anania, laureat al Uniunii Scriitorilor

Miercuri 12 septembrie 2007, 11:01

Bartolomeu Anania, pe numele său de mirean Valeriu Anania, s-a născut în anul 1921 în comuna Glăvile, judeţul Vâlcea. Scriitor, poet şi dramaturg al literaturii româneşti contemporane, Bartolomeu Anania este deţinătorul mai multor titluri de Doctor Honoris Causa.

În 1942, Anania s-a călugărit la Mănăstirea Antim din Bucureşti, sub numele de Bartolomeu. Doi ani mai târziu, s-a înscris la Facultatea de Medicină, de unde a fost exmatriculat de guvernul Petru Groza pentru că a organizat şi condus o grevă studenţească cu caracter anticomunist. În acelaşi timp, a urmat şi cursurile Conservatorului de Muzică din Cluj.

Ulterior, şi-a continuat studiile la Facultatea de Teologie din Bucureşti şi la Academia Andreiană din Sibiu. Între anii 1949-1950, a fost numit inspector patriarhal pentru învăţământul bisericesc.

În 1958 este arestat sub acuzaţia de activitate legionară şi condamnat de către Tribunalul Militar Ploieşti la 20 de ani de muncă silnică. După ce iese din închisoare, în 1966, Biserica Ortodoxă Română l-a trimis în America, unde a îndeplinit mai multe funcţii în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române de aici.

La întoarcerea în ţară, între anii 1976-1982, este numit director al Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române. S-a retras o perioadă la Mănăstirea Văratec, pentru a se dedica scrisului şi a obţinut Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din România.

În 1993 este ales Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, iar în 2006 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ridicat pe Bartolomeu Anania, la rangul de Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Bartolomeu Anania a fost acuzat, de generalul Ion Mihai Pacepa, fost şef al serviciilor secrete române, că ar fi fost agent al Direcţiei de Informaţii Externe. Mitropolitul a negat că ar fi colaborat cu Securitatea.

Pentru activitatea sa ecleziastică a fost distins cu: Crucea Patriarhală – Bucureşti, Ordinul Sfântului Mormânt al Patriarhiei Ierusalimului, Ordinul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel al Patriarhiei Antiohiei.

Sursa: Realitatea TV

Pe aceeaşi temă:
IPS Bartolomeu, un posibil succesor al lui Teoctist (Joi 06 septembrie 2007)
ÎPS Bartolomeu Anania: Televiziunea este o tehnică diabolică (Sâmbătă 18 august 2007)
Mitropolitul Teofan – doctorat la Paris şi Ordinul pentru Merit Marea Cruce (Miercuri 12 septembrie 2007)
ÎPS Daniel, ÎPS Bartolomeu şi Prea-Sfinţitul Ioan, candidaţii pentru scaunul patriarhal (Miercuri 12 septembrie 2007)
Mitropolitul Daniel – prelat şi om de presă (Miercuri 12 septembrie 2007)

Mitropolitul Daniel – prelat şi om de presă

Mitropolitul Daniel - prelat şi om de presă

Miercuri 12 septembrie 2007, 08:23

Potrivit presei, trei înalţi prelaţi candidează la alegerile pentru un nou Patriarh. Este vorba de mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu, cel al Olteniei IPS Teofan şi cel al Moldovei, IPS Daniel. Cel din urmă este văzut drept omul care ar putea aduce o modernizare a Bisericii, aşa cum a făcut-o şi în cei 17 ani de când a preluat conducerea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Pentru susţinerea Bisericii Ortodoxe, dar şi a misiunilor filantropice, Daniel a ştiut să facă afaceri profitabile. A început cu o fabrică de lumânări şi s-a extins într-un centru expoziţional şi de conferinţe în Iaşi, un ocol silvic la mănăstirea Neamţ, o tipografie, dar şi activităţi turistice în zonă.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei are 600 de angajaţi numai în centrul administrativ, iar în toată arhiepiscopia Iaşilor numărul lor depăşeşte 3.000. „Multitudinea şi complexitatea activităţilor desfăşurate de MMB după 90 nu ar fi fost posibilă fără munca, dragostea biserică şi curajul vizionar al mitropolitului Daniel”, spune Constantin Sturzu, purtător de cuvânt la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

Mass media l-a numit mogul de presă, pentru că mitropolia pe care o conduce deţine un ziar, un post radio şi are chiar o licenţă de televiziune. Apropiaţii spun însă că Daniel a intuit nevoile bisericii şi a înţeles că aşa poate promova mai bine valorile ortodoxiei.

