Presupuneri şi aşteptări în ziua alegerii noului Patriarh al României [12 septembrie 2007]

Jurnalul Naţional prezintă profilul a celor mai mediatizaţi

trei candidaţi la scaunul patriarhal

MOLDOVA. Mitropolitul Daniel s-a născut în satul Dobreşti, comuna Bara din Timiş, în 1951, ca al treilea copil al familiei învăţătorului Alexie şi al Stelei Ciobotea. A urmat şcoala primară în satul natal, iar gimnaziul în localitatea Lăpuşnic, judeţul Timiş. A absolvit cursurile Liceului „Coriolan Brediceanu” din Lugoj, iar apoi a fost student la Institutul Universitar Teologic din Sibiu. Între 1974 şi 1976, Dan-Ilie Ciobotea a frecventat cursurile de doctorat ale Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, sub îndrumarea marelui teolog Dumitru Stăniloae.

A studiat doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universităţii din Strasbourg (Franţa) şi alţi doi la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolică (Germania). În 1979 a devenit doctor al Universităţii din Strasbourg. Un an mai târziu, a obţinut şi titlul de doctor în teologie ortodoxă la Universitatea din Bucureşti.

În vremea studenţiei a particpat la numeroase întruniri cu caracter ecumenic. În 1987 a intrat în monahism sub numele de Daniel, naş de călugărie fiindu-i marele duhovnic Cleopa Ilie. Atunci a şi fost hirotonit. Din 1988 până în 1990, a fost consilier patriarhal şi conferenţiar la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti. La 1 martie 1990, a fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, iar în 1990 a fost înscăunat Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Aici a iniţiat programul „Nici un sat fără biserică”, a publicat numeroase cărţi, studii şi articole pe teme teologice. În plan social-caritativ, Mitropolitul Daniel a înfiinţat o serie de instituţii sociale: Asociaţia Medicilor şi Farmaciştilor Ortodocşi din România (Iaşi, 1993); Centrul de diagnostic şi tratament Providenţa (2000); Fundaţia Solidaritate şi Speranţă (2002); Institutul social-caritativ Diaconia (2003); Institutul Cultural-Misionat Trinitas. Şi lista poate continua.

ARDEALUL. Înalt Prea Sfinţitul Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, cunoscut mai ales drept cărturar şi scriitor (Valeriu Anania), este monah încă din 1942, când avea 21 de ani. S-a născut în familia clericului ortodox Vasile Anania, în comuna Glăvile din Vâlcea. Şcoala primară a urmat-o în satul natal, după care a venit să înveţe în Bucureşti. A urmat cursurile Seminarului Teologic Central din Capitală (1933-1941), iar bacalaureatul şi l-a dat la Liceul Mihai Viteazul, în 1943, în vremurile tulburi ale războiului şi ale suspiciunilor politice. În 1941 a fost reţinut o lună pentru participarea la funeraliile unui comandant legionar. După trei săptămâni a fost eliberat, dar a fost calificat „legionar”, deşi nu a făcut parte din grupare. În anul 1942 a fost arestat şi condamnat din nou, la şase luni de închisoare, tot pentru acuzaţia de colaborare cu legionarii. Devine apoi student la Facultatea de Medicină şi la Conservatorul de Muzică din Cluj în toamna anului 1944. A organizat şi a condus greva studenţească cu caracter anticomunist, după instaurarea guvernului „democratic” condus de Petru Groza, la 6 martie 1946. Ca urmare, a fost exmatriculat. Ulterior, şi-a continuat studiile la Facultatea de Teologie din Bucureşti şi la Academia Andreiană din Sibiu, fiind licenţiat în teologie în 1948. A fost stareţ la Mănăstirea Topliţa, intendent la Palatul Patriarhal, inspector eparhial pentru învăţământul bisericesc. Între 1950-1951 a fost asistent la Institutul Universitar Teologic din Bucreşti. În anul 1958 a fost din nou arestat, pentru presupusa activitate legionară, şi condamnat la 20 de ani de muncă silnică pentru „uneltire contra ordinii sociale”.
Şi-a ispăşit pedeapsa la Aiud, la secţia „politici”. Eliberarea a venit în 1964. În 1966 a fost trimis în America cu funcţia de Arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe de acolo.

Reîntors în ţară, a fost numit director al Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, între anii 1976-1982. S-a retras la Văratec, pentru a se dedica scrisului. Aşa a diortosit şi adnotat Sfânta Scriptură după Septuaginta. În 1990, arhimandritul Bartolomeu Anania a făcut parte din Grupul de Reflecţie pentru Înnoirea Bisericii, alături de clericii Dumitru Stăniloae, Constantin Galeriu, Daniel Ciobotea, Constantin Voicescu, Iustin Marchiş, Toader Crâşmariu şi de mirenii Horia Bernea, Octavian Ghibu, Teodor Baconsky, Sorin Dumitrescu. În 1993 a fost ales Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, iar din 2006 este Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

OLTENIA. Numele Mitropolitului Olteniei, Înalt Prea Sfinţitul Teofan, a fost mai pronunţat ca niciodată în perioada aceasta când toată lumea face speculaţii cu privire la alegerea noului Patriarh. Pe numele său de mirean, Dumitru Savu, actualul Mitropolit al Olteniei s-a născut la 19 octombrie 1959 în comuna Corbi, judeţul Argeş. Părinţii săi, Constantin şi Teofana, au dat viaţă la şapte copii, dintre care patru sunt monahi. A studiat la Seminarul Teologic din Craiova, iar studiile universitare şi le-a făcut la Institutul Teologic din Bucureşti (1980 -1984). A intrat în monahism în 1984, la schitul Crasna, Prahova, sub numele Teofan, unde a fost hirotonit. A studiat la Institutul Teologic „Saint Serge” din Paris (1986-1990), a obţinut acolo titlul de Doctor în Teologie cu lucrarea „La divino-humanité du Christ et la deification de l’homme dans l’oeuvre du Saint Maximele Confesseur”.

A fost numit duhovnic la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Bussy en Othe, Franţa (1987-1990). Întors în ţară, i s-a oferit postul de Secretar al Cabinetului Patriarhal (1990-1991), iar în 1991 a fost ales Episcop-vicar Patriarhal, fiind responsabil cu relaţiile externe bisericeşti, precum şi de legătura Patriarhiei Române cu comunităţile româneşti din jurul graniţelor şi din diaspora.

A fost şi coordonator al Sectorului Patriarhal „Biserica şi Societatea”. Între 1997 şi 2000 a fost reprezentantul Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist pentru coordonarea activităţii Facultăţii de Teologie a Universităţii din Bucureşti. Actualul Mitropolit al Olteniei a fost coordonator al Sectorului pentru opera de caritate „Diaconia” al Patriarhiei Române, preşedinte al Asociaţiei „Diaconia” şi preşedinte al Aşezământului bisericesc medico-farmaceutic „Vasiliada”. A publicat numeroase articole şi studii în reviste şi ziare din România şi străinătate, pe teme de teologie patristică, spiritualitate ortodoxă, ecumenism şi analiză a fenomenului religios actual. Din 2000 este Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei.

Ce scopuri are Fundaţia Sarmisegetuza şi de ce se implică în alegereaPatriarhului României?

Ne vorbeşte Florian Bichir, în articolul de astăzi din Evenimentul zilei.

Fundatia Sarmisegetuza din Cluj i-a cerut ieri Mitropolitului Daniel sa-si retraga candidatura „pentru a arata societatii ca Ortodoxia romaneasca este unita si nu dezbinata. In caz ca veti accepta candidatura la conducerea BOR se va ajunge la framantari tragice si scindari nedorite in Biserica noastra, asa cum s-a intamplat acum cativa ani in Bulgaria.

Asta dupa ce aceeasi fundatie ii ceruse Mitropolitului Bartolomeu Anania sa candideze.

Gardurile Mitropoliei din Iasi au fost impanzite cu afise anti-Daniel care-l prezentau drept „vandut catolicilor si masoneriei”, afise care au aparut brusc si in Bucuresti, sub patronajul unei organizatii-fantoma – Comunitatea Crestinilor Ortodocsi Practicanti.

In contrareplica, au aparut afise anti-Anania, in care i se reprosa trecutul legionar si ca ar fi fost tortionar in puscariile comuniste. Alte organizatii, forumuri sau ligi inexistente bombardeaza redactiile si internetul cu diverse comunicate sforaitoare in care se ameninta cu schisma, cu dezastrul daca unul sau altul dintre prezumtivii candidati nu se retrag din cursa, desi abia azi se vor face nominalizarile.

Sub ochii nostri se desfasoara o campanie ordinara, de cea mai joasa speta, orchestrata nicidecum de ierarhi, ci de o mana de indivizi care se cred buricul pamantului, cei mai puri ortodocsi, salvatorii Bisericii strabune. Acestia uita insa ca Biserica nu este un partid politic sau congresul oamenilor muncii ca sa fie manipulata dupa cum cred dansii de cuviinta. Nici nu-mi dau seama in ce calitate o fac, iar faptul ca marea lor majoritate se ascund sub anonimat spune multe.

Acelaşi autor, despre doi candidaţi favoriţi la scaunul patriarhal

Conform surselor „Evenimentului zilei”, principalii candidati sunt Inalt Prea Sfintitul Daniel Ciobotea, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si Inalt Prea Sfintitul Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.

Alegerile pentru Patriarh sunt interesante, pentru ca nu se poate face nicio previziune clara asupra castigatorului. Asta deoarece votul este secret, iar calculele geografice gen Oltenia si Ardealul sunt cu Mitropolitul Bartolomeu, iar Moldova cu Mitropolitul Daniel nu tin.

Desi vor primi recomandari cu cine sa voteze, membrii laici care alcatuiesc doua treimi din Colegiul Electoral Bisericesc vor vota in functie de preferintele sau interesele lor.

Astfel, mireni din Oltenia vor vota cu Mitropolitul Daniel, desi IPS Teofan va candida sau ii va indemna sa voteze cu Mitropolitul Bartolomeu, iar alti mireni din Moldova vor vota cu Mitropolitul Clujului.

Astfel ca orice pronostic este greu de facut, aceste alegeri fiind primele cu adevarat democratice, dar si cele mai stranse, urmatorul Patriarh urmand a fi ales la o diferenta de doar cateva voturi.

Oricum, in timp ce de la Mitropolitul Bartolomeu unii asteapta marea lovitura, oamenii Mitropolitului Daniel stau linistiti pentru ca, la alegerile pentru functia de Mitropolit al Ardealului, IPS Laurentiu, sprijinit public de IPS Daniel, l-a invins pe IPS Andrei Andreicut, protejat de Bartolomeu Anania.

„Cum l-am invins atunci pe Inalt Prea Sfintitul Bartolomeu, il vom invinge si acum”, ne-a declarat un mirean sub protectia anonimatului, sustinator al Mitropolitului Daniel.

Aceste alegeri sunt cele mai echilibrate din istoria Bisericii Ortodoxe Romane si doar dupa votul final va fi cunoscut numele celui care va prelua conducerea spirituala a celor aproximativ 19 milioane de credinciosi.

D-na Caterina Nicolae de la Gândul nu înţelege ce sunt acelea cutume bisericeşti [sau nu vrea să le respecte] şi vorbeşte de „secretomania” Sfântului Sinod.

