Te cunosc după blogroll, frate…[vorba unuia]

Blogroll de ortodox, care nu vrea decât cu ortodocşi:

Război întru Cuvânt 

Altermedia
Apologeticum – biblioteca digitala ortodoxa
Arhiva ortodoxa
Avva Dorotei
Biblia Ortodoxa
Biblioteca ortodoxa online excelenta!
Blog www.parascheva.org
Blogul lui Mihail Bacauanu
Bogdan Mateciuc
Centrul de formare si consiliere Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil – Craiova
Claudiu Tarziu
Conferinta Interortodoxă Tesalonic (anti-ecumenism)
Credo
crestinortodox.ro
Cristi Serban Blog
Cuvant bun – Sfinti si Parinti duhovnicesti contemporani
Danion Vasile
Death to the World – The Last True Rebellion
Degetul pe rana ecumenista din Trupul Bisericii!
Despre avort
Despre Harry Potter (ocultism, magie, new age)
DESPRE MASONERIE
Eduard Dumitrache
Erezii, secte, practici aberante contemporane
False teorii despre Biserica! – de pr. D. Staniloae
Filocalia.ro
Forumul Schitul Darvari
Gigel Chiazna Blog
Grupul Yahoo „Ortodocsi in vremurile din urma”
Ion Vladuca – conferinta video despre falsitatea evolutionismului si despre alte chestiuni de credinta
Irina blog – familie
Laurentiu Dumitru
Literatura si detentie
Liturgica Blog Parintele Petru Pruteanu
Marii initiati ai Indiei si parintele Paisie
Marturisitor Ortodox
Misiune ortodoxa
Noutati ortodoxe
ORTHOBLOG (Marian Busoi)
orthodoxphotos.com
ORTODOX TV – conferinte video
Ortodox.as.ro (acatiste, paraclise, canoane, linkuri etc.)
Ortodoxie (Site ortodox foarte bun)
Ortodoxie si Catolicism
Ortodoxmedia
P. Savatie – resurse
p. Savatie – site nou, in constructie
Pagina oficiala BOR
Parohia Sf. Daniil Sihastru: site, forum, articole, proiecte
Patericul Egiptean
Pr. Iulian Nistea (Paris)
Radio Logos (Craiova)
Radio Lumina (Episcopia Severinului si Strehaiei)
Razboiul nevazut
Resurse Ortodoxe (share, predici, conferinte, muzica psaltica, icoane, carti, fime ortodoxe, manastiri)
Revista CONSTIINTA
Revista credinta ortodoxa
ROST
Sf. Efrem Sirul – Cuvant la Venirea Domnului
Sf. Ioan Maximovici – site in limba engleza
Sf. Nicodim Aghioritul (blog in formare – Gabita Ionela)
Sf. Serafim de Sarov
Sf. Siluan, Cuv. Sofronie, Parintele Rafail
Sinaxar audio
Singur Ortodoxia – Parintele Arsenie Papacioc
Sita Deasa
Site dedicat Sf. Ioan Gura de Aur (diverse scrieri, omilii…)
Spiritualitate ortodoxa
Taina Casatoriei – Site Simona P.
Teologie pentru azi
The Blessed Seraphim Hermitage
Valeriu Gafencu – Sfantul inchisorilor
Voscreasna.com (Predici, cuvinte de la Sfintii Parinti)
Ziarul Lumina (Iasi)

Blogroll de baptist care nu vrea decât cu baptişti:

Exemplul 1:

Hic sunt leones! 

Adonis Vidu
Aequilibrium
Daniel Branzai
Daniel Bulzan
Dezvăluiri
Dănuţ Mănăstireanu
Ionatan Piroşca
Iosif Ţon
Liviu Mocan
Mesianic
N.T. Wright
Recitirea (Teofil Stanciu)
Semnele vremurilor
Silviu Tatu
Ted Doru Pope

Exemplu al-2-lea:

Evanghelia către Evrei 

Adonis Vidu
Alex Ionescu
BNF – Livres de parole
Daniel Bulzan
Dvar Tora
Dănuţ Mănăstireanu
Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România
Ionatan Piroşca
Iosif Ţon
Mesia lui Israel
N.T. Wright
Recitirea (Teofil Stanciu)
Silviu Tatu
Ted Doru Pope

 etc.