Postul de radio acoperă 75% din teritoriul ţării şi are 26 de staţii. Este cea mai importantă reţea media ortodoxă din lume, spun cei care lucrează acolo. „Nu e o afacere, e o investiţie a bisericii ortodoxe române, pentru a fi un radio pentru sufletul ascultătorilor şi nu e o investiţie din care se aşteaptă un profit imediat, în plan lumesc, ci se aşteaptă, în primul rând, mântuirea cât mai multora dintre ascultătorii noştri”, spune Ciprian Apetrei, director Radio Trinitas.

Institutul Cultural-Misionar Trinitas mai are o editură şi un magazin virtual on-line. Profitul merge în numeroase proiecte filantropice sau sociale. La ora actuală, sunt 12 birouri de asistenţă socială în arhiepiscopia Iaşilor, din 2003 s-a înfiinţat fundaţia Solidaritate şi speranţă, care actualmente are şapte filiale în trei judeţe ale arhiepiscopiei.

„ÎPS este un om cu capacitate de muncă extraordinară, un profesor de teologie şi, în acelaşi timp, un monah care a căutat, prin activitatea pe care o desfăşoară la mitropolia Iaşilor să facă o legătură între spiritualitate, teologie şi prezenţa bisericii în societate”, spune Nicolae Dascălu, director Institutul Cultural-Misionar Trinitas.

Sursa: Realitatea TV

Pe aceeaşi temă:
Afişe anti-Daniel pe gardurile Mitropoliei Iaşi (Joi 06 septembrie 2007)
Marii Duhovnici ai României alcătuiesc portretul moral al viitorului Patriarh (Miercuri 12 septembrie 2007)
Tradiţionalism sau modernism? Ce aşteptaţi de la Biserică? (Miercuri 12 septembrie 2007)
ÎPS Daniel, ÎPS Bartolomeu şi Prea-Sfinţitul Ioan, candidaţii pentru scaunul patriarhal (Miercuri 12 septembrie 2007)
Pariuri online pentru noul Patriarh al României – VEZI VIDEO (Marţi 11 septembrie 2007)

Antena 3

CANDIDAT SURPRIZĂ LA PATRIARHIE! PS IOAN AL COVASNEI INTRĂ ÎN CURSĂ CU ÎPS DANIEL ŞI ÎPS BARTOLOMEU

Patriarhia Română a făcut publice numele candidaţilor la funcţia de Patriarh. Aceştia sunt Mitropolitul Daniel, Mitropolitul Bartolomeau şi Mitropolitul Ioan al Covasnei şi Harghitei. ÎPS Teofan s-a retras din cursa pentru Scaunul Patriarhal. Cel de-al şaselea Patriarh al BOR va fi ales începând cu ora 17.00. Mitropolitul Banatului, ÎPS Nicolae Corneanu, a acceptat preşedinţia Sfântului Sinod, în virtutea vechimii în grad, ieşind astfel din cursa pentru ocuparea scaunului patriarhal.Candidatul surpiză la şefia BOR este Ioan Selejan, născut în Bihor, în vârstă de 56 de ani şi de profesie inginer. Şi-a început viaţa monahală ca stareţ al mănăstirii Lainici, apoi ca superior al Aşezămintelor româneşti de la Ierusalim şi Iordan. Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit în vizita sa în Covasna şi Haghita cu PS Ioan. Episcopul l-a invitat pe şeful statului să viziteze şi cu alte ocazii judeţele Harghita şi Covasna, pentru că în cele două judeţe românii se simt uitaţi în propria ţară. Ioan Selejan a fost cel care a mediat negocierile din 1999 dintre minerii lui Miron Cosma şi premierul de atunci, Radu Vasile. Surse din Patriarhie spun că PS Ioan este un susţinător al Mitropolitului Daniel, ceea ce sporeşte şansele ca acesta să devină noul Patriarh al BOR.

Aceleaşi surse precizează că retragerea din cursă a ÎPS Teofan înseamnă un sprijin pentru Mitropolitul Bartolomeu, deoarece cei doi sunt foarte buni prieteni.

Preasfinţitul Ireneu Bistriţeanul, episcop vicar la Arhiepiscopia Clujului şi Calinic Botoşăneanu, episcop vicar la Arhiepiscopia Iaşilor au fost aleşi ca „bărbaţi de încredere” în Biroul pentru alegerea noului Patriarh. Secretarul de şedinţă afost ales Ioan Casian de Vicina, episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din America şi Canada.

Din informaţiile existente acum, Mitropoliţii Daniel al Moldovei şi Bucovinei, Bartolomeu Anania al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului rămân favoriţi în cursa pentru ocuparea scaunului patriarhal. Bartolomeu Anania se bazează pe încrederea Arhiepiscopiilor de Cluj şi Alba-Iulia şi a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

La est, IPS Daniel va primi voturile Arhiepiscopiei Iaşilor şi Episcopiilor Romanului şi Huşilor. Pentru Daniel, problema este poziţia lui Pimen, care nu a uitat că acesta s-a opus transformării eparhiei sale în mitropolie. În schimb, mitropolitul Moldovei va fi susţinut de eparhiile conduse de Laurenţiu Streza, care nu a uitat că a ajuns mitropolit cu ajutorul lui Daniel. El mai este sprijinit şi de eparhiile conduse de Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, şi de peste Ocean, din America şi Canada. În schimb, Anania ar putea primi voturile Mitropoliilor din Europa. Balanţa va fi înclinată decisiv de cei 88 de laici din consiliu.

PORTRETUL MITROPOLITULUI BARTOLOMEU

PORTRETUL MITROPOLITULUI DANIEL

Cum se alege Patriarhul Bisericii Ortodoxe

Sfântul Sinod se reuneşte miercuri dimineaţă, într-o şedinţă specială, pentru a desemna candidaţii. Patriarhul va fi ales apoi de Colegiul Electoral Bisericesc, un organism cu 186 de membri. Candidaţii la scaunul patriarhal trebuie să fie obligatoriu în număr de doi sau trei. În cazuri excepţionale însă, este acceptat doar unul.

Colegiul Electoral Bisericesc este alcătuit din membrii Adunării Naţionale Bisericeşti, organismul reprezentativ central al Bisericii Ortodoxe Române şi membrii Adunării Eparhiale a Eparhiei vacante, care este formată din 30 de membri. Din colegiu mai fac parte, ca membri de drept, câte un decan şi câte un director, clerici de la instituţiile de învăţământ din fiecare Mitropolie. Şedinţa Colegiului Electoral Bisericesc este condusă de prelatulcu cea mai mare vechime în arhierie.

Pe fiecare buletin de vot sunt tipărite numele candidaţilor în ordinea desemnării lor de Sfântul Sinod. Votul este obligatoriu şi în acest caz. Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române devine candidatul care a obţinut majoritatea, adică jumătate plus unu din numărul de voturi valabil exprimate. În cazul în care nici unul din candidaţi nu a întrunit majoritatea, se organizează o nouă votare, la care participă primii doi candidaţi care au obţinut cel mai mare număr de voturi. Devine ales cel care a întrunit majoritatea, iar în caz de paritate slujba de patriarh va fi decisă prin tragere la sorţi. După anunţarea rezultatelor votării, actele alegerii vor fi înaintate Sfântului Sinod care va verifica dacă procesul de votare a decurs conform regulilor canonice.

PROCEDURA DE VOT A PATRIARHULUI

Citiţi CARE SUNT ATRIBUŢIILE PATRIARHULUI

ANUNŢUL CELOR 3 CANDIDAŢI LA ŞEFIA BOR

Cine îl alege pe succesorul lui Teoctist

Instituţia care se bucură de cea mai mare încredere în rândul românilor, în proporţie de 87% ortodocşi, vine cu propriile sale umbre de îndoială şi acuzaţii de colaborare cu fosta Securitate. Declaraţiile belicoase privind trecutul deloc curat al unor înalţi prelaţi au fost făcute recent de membrul colegiului CNSAS, Mircea Dinescu. Patriarhia a anunţat că va depune plângere penală împotriva lui şi îl va reclama şefilor de la CNSAS după ce a spus că fostul mitropolit al Ardealului, Antonie Plămădeală, decedat între timp, a fost ofiţer de securitate. Mai mult, Biserica Ortodoxă este şi acum plină de foşti colaboratori ai Securităţii, spune Dinescu.

LISTA CELOR CARE ALEG PATRIARHUL

Antena3.ro

«»

TVR1

Drd. Mihail Neamţu vorbeşte despre eveniment

Despre PS Ioan al Covasnei şi Harghitei

Pr. Dorin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *