„Fenomenul bastrix” este ubicuu în Tradiţia ortodoxă

The image “http://muzyka.onet.pl/_i/plytyd/f/fenomen3.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Ghilimelele din titlu aparţin…prietenului de colocviu polemic, căruia am fost nevoit de câteva luni bune să îi demonstrez cum arată râvna pentru dreapta credinţă şi cât de promptă este punerea la punct a ereticilor în viaţa şi preocuparea unui teolog ortodox. Dumnealui, probabil, a avut de-a face doar cu oameni neinstruiţi în desele sale excursii evanghelizatoare sau cu oameni care nu au vrut să îi spună verde în faţă, ce cred Sfinţii Bisericii Ortodoxe, de la început până astăzi, despre cei care atentează la curăţia dogmelor şi a vieţii ortodoxe, la sănătatea duhovnicească a membrilor Bisericii lui Hristos.

Pentru că dumnealui preferă pentru evanghelizare locurile unde pauperitatea te face să te bucuri pentru o pâine sau pentru o varză ca şi când ar fi coborât Dumnezeu din cer la tine, nu este nicio mirare că nu a întâlnit teologi ortodocşi sau a crezut că dacă nimeni nu se ia de ei toată lumea îi preferă, chiar se roagă de ei ca să ne ia credincioşii.

Însă, fenomenul bastrix [conform ironiei respectuoase cu care am fost gratulat] nu e singular, nu e unic, nu e din anul 2007, nu a fost inventat astăzi, ci e un fenomen…ubicuu în Biserica lui Dumnezeu. Fenomenul bastrix este, în esenţă, râvna tuturor Sfinţilor Bisericii Ortodoxe împotriva tuturor denigratorilor, ereticilor, schismaticilor, păgânilor şi a detractorilor ei.

E un fenomen de 2000 de ani, unul extrem de năucitor pentru cei care intră cu el în coliziune, şi care credeau că blândeţea Sfântului Nicolae al Mirei Lichiei nu poate să îl lovească pe Arie când a hulit pe Fiul lui Dumnezeu, care credeau că Sfântul Maxim Mărturisitorul va spune că Fiul lui Dumnezeu nu are două voinţe şi două lucrări în ipostasul Său divino-uman dar el s-a dezis de patru patriarhi la un loc care erau monotelişti, el şi ucenicii lui fiind stindardul Ortodoxiei, care credeau că Sfântul Ioan Damaschinul va renunţa la Sfintele Icoane, dar el a preferat să i se taie ambele mâini şi Prea Curata i le-a unit la loc, în mod minunat…

Da, dragii mei, fenomenul bastrix este un fenomen necatalogabil în schema dv. de gândire, în schema aeclesialităţii dv., pentru că reprezintă simţul adânc, personal, una cu viaţa lui, a trăitorului ortodox şi a unui teolog, prea mic în comparaţie cu Teologii Bisericii. Teologii cei Sfinţi ai lui Dumnezeu au fost năucitori pentru ereticii timpului lor. Ei au scris mii de pagini în care au făcut de ruşine toate ereziile timpului lor, au dovedit prin minuni şi fapte sfinţenia credinţei şi a vieţii lor, au intrat în foc ca să arate că sunt ortodocşi şi s-au înspăimântat ereticii şi păgânii când i-au văzut, au făcut minuni zguduitoare, au înviat morţi, au alungat pe demoni numai cu cuvântul, au legat pe draci cu blestem şi ei se chinuiau şi ţipau cu glas uman, au mutat munţii din loc cu cuvântul, vedeau inimile şi gândurile oamenilor, aveau vedenii şi revelaţii cutremurătoare, unii au fost mutaţi cu trupul la cer şi cu sufletul după ce au murit şi au înviat, au scris şi au răbdat chinuri, munci înfiorătoare , mai presus decât orice progrom sau schingiuire securistică.

Dv., probabil, aţi crezut că subsemnatul a venit online ca să se dea în stambă, să scrie şi el nişte chestii p-aici, nişte tâmpituţe de scrieri, să aibă rating…că nu avea ce face acasă toată ziua sau că nu îi prea place să se odihnească, săracu’, ci trebuie să stea cu toţi gură cască şi cu toţi cameleonii să se ia la ceartă.

Nu! Fenomenul bastrix scrie pentru că harul lui Dumnezeu îl îndeamnă şi îl împinge să scrie despre dreapta credinţă ortodoxă şi despre multiple derapaje, cu smerenie şi cu atenţie. Da, el este dur cu unii şi foarte bun cu alţii! El se nevoieşte să aibă timp pentru fraţii săi ortodocşi şi pentru cei care vor să ne cunoască autentic. El scrie despre viaţa şi păcatele lui, despre înţelegerile şi neînţelegerile lui ca să anime sau să conştientizeze pe alţi fraţi ai lui, că şi ei trăiesc sau pot să trăiască la fel.

Fenomenul bastrix este un preot care se simte dator să vorbească, care are conştiinţa că trebuie să-şi împlinească făgăduinţele făcute lui Dumnezeu şi în faţa oamenilor, care a jurat atunci când a terminat studiile teologice şi când s-a preoţit, ca orice absolvent de Teologie ortodoxă şi ca orice monah, diacon, preot şi episcop, că va trăi, respecta, promova, apăra credinţa ortodoxă nealterată şi va combate orice răstălmăcire care se va face dreptei credinţe şi orice agresiune asupra vieţii Bisericii.

El nu face mai mult decât trebuie, ci, pe fiecare zi, simte că face mult prea puţin pentru cât trebuie să facă. Da, fenomenul bastrix este ubicuu în istorie şi în contemporaneitatea Bisericii şi el e devastator pentru cei care îl zgândără la nervi. El se comportă cu agresorii săi după bădărănia lor, fără să treacă dincolo de decenţa polemicii. El zice cu cuvântul şi cu fapta împotriva agresorilor şi numai dacă agresorii vin la el ca să îl înveţe…multiple erezii.

Pe fenomenul bastrix nu îl interesează polemica ci liniştea, isihia, vederea păcatelor proprii, bucuria de împărtăşirea cu Domnul, exegeza, contemplarea, discuţiile subtile teologice, culturale, filosofice, experenţiale, îi place să slujească lui Dumnezeu şi oamenilor, îi place să se bucure cu orice om simţit, îi place să fie omenos, milostiv, cu bun simţ, îngăduitor cu neputinţele oamenilor, îi place să lase de la el, îi place să îşi sărute pe obraji şi să bea un pahar de vin cu duşmanii lui care se pocăiesc sau îşi văd lungul nasului în cele din urmă, îi place să aibă disciplina de a nu se băga în viaţa privată a omului, ii place să ierte, să se bucure şi să fie recunoscător, …foarte multe lucruri îi place să facă…

Însă fenomenul bastrix are şi obiceiul, de multe ori epuizant, de a da replicile care trebuie, cu mult umor şi inteligenţă, unor oameni care înţeleg că trebuie să aibă ceva să-i spună, în mod neîntrebat, vizavi de el. De aceea, acest fenomen reacţionează surprinzător la atacuri banele, inteligent la stupidităţi, delicat la barbarisme, atent la cameleonisme, incisiv la grobieni, vituperant la hulitori…

În rest, pace cât cuprinde!…Când toate sunt în regulă discutăm colocvial, suntem amabili, suntem graţioşi, confesivi, îngăduitori, politicoşi, corecţi, maleabili, afabili, foarte bine crescuţi, generoşi…nota zece plus!

Însă, când uiţi că ai bârna/grinda/ zidul în faţa ochilor dar vezi la mine urdoarea din ochi, când vezi la mine că mi-a scăpat o literă, una singură într-un text şi te bucuri că şi fenomenu bastrix e un fraier sau te dai grande la mine sub pseudonim, pretextând că eşti Caligula în materie de Teologie, dar tu nu eşti pe nicăieri, când pentru că nu a zis ce aşteptam noi să zică sau s-a exprimat greşit tu faci o sărbătoare a stupidităţii crezând că asta îţi scuză prostia…frate, războiul din Golf sau …bombe întârziate peste sondele Iranului!

Concluzie: polemicul nostru de ocazie şi-a ales partea cea bună, care nu se va lua de la el. Dacă se face de aici încolo că fenomenul bastrix nu mai există pe orbită, şi nu mai încurajează pe comentatorii săi în discuţii la adresa noastră sau nu mai moderează atacurile la persoană, la o singură persoană, adică a fenomenului care irită sau încearcă, măcar atât, să nu mai ridiculizeze pe faţă, făţiş credinţa ortodoxă, ierarhia Bisericii, păcatele ortodocşilor…noi suntem pâinea lui Dumnezeu de amabili şi ne facem că nu există baptişti pe faţa pământului. Niciun cuvânt nu mai zicem…

Totul devine istorie..Se aşterne pacea inter-religioasă peste blogosfera wordpress şi de aici încolo avem o pace de …1000 de ani şi nu doar de-o sută. Dacă ştie şi ştiu să schimbe placa şi să demonstreze că pot vorbi decent, că pot să îşi prezinte credinţa şi crezurile fără să ne tragă la rost pe noi de ce nu le acceptăm, fenomenul bastrix este un vulcan fără erupţie.

Dacă nu se poate aşa, dacă nimeni nu doreşte pacea pe care noi o dorim să covârşească toată mintea, atunci…din când în când…bombe peste Oradea, bombe inteligente, când vrem noi şi până când vrem, fără să ne afecteze caracterul. În limba greacă, caracter înseamnă ceea ce viaţa a făcut în tine ceva de neşters, o amprentă ontologică. Pentru noi, caracterul ortodox e ştanţarea interioară pe care viaţa ortodoxă a produs-o în noi.

Deci noi am vrut şi vrem pacea dintotdeauna.

Cine vrea atunci războiul?!

Să vedem cine şi pentru ce motive puerile activează…fenomenul bastrix.

Pr. Picioruş Dorin.

13 comentarii la „„Fenomenul bastrix” este ubicuu în Tradiţia ortodoxă”

 1. Gandaceii sunt mici dar daca te gandesti prea mult la ei(ii bagi in seama prea mult) poti sa ai cosmaruri din cauza lor.

 2. ce bine ar fi sa il mai intereseze pe fenomenul bastrix si limba engleza ca scrisoarea catre wordpress e o insulta la adresa inteligentei.

 3. Otniel Vereş = Pastor Otniel Vereş, M. A. Biserica Creştină Baptistă “Golgota” din Topa de Criş.

  Un mesaj „binevoitor” la un articol despre împăcare.

  Exemplu de om care vrea pacea şi binele cu un preot ortodox.

 4. Oti,
  Nu mai pune si tu „paie pe foc”!!!
  Hristos a murit si pt el, si pt mine….si pt tine.
  Pentru toti oamenii.

  Iubire..iertare…cam greu nu-i asa?

 5. Parinte Piciorus
  cam gros obraz aveti sa vorbiti despre impacare, iertare, iubire, dupa ceea ce ati spus despre confratii mei. nu mai fiti ipocrit si patetic cu astfel de remarci care se doresc ironice.
  eu, recunosc, am fost ironic, dvs. insa prin tot ce ati spus in ultimele luni ati fost josnic.

 6. This man is on the black list of my blog. With he don’t else we discuss! Of each date shall put same message, until he apprehends to speak beautifully.

  Author : veres otniel (IP: 79.119.49.33 , 79-119-49-33.rdsnet.ro)
  E-mail : veresotniel@yahoo.com

  Otniel Vereş = Pastor Otniel Vereş, M. A. Biserica Creştină Baptistă “Golgota” din Topa de Criş.

 7. Bastrix, cine iti face traducerile din limba romana in engleza, doamna preoteasa? Daca nu ai reusit sa inveti engleza, imi dau seama ce prapastios esti la greaca. Prinzi greu si uiti repede, asa-i?

 8. Te iert, bastrix, pentru că ţi-am citit CV-ul si am aflat ca ai tăi te-au părăsit pe la bunici…probabil erai un bebeluş prea urât să te ţină, dar nici ca adult nu eşti mai frumos, iar aici nu m[ refer la ce se vede în poză, ci la ce răzbate din scris… scuze, altceva doream să îţi spun: tata e prima revelare a lui Dumnezeu pentru copil. Că n-ai avut parte de acest har, nu pot decât să te compătimesc şi să te asigur că seminarul, cel puţin în cazul tău, nu a putut rezolva problema. Nici doctoratul nu o va rezolva.
  Păcat că habar n-ai de legătura tată-fiu. Păcat că mulţi amărâţi îţi spun părinte. Nu eşti. Nu ştii să fii.

  Mă rog să evoluezi! (Deşi sunt creaţionist convins)

 9. P.S.
  Sper sa nu te apuci să-mi replici că am scris bastrix cu b mic sau alte înţepături de popă şmecher. Pe mine nu mă interesează sfaturile tale, am vrut doar să-ţi spun ce nu eşti … şi atât.
  În rest, să fii sănătos!

 10. Pentru a şti cum scrie un intelectual baptist noaptea, când îl apucă dorul de decenţă, întrebaţi pe autorul celor două mesaje de mai sus, pe Alexandu Iulian Ionescu, al cărui CV e următorul:

  http://alexandruionescu.wordpress.com/about/

  Alexandru Iulian IONESCU
  născut la Ocna Mureş, jud. Alba, pe 29.05.1975
  domiciliat Tg-Mureş
  telefon- 0745.760.949
  email- alex.iulian@gmail.com
  Familia
  Fiul lui Ştefan şi Alexandrina Ionescu
  Căsătorit cu Gabriela Ionescu
  Un copil, Tudor Gabriel
  Educaţie
  Licenţiat în drept-
  Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Drept, Universitatea din Oradea, 1998
  Licenţiat în teologie-
  Facultatea de Teologie Baptistă Pastorală, Universitatea Emanuel din Oradea, 2007
  Masterant în psihologie-
  Master în diagnoză şi consiliere, Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir
  Activitatea profesională
  • din aprilie 2006- consilier juridic/specialist Legislaţia Muncii la E.ON Gaz România
  • 2003-2006- consilier juridic la ASIBAN SA
  • consultant PACOVIS ROMÂNIA SRL
  • consultant THERMACUT ROMÂNIA SRL
  • consultant Grupul de firme MATEROM SRL
  • 2000-2006-manager ROMLEX ALEXANDRA SRL
  • 2001-2002- director adjunct AJOFM Mureş
  • 2000-2002- lector legislaţia muncii şi securitatea şi protecţia muncii CCT M.Eminescu ş.a.
  • 2000-2001- şef oficiu juridic AJOFM Mureş
  • 1999-2000- consilier juridic AJOFM Mureş
  • 1998-1999-consilier juridic BERE MUREŞ SA
  Activitatea profesional-administrativă
  Membru fondator al Colegiului Consilierilor juridici Mureş
  Membru al Consiliului Colegiului Consilierilor juridici Mureş
  Activitatea eclesială
  din 1992- Membru al bisericii FILADELFIA Tg-Mureş
  din 2000- predicator în cadrul bisericii Filadelfia
  2000-2005 Lider de tineret biserica Filadelfia
  din 2005 Capelan Gideons International- Mureş
  2002-2006 Secretar al bisericii Filadelfia Tg-Mureş
  din 2006 Secretar executiv al bisericii Filadelfia Tg-Mureş
  din 2006 Lector Antropologie şi Eclesiologie în cadrul seminarului teologic SHEMA România, membră a ISOM- International School of Ministry, USA
  din 2006 Secretar SHEMA România

 11. Nu e de mirare că multele mesaje de acest fel, primite înainte de a nu mai modera comentariile şi pe care le-am şters,spre regretul nostru de acum, pentru că erau material probator, aveau tangenţă cu astfel de…”credincioşi”, foarte atenţi la…bătăi de joc.

  Îi mulţumim domnului de mai sus, că ne-a ajutat să ne dăm seama, cum că nu trebuie să ne aşteptăm ca pamblicarii