Un răspuns…prea concis

În urma emailului nostru, a unui calup de prezentare de intenţie:

Colocviul internaţional: “Şi noi ştim să comentăm decent!” [15 septembrie-15 octombrie 2007]

Teologie pentru azi_1189848702484 -

şi… etc.

unde, printre alte nume, se regăsea şi adresa web a celebrului nostru partener de polemiciţie [id. „amiciţie războinică”], pastorul baptist David Cruceru, acesta

ne-a bucurat cu următorul anunţ:

Date: Sat, 15 Sep 2007 22:49:39 +0300

From: „marius david cruceru”

<marius.cruceru@gmail.com>

To:”Father Dorin” <dorinfather@yahoo.com>

Subject: Re: Invitatie la dialog

thank you,
I’am not interested,
… too late!

…………………….

Considerăm că e un mesaj de răspuns plin de responsabilitate, de dialogicitate şi, de ce nu, de simpatie. Uneori iubirea se arată şi prin nereprezentare sau prin privirea prin gaura cheii.

Am ţinut să se cunoască acest răspuns de către opinia creatorilor de dialog online, a webmasterilor români din wordpress, pentru ca nu cumva, să se spună că am discriminat organizaţia religioasă a domniei sale, prin neinvitarea la dialog. Însă, riscul decenţei, probabil, e mult prea tentant ca să fie comestibil.

Dânsul s-a arătat un actor redutabil în sfera polemicii inter-religioase [şi, pentru cunoscătorii de lb. greacă, polemică= război], însă nu vrea să utilizeze şi armele decenţei, să intre şi în cursa decenţei, a dialogului care zideşte, şi care, cere atât intenţie bună, deschidere spre dialog, asumare a zicerilor proprii dar şi corectitudine faţă de propria ta conştiinţă.

Poate, cu vrerea lui Dumnezeu, vor veni şi zile mai bune, când vom comunica fără să dorim să ne convertim reciproc ci să ne prezentăm reciproc lucrurile în care credem, pe care le dorim şi care ne reprezintă.

Pr. Dorin.

4 comentarii la „Un răspuns…prea concis”

  1. Părinte Dorin, cunoşteam mai demult o persoană care, dacă nu te milogeai la ea nu te ajuta. Şi îi plăcea să fie lăudată, ridicată în slăvi pentru câţiva gologani daţi cu împrumut. Cam aşa e şi domnul Cruceru.

  2. Cam greu cu dialogul asta tinand cont de conditiile puse de domnul Piciorus (vezi pastarea de acum cateva zile potrivit careia doar biserica ortodoxa e cea adevarata, restul bisericilor crestine fiind organizatii sectare). Nu-l cunoasteti personal pe Marius Cruceru (eu il stiu ca 14 ani), asa ca orice comentarii in afara discutiilor sau polemicilor, spuneti-le cum vreti, sunt de prisos. De ce e greu cu dialogul? Am spus-o deja de cateva ori: pentru simplul motiv ca eticheta de „eretic” sau „membru al unei organizatii religioase” este aplicata cu incapatanare tuturor baptistilor. Pana in clipa de fata, NU ni s-a demonstrat pe baza Sfintelor Scripturi de ce suntem eretici si de ce biserica baptista este doar o simpla organizatie religioasa, nu o biserica intocmai bisericii ortodoxe. Singurul argument adus in discutie a fost vechimea bisericii ortodoxe fata de cea baptista, legat – evident – de apostolicitatea bisericii. Dupa mintea mea, este un argument dintre cele mai slabe. Asadar, ramanand pentru unii doar simpli membri ai unei organizatii religioase, nu prea iti vine sa dialoghezi – nu de alta, dar cu siguranta nu este un dialog de la egal la egal. Daca e dialog, atunci sa fie dialog, daca nu, eu unul n-am vreme de lucruri care nu fac decat sa-mi manance timpul aiurea.

  3. Răspunsul pentru dv., domnule Simuţ, este integrat în prima postare a celei de a treia zi a colocviului comentarului onest.

    Vă invităm la dialogicitate, în măsura spaţiului teporar pe care îl aveţi,în cadrul colocviului nostru, nădăjduind că veţi participa dialogic şi nu apologetic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.