Da, după desfăşurător. Deschid pagina şi văd pe partea dreaptă ori numai ortodocşi unul după altul ori numai baptişti. Mă refer la blogurile religioase. Stăm numai cu noi, numai cu ai noştri, de teamă să nu ne contaminăm cu o înţelegere superioară, cu înţelegerea dragostei şi a diferenţei. Am translat clicile din viaţa reală în comunităţile virtuale şi ne comportăm ca la colectiv: acestea sunt vacile mele, aici e porumbul meu, tu…uşşş, afară!

Mentalitate de începători în ale inter-conectării. Utilizăm ditamai spaţiul de comunicare, avem o atât de mare diversitate de lucruri bune, din care putem alege, şi noi…suntem numai cu noi. Adică ne stă o istorie a comunicării la degetul mic, la click şi nouă ne place… clica. Clica e altceva decât click-ul. Demonstăm prin acţiunile noastre virtuale, că în noi, în viaţa de zi cu zi, tot oameni mici suntem, tot gheboşi, închişi între patru pereţi suntem.

Ce vrea internetul să ne spună? Că orice acţiune se leagă de alegere şi că poţi alege. Poţi alege să downloadezi filme porno sau să deschizi o pagină online a Scripturii. Poţi să faci un chat deocheat dar şi o comunicare de multă supleţe pe messenger. Poţi să asculţi muzică bizantină dar şi rock. Poţi să fii exasperant de fraier dar şi să te smereşti în faţa muncii atâtor oameni, care îţi strigă: Bucură-te de ce ai înainte cu discernământ! Învaţă să alegi! Învaţă să alegi cum alegi şi în viaţa de zi cu zi!

Internetul este esenţa lumii reale pusă la îndemâna ta. E otravă şi miere la un loc, e ispită şi ridicare, numai linkurile care duc la bine trebuie să le cunoşti ca să fie treaba treabă. Adică, de ce să fugi de internet, dacă e ca în lume? De cine fugi, dacă vrei să fugi, decât de oameni? Mai bine stai şi contemplă, fii atent la ce vezi, la ce citeşti şi învaţă să comunici frumos. Ce te face să nu fii frumos? Ce te face să nu vorbeşti frumos? De ce nu ai vorbi frumos?

În primele zile ale internetului în România era o panică teribilă printre unii ortodocşi, până când, câţiva oameni luminaţi de sus, au început să scrie ortodox pentru ortodocşi şi neortodocşi. Pe zi ce trece se adună date, se scrie, se rectifică, se pun tot felul de comori online şi fiecare alege. Avem atâtea lucruri de citit că nu mai ne trebuie somn şi încă vreo mie de vieţi ca să le terminăm.

Şi cum să nu te bucuri?! În primii ani de după revoluţie cumpărăm zeci de cărţi într-o lună. Acum blogurile noastre le dau pe gratis…şi unde le sunt cititorii? Când vedeam un număr din Filocalie, din Vieţile Sfinţilor, credeam că a căzut cerul peste noi de fericire. Acum le dăm pe gratis, le dăm audio, le dăm sub ochii omului…şi downloadările sunt slabe. Vine cititorul online, cel mai adesea, şi prizează cancanuri.

Însă noi nu ne ocupăm de scandaluri şi nici de cancanuri. Noi vorbim despre smerenie, sfinţenie, rugăciune, frumuseţe interioară şi vine Gicu din Băicoi şi Elena din Agigea şi caută „daniel mason”. Adevărată ironie a sorţii!

Te cunosc după blogroll înseamnă: păcat că nu înţelegem să cunoaştem şi pe cei care nu sunt ca noi. Dacă am în blogroll Coranul lângă Sfânta Scriptură, oare pun semnul de egalitate între ele? Nu! Ci arăt prin asta că vreau să cunosc şi pe altul care nu e ca mine, să aleg ce e bun de la toţi. Dacă pun lângă siteurile noastre şi zece baptiste şi penticostale, ce înseamnă asta că sunt relativist al credinţei ortodoxe? Nu! Ci înseamnă că ştiu să văd, să apreciez, când e de apreciat, efortul altora, munca lor şi aleg ce e bun de la fiecare.

Ce ar fi acum să mă duc la supermarket şi să zic: Vreau peşte la cutie, cu ardei iute, dar nu pot să îl iau pentru că e din Iran. Vreau banane, dar nu pot să le iau nici pe astea. De ce ? Sunt din Ecuador. Vreau pâine neagră cu seminţe în ea…Dar nu pot să o iau nici pe asta. De ce? E făcută de turci. Şi ce am eu cu turcii? Şi dacă vreau pantofi, nu pot să iau pentru că sunt de la italieni, ăştia sunt catolici, dacă vreau BibleWorks 9, când o să apară, nu iau programul, pentru că l-a făcut protestanţii sau cine l-o mai fi făcut, şi tot aşa, până când nu mai iau nimic şi sunt penibil.

Însă ce înseamnă să fii ortodox într-o lume plurală, lehamisită de religie, dumnezei sau spirite sau cu excentricităţi patologice în domeniul religiei? Înseamnă să pui mâna pe tot ce vezi ortodox şi să citeşti, şi să te apuci să împlineşti în viaţa ta lucrurile care ţi se potrivesc cu vârsta, nivelul de înţelegere, mediul unde trăieşti, starea ta financiară sau de sănătate. Înseamnă să te zideşti zilnic în credinţa ortodoxă, dar să fii la curent cu tot ce mişcă, de la film la muzică, de la carte la bilete de avion, de la legi la impozite, de la clar de lună la pisicile de mare.

Trebuie să caşti ochii bine, să faci diferenţe, să nu te laşi manipulat, să judeci cu mintea ta, dar să judeci cumpănit şi nu în trombă de motocicletă. Trebuie să pui în blogroll-ul inimii tale toate, dar să iubeşti ceea ce e sfânt. Asta înseamnă să alegi: să alegi lucrurile bune dintr-o grămadă de vechituri. Să alegi din o mie de cărţi treizeci de pagini, dar să le alegi. Să le alegi cu ochii şi inima ta, să le ştii, să le înţelegi şi va fi de bine.

Chiar dacă omul nu cam îşi dă CV-ul, chiar dacă are un blogroll nepersonalizat, textele miros a ceva, a cineva. Textele lui te fac să vezi diferenţa. Alegi diferenţa şi mergi mai departe. Nu te baţi acum cu morile de vânt… Ci alegi ce îţi trebuie şi mergi mai departe. Te opreşti unde crezi că ţi se vorbeşte pe înţeles şi unde îţi place. Dacă îţi place, mulţumeşti. Dacă vrei să întrebi, întrebi. Dacă nu vrei să întrebi, pleci. Dacă ţi se face să revii, revii. E greu?!

Poate că nu…Visez la ziua în care oamenii vor folosi cuţitul internetului, acest cuţit cu două tăişuri, spre binele lor şi nu spre sinuciderea lor. Când oamenii vorbesc ca să se bucure, când oamenii învaţă pentru ca să se mântuiască, când frumuseţea din cuvinte ţâşneşte şi din oameni etc…Mi se pare că zorii acelei zile au început deja…

Pr. Dorin Picioruş.

5 comments

 • sunt de acord cu ce ati scris.Eu am descoperit pe net multe bloguri neoprotestante foarte interesante,din care am avut si am de invatat;le-am pus si in blogroll,de altfel :).

 • „Cauta si vei gasi!”
  E drept, lumea priveste Internetul cu ochi suspiciosi din cauza ca in mare parte este folosit pentru a hrani patimile duhului lumesc dar cine are ochi sa vada si interes pentru cele drepte, curate, frumoase, le va gasi!

 • Este interesant de vazut sectiunea „history” de pe un calculator de birou, unul dintr-o biblioteca sau dintr-o sala de net. Asa se fac statisticile adevarate!

 • Acest partizanat vine de cele mai multe ori dintr-o prostie involuntară. Citeam odată despre Sfântul Grigorie Palama că era foarte iubit, de cine credeţi?… de arabi. Era un om al dialogului, asta l-a făcut mai puţin sfânt? Nu.

 • ortodoxie curata

  Binecuvantati parinte

  Cum comentati porunca a 7-a Bisericeasca? :
  7. Sa nu citim carti eretice sau ale sectarilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *