Avem o viaţă de…, dar vom avea o moarte…capitalistă
Numărul ziarului Gardianul de astăzi, 20 sept. 2007, conţine articolul d-nei Claudia Marcu despre noua ordonanţă a Ministerului Sănătăţii, care reglementează donarea de organe post-mortem. Cu alte cuvinte ne putem vinde organele [unii doar, după cum o să vedem] şi de banii rezultaţi în urma vânzării lor să beneficieze urmaşii sau întreţinătorii noştri.
Cred că s-a dat undă verde prin acest act legislativ omorârii celuilalt pentru bani şi asta, în mod legal. Copiii care îşi iubesc părinţii până la ai vedea morţi vor putea să facă bani frumoşi din eliminarea fără conştiinţă a părinţilor şi bunicilor lor din viaţa aceasta. Din punctul meu de vedere avem o perspectivă macabră şi mai puţin umanitară. Nu exclud faptul că vor ajunge, unele ţesuturi şi organe şi acolo unde trebuie şi din voia decedatului. Însă, cele mai multe organe, tare mie-e frică, că vor ajunge mai repede la beneficiar decât ar fi vrut omul de la care s-au prelevat.
Dăm câteva pasaje din articolul d-nei Marcu:
„In prezent, in Romania exista cinci spitale care detin banci de piele, patru spitale cu banci de os si tendon, un institut pentru valve cardiace si vase, un spital si un institut pentru celule pancreatice si un spital pentru cornee. Singurele banci private sunt cele care recolteaza si stocheaza celule reproductive, pentru fertilizarea in vitro. Astfel, bancile de celule se afla in patru spitale de stat si in patru clinici private.
Potrivit noilor reglementari, bancile de tesuturi si celule vor trebui sa verifice identitatea donatorului, consimtamantul donatorului sau familiei acestuia pentru prelevare, sa evalueze criteriile de selectie a donatorilor, precum si testele de laborator efectuate pentru donatori. Pentru donatorul viu va exista un chestionar, in urma completarii acestuia fiind exclusi cei care au intretinut relatii homosexuale in ultimele 12 luni si cei care si-au administrat droguri in ultimul an.
Exclusi vor fi si cei care au avut in ultimele 12 luni parteneri sexuali bolnavi de SIDA, hepatita B si C sau care prezinta risc pentru acestea. Nu vor putea deveni donatori cei care au fost incarcerati in ultimul an si cei care au fost diagnosticati cu sifilis sau gonoree in ultimele 12 luni. Bancile vor trebui sa-i excluda de la donare pe cei care si-au efectuat transfuzii, tatuaje sau piercing cu ace nesterile in ultimele 12 luni.
„De la un donatr viu se pot preleva, teoretic, piele, tendon, os, cap femural, membrana amniotica. Toate acestea vor fi platite de spitale daca vor sa le obtina de la bancile care le stocheaza. Acum cativa ani am cumparat o bucata de aorta de la o banca din Franta si am platit 10.000 de dolari. De la donatorii decedati putem folosi valva cardiaca, bucati de vase si cornee. Pe foamea asta de cornee nu cred ca o s-o stocheze nimeni. Avem ceva banci la ora actuala, dar sunt foarte modeste. Noile criterii le va desfiinta insa pe toate“, ne-a declarat dr.Victor Zota, directorul executiv al Agentiei Nationale de Transplant. Acesta recunoaste ca Romania se confrunta in continuare cu o criza de donatori, dar spera ca lucrurile se vor imbunatati”.
Dacă datele prezentate în articol sunt reale [ceea ce nu ne îndoim], atunci homosexualii, bolnavii de SIDA, consumatorii de droguri, hepaticii, recent eliberaţii din penitenciare, cei cu boli sexuale dobândite, cu tatuaje şi bodypiercing-uri la negru sunt excluşi de la donarea de organe şi ţesuturi.
Cum aşa? Nu sunt aceştia oamenii pentru care noi milităm, pentru care dăm atâţia bani pentru marşuri gay, pentru bolnavii de SIDA, pentru dezintoxicare, pentru condiţii mai bune în penitenciare sau pentru tatuarea pielii cu draci şi monştri, garofiţe şi cercei în ombilic? Aţi văzut cum Ministerul Sănătăţii nu acordă prea mult credit celor cu astfel de orientări?
Sănătatea lor nu e atât de bună ca sănătatea omului care îşi vede de treabă, are familie şi copii, are loc de muncă şi nu se dă în stambă. Aşa că, un argument mai bun împotriva acestora, decât cel al sănătăţii suspecte, nu se putea da. Şi el a venit de la un minister şi nu de la un ONG. Cred că s-a făcut dreptate, măcar acum: dreptatea evidenţei.
Pr. Dorin.