La mulţi ani, Bucureşti, oricum ai fi la… culoare!

Stema oraşului Bucureşti

Stema oraşului Bucureşti

Se împlinesc 548 de ani de la prima atestare documentară a urbei noastre [20 septembrie 1459].

Antena 3 vorbeşte despre evenimentele prilejuite de acest eveniment.

Cum arată Bucureştiul în Wikipedia [RO].

Potrivit EduSoft:

Date generale, despre astăzi:

Municipiu, Capitala Romaniei, 2,3 milioane locuitori, situat in partea centrala din Campia Romana, de o parte si de alta a raului Dambovita, alt. 70-90 m. Constituie cea mai mare aglomerare urbana din Romania, fiind principalul centru politic si administrativ, economic si comercial al tarii, citadela a stiintei, Invatamantului de toate gradele, culturii si artei, nod de convergenta rutiera, feroviara si aeriana de importanta nationala si internationala, iar prin multimea monumentelor istorice si de arhitectura, a asezamintelor de cult si de cultura, a monumentelor de arta si a valorilor sale peisagistice, este cel mai mare, mai important si mai atractiv centru turistic al Romaniei. In Bucuresti se concentreaza peste 9% din populatia Romaniei, 13% din numarul total al personalului muncitor, 51,2% din productia poligrafica, 18,7% din constructiile de masini, 16,9% din industria sticlei, portelanului si faiantei, 17,2% din industria textila, 14,2% din industria chimica, 11,5% din industria alimentara, 10,8% din industria confectiilor.

În antichitate:

Prezenta omului pe meleagurile bucurestene se pierde in negura vremurilor, cercetarile arheologice scotind la lumina vestigii din epoca pietrei cioplite (dealurile Radu Voda si Mihai Voda) – cu 150000 de ani in urma, apoi din epoca pietrei slefuite (cca.6000-1000 i.Cr. – la Dudesti, Bucurestii Noi, Giulesti,dealul Piscului etc.), din epoca bronzului(1700-1150 i.Cr.-dealurile Radu Voda si Mihai Voda, lacul Tei), din epoca fierului (1150-450 i.Cr. – cu numeroase asezari: Straulesti, Bucurestii Noi, Herastrau, Baneasa, Tei, Ciurel, Mihai Voda, Filaret etc.) cand este consemnata prezenta triburilor traco-gete si apoi geto-dace in aria bucuresteana. Una dintre cele mai importante si vechi asezari omenesti se considera a fi cea de pe dealul Radu Voda (unde existenta omului a fost, se pare, neintrerupta, incepand chiar din paleoliticul inferior), care, in secolele IV si III i.Cr. era bine conturata si puternica, intarita cu un sant de aparare, ceea ce i-a facut pe unii istorici sa o considere „capitala-cetate” getica a lui Dromihete.

±

Biserici

Curtea Veche Biserica Domneasca
Curtea Veche – in cel de al XV-lea veac, din porunca lui Vlad Tepes s-a construit prima Curte Domneasca din Bucuresti.
In 1558-1559 se construieste Biserica Domneasca, ctitorie a domnitorului Mircea Ciobanu, fiind cel mai vechi salas de cult din Bucuresti, pastrat in forma lui originala.
Biserica Snagov La mormantul lui Vlad Tepes Biserica Snagov – in aceasta biserica este inmormantat Vlad Tepes (poreclit „Dracula”, fiul lui Vlad Dracul, unul din fii nelegitimi ai lui Mircea cel Batran), domnitorul Tarii Romanesti.
El a murit in decembrie 1476 in urma unei batalii pierdute in fata turcilor care a fost de fapt si singura. Capul i-a fost trimis sultanului Mahomed ca o recompensa pentru problemele pricinuite turcilor, iar corpul i-a fost macelarit. Niste supusi credinciosi i-au luat ramasitele si i le-au ingropat pe ascuns la Biserica Snagov.
<!–

Biserica Snagov

–>

Biserica Patriarhiei Palatul Patriarhial
Biserica Patriarhiei – Complexul Patriarhiei Romane cuprinde o biserica,o manastire si Palatul Patriarhal, construite intre 1654-1708.
Patriarhia
Orasul gradinilor

Parcul Herastrau Parcul Herastrau Parcul Herastrau
Parcul Carol Parcul Carol Parcul Carol
Muzee

Muzeul Satului - mester popular Muzeul Satului - mester popular Muzeul Satului - mester popular
Muzeul de Arta
Muzeul de Arta
Muzeul de Istorie
Muzeul de Istorie
Muzeul Antipa
Muzeul Antipa
Muzeul Taranului Roman
Muzeul Taranului Roman
Muzeul de Geologie
Muzeul de Geologie
Muzeul George Enescu
Muzeul George Enescu
Muzeul Pompierilor
Muzeul Pompierilor

Monumente arhitectonice

Ateneul Roman
Ateneul Roman
Arcul de Triumf
Arcul de Triumf
Opera Romana
Opera Romana
Parlamentul
Parlamentul
Cercul Militar National
Cercul Militar National
Teatrul National
Teatrul National
Intercontinental
Inter
Teatrul National
Teatrul National
Piata Unirii
Piata Unirii
Piata Presei Libere
Piata Presei Libere

Un articol de la Ziare. com

despre evenimentul de ieri şi din următoarele zile.

Pr. Dorin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *