Dialogul teologic între teologi trebuie să fie onest ca să fie unul real

Motto:

Dialogul adevărului îl poartă Dumnezeu prin oameni. Numai că trebuie să te laşi condus de adevărul Său ca să putem înţelege dialogul.

birdtop2.gif

Am lansat în această după-amiază o invitaţie pastorului David Cruceru pentru un dialog teologic, pentru ca să nu mai pretexteze că noi avem un discurs exclusiv polemic la adresa organizaţiei baptiste. Dânsul vrea scuze mai întâi, scuze pentru o mie de lucruri, dar nu şi să discute cu noi. Ce am înţeles din refuzul său? Că trăieşte preconcepţia că nu se poate discuta cu noi, fără să ştie ce înseamnă pentru noi dialog.

Noi nu am avut bunul simţ să îi cerem să îşi retragă ironiile la adresa noastră şi a Bisericii noastre [aşa crede aşa spune, şi e treaba lui], însă ne-a cerut să ne cerem scuze fără să îi fi făcut ceva cu adevărat răutăcios. O eschivă uşoară. Cineva care se crede luptător nu se autodezarmează mai înainte de confruntare. Se pare că ideea de confuntare îi surâdea la început, când nu ne cunoştea prea bine, dar nu şi acum.

Da, e uşor să mergi la cei mici, la cei care nu cunosc mai nimic din credinţa noastră şi să îi momeşti cu ceva mâncare, cu o treanţă de haină, cu un ajutor financiar şi să ai, pentru ei, un discurs nervos, ostil metehnelor reale sau închipute ale Ortodoxiei. Însă, când e vorba să vorbeşti despre fundamentele baptismului, despre cum legi baptismul care apare în secolul 17 cu Biserica lui Hristos, despre interpretarea Scripturii, despre atmosfera teologică a Bisericii luiHristos în comparaţie cu frivolitatea de gândire a lui John Smyth, care a mai înfiinţat şi el ceva, o altă sectă creştină, şi să faci faţă adevărului, e adevărat: e greu.

Eschiva însă nu ţine. Teologia Bisericii Ortodoxe se sprijină pe adevăr, pe istoricitate, pe probe, pe continuitate, pe experienţă. Noi nu ne temem de adevărul Bisericii! Nu ne temem că vom fi găsiţi cu mâţa în sac la nivelul teologiei, pentru că suntem Biserica Sfinţilor şi a lui Hristos.

Dialogul cu Ortodoxia trebuie să înceapă de la afirmarea faptului că Ortodoxia e cea care vine de la Hristos iar ceilalţi au fragmente de adevăr, au fragmente ciuntite, rupte din adevărul Bisericii lui Hristos.

Pr. Drd. Picioruş Dorin Octavian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.