Astăzi, presa nu va avea acces la momentele importante ale alegerii noului Patriarh: nici la şedinţa Sfântului Sinod, nici la cea a Colegiului Electoral Bisericesc. Nici măcar câteva minute, pentru a capta imagini, ziariştii nu vor putea să intre în sălile în care se va hotărî numele noului Patriarh. Aceştia vor fi ţinuţi departe de electori şi vor primi comunicate şi fotografii. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Stoica, spune că decizia a fost luată din motive obiective, respectiv lipsa spaţiului. „Nu încap 100 de ziarişti în sălile în care se vor ţine şedinţele. Numai de la televiziuni am fost anunţaţi că vor veni 50 de reporteri şi cameramani. Apoi, chiar dacă i-am înghesui pe undeva, câteva minute înainte de începerea şedinţelor, tot n-ar fi bine. Ar lua nişte imagini care n-ar spune nimic. Noi vă vom furniza imagini din oră în oră, de la urne, de la dezbateri”.

Decizia privind acest tratament pentru presă pare, însă, a fi urmarea firească a încăpăţânării Sfântului Sinod de a nu comunica, nici până astăzi, oficial, lista membrilor Colegiului Electoral Bisericesc, deşi aceasta nu era secretă.

Întrebarea noastră:

Când l-au ales pe suveranul pontif, ziariştii au fost în conclav cu episcopii şi arhiepiscopii romano-caolici?

Unii oameni de presă din România nu ştiu unde li se termină atribuţiile şi de aceea se decredibilizează în faţa cititorilor. Articolul din Gândul e scris, ca şi când autoarea ar face parte din Sfântul Sinod sau din Colegiul Naţional Bisericesc, singurii care aleg pe Patriarh şi nu ar fi fost chemată să voteze.

Poate că şi societatea civilă o să vrea, la un moment dat, să participe la interviul de angajare al ziariştilor din presa din România. Ar fi mai multă transparenţă, nu?!

Ziarul Ziua

şi duhovnicii noştri, care vorbesc despre viitorul Patriarh al României

 

„Sa fie Patriarh roman si ortodox!”

In cadrul Proiectului Mari Duhovnici Realitatea TV l-a intervievat pe Parintele Ioan de la manastirea Sihastria Raraului, judetul Suceava

Noi, cei care suntem mai de jos, mai mici, dorim ca sa se faca totul dupa lege. Legea este mana lui Dumnezeu. Sfantul apostol Pavel spune asa: „un singur Dumnezeu, o singura credinta si un singur botez”. Noi suntem ortodocsi in credinta cea dreapta si dorim ca Patriarhul care va voi Dumnezeu sa il aleaga si sa ni-l puna ca stapan peste Biserica noastra sa fie un ortodox. Noi stim ca Biserica Ortodoxa este singura biserica adevarata si sfintii parinti spun ca omul, ca sa poata munci, trebuie sa aiba intai si intai dreapta credinta si fabricile bune ale credintei, iar astea nu se pot implini decat numai cu harul lui Dumnezeu. Deci atunci cand esti chemat ca sa dai un asentiment, sau un aport sau o parere responsabila in fata lui Dumnezeu si fata de o tara intreaga si fata de intreaga ortodoxie, trebuie sa faci dupa voia lui Dumnezeu. Cel ce lucreaza impotriva lui Dumnezeu va fi aspru pedepsit, asa cum zic Sfintii Parinti. Cel care se roaga cu ereticii, de exemplu, cade sub anatema.

Deci noi suntem ortodocsi, ne rugam crestineste, in stil ortodox si pastram Biserica noastra Ortodoxa. Rugam pe cei care vor vota sa voteze cu buna-stiinta si cu gandul la Dumnezeu, care vede si stie totul si va judeca ca atare. Dumnezeu este deasupra tuturor politicienilor si deasupra tuturor oamenilor. Alegerile se fac de catre Biserica, nu de politicieni. Biserica nu face politica, Biserica face credinta. Atat. Si Biserica este sustinerea tarii si a mantuirii neamului omenesc si romanesc. Trebuie sa ne rugam lui Dumnezeu sa faca lumina peste tot. Patriarhul Teoctist – Dumnezeu sa il ierte – a fost un patriarh foarte bun si iubit de toata lumea, de tot poporul, de intreg monahismul romanesc si de toata crestinatatea. Sa nadajduim de la Dumnezeu ca cel ce va veni va fi la fel, poate chiar mai deosebit. Depinde de alegere.

Noul Patriarh trebuie sa intareasca ortodoxia si sa o pastreze asa cum a fost lasata de Sfintii Parinti. Si sa ramana ortodox. Nu ne intereseaza ce face Papa de la Roma sau ce fac indienii sau japonezii sau chinezii sau africanii. Un Patriarh ortodox roman pentru tara noastra romaneasca si pentru Ortodoxia intreaga. Fereasca Dumnezeu de un Patriarh neortodox! Nu ar trebui sa fie asa ceva, dar fereasca Dumnezeu sa nu fie surprize neplacute. Dumnezeu sa il aleaga cum stie El, dupa cum dorim, dupa cum si meritam.

http://www.realitatea.net/playlive2.php?file=/media/video/video_001_00086077_1189499864_00.flv

Colegiul Electoral sa nu sustina interese politice

Parintele Teofil de la manastirea Brancoveanu, din Sambata de Sus, judetul Brasov, intervievat de Realitatea TV: Ar fi foarte bine ca cel care va fi ales sa fie cum a fost cel care a trecut la cele vesnice, Patriarhul Teoctist. Si atunci m-am gandit, asa, ca daca noul Patriarh va fi ca cel care a trecut la cele vesnice, ar fi foarte bine. Un om cald la suflet, un om deschis, un om apropiat de oameni, un om care a cunoscut si viata manastireasca, un om care a fost iubit de cei din jurul lui, dar m-as bucura ca cel care va fi dupa Patriarhul Teoctist sa aiba mai multa autoritate.

Colegiul National Bisericesc, cei care voteaza, sa fie atenti la faptul ca aleg un om care, poate 20-30 de ani, sa conduca Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane, sa aiba in vedere raportarea lui Dumnezeu, cerintele vietii de acum, sa aiba in vedere faptul ca aleg un om de care depind multe in Biserica Ortodoxa Romana si sa nu caute sa sprijine vreun interes al oamenilor politici sau, stiu eu, al oamenilor care au o simpatie pentru unul sau pentru altul, ci sa se gandeasca intai la Dumnezeu si apoi la oameni, la oamenii lui Dumnezeu si la oameni, in general.

Sa fie deschis spre Dumnezeu si sa primeasca de la Dumnezeu mesajul pe care stim ca il da Dumnezeu – Iisus Hristos a spus ca Dumnezeu a iubit lumea, iubeste lumea – sa faca cunoscuta iubirea lui Dumnezeu fata de oameni, in rosturile pe care le are, pentru ca un Patriarh, chiar daca multe depinde de el, el totusi e un om singur, e un om care poate sa dirijeze, care poate sa dea ton in anumite chestiuni, insa nu e singurul de care depinde totul.

http://www.realitatea.net/playlive2.php?file=/media/video/video_001_00086077_1189242345_00.flv

Parintele Proclu: „Sa puna un Patriarh care nu vinde Ortodoxia”

Realitatea TV l-a prezentat ieri in cadrul Proiectului Mari Duhovnici pe Parintele isihastru Proclu, din localitatea Mitocu Balan, judetul Neamt:

Preasfintitii cei sporiti, duhovnicii care sunt sporiti, care-s luminati de Duhul Sfant, trebuie sa aleaga. Eu sunt necajit de alte duhuri, iar daca s-aduna duhovnicii, preasfintitii, episcopii care-s mai sporiti, sa faca rugaciune, ca Duhul Sfant sa se descopere. Dar, pana la urma, nu prea vad bine niste lucruri la crestini de noi. Ii multa dusmanie si de asta Duhul Sfant s-ar putea sa ne lase.

Trebuie sa voteze adevarul, nu minciuna. Ca sa va spun asa, am primit un raspuns – nu stiu de unde – care a spus asa: toti crestinii trebuie sa se roage la Dumnezeu – „Doamne, da-le minte sa puna un Patriarh care nu vinde Ortodoxia la catolici”. Si daca va vinde, pedeapsa lui Dumnezeu o sa ii ajunga! Treaba lor… Eu nu spun sa-l pui pe cela sau pe cela… Nu. Eu atata, stau binisor si ma rog: „Doamne, fie voia Ta, faca-se voia Ta cu noi”.

Va spun asa: daca ei vor cauta sa nu robeasca Biserica Ortodoxa, bunul Dumnezeu va tine toata faptura, toate natiile, toate credintele lor sucite. Dar cand a sa ii puie pacatul sa asculte vrajmasul ce indeamna sa robeasca Biserica Ortodoxa, ii gata. Cum sa spun, pe cat ma doare pe mine, pe atat il doare si pe el. Ne doare pe toti odata. Stii cum? Pamantul aista e ca cum ar fi o tabla si suntem toti pe tabla aceea. Cand ne-o curentat, toti tipam, de la mic pan la mare. Dar atata va spun: trebuie sa ne pazim de luptatorii contra lui Dumnezeu!

http://www.realitatea.net/playlive2.php?file=/media/video/video_001_00086077_1189428562_00.flv

Tot în Ziua, un articol al d-lui Ion Spânu

 

Totusi, pentru ca ultimele patruzeci de zile nu s-au consumat nici pe departe in linistea specifica doliului patriarhal, alegerile de azi nu mai au incarcatura marilor momente care traseaza urme adanci in istoria unui neam, ci devin teatrul de razboi al unor interese ciudate. Diversiunile lansate din toate directiile au aruncat in aer cutume pe care nimeni nu le-a pus vreodata la indoiala.

E posibil ca, pana la urma, varianta in care IPS Bartolomeu Anania ar deveni noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane sa readuca pacea in comunitatea ortodocsilor romani. Caci numai intr-o astfel de atmosfera se poate discuta linistit despre traditionalism si reformare in BOR.

Ziarul Cotidianul

Previzionările meteo de ieri anunţau că la Bucureşti va ploua.În dimineaţa de 12 septembrie 2007, anunţăm pe cei din afara Bucureştilor, Bucureştiul s-a trezit cu… zâmbet de soare. Cerul se bucură la alegerea noului Patriarh al României! Clopotele Catedralei patriarhale răsună cu putere. Cu harul lui Dumnezeu, cred că o să ne bucurăm în această zi dumnezeieşte!

 

Să ne bucurăm şi pentru cei care nu se bucură de noi?

Cred că ar fi cazul…

 

Pr. Dorin.

One comment

  • Elena Cristina Hristea - Cristinell

    M-a impresionat profund acest loc misterios si enigmatic, loc de margine de lume. Prietenul meu – inginerul Valentin Beca – un om deosebit, se trage din acest loc numit Mitocu Balan din muntii Neamtului.

    Viata traita printre oameni din acest satuc uitat de lume, este un miracol, este o minune. Poate stiti, poate nu, dar la Mitocu Balan traieste si un renumit pustnic si duhovnic care uimeste prin simplitatea harului sau in a primeni sufletele celor ce-i trec prgul chiliei…

    Este vorba de celebrul, de acum, parintele Proclu, fiu al acestui sat, cunoscut chir si peste granitele tarii. Iubesc mult acest loc si oamenii acestui loc, putini la numar. Satul acesta este satul lui Dumnezeu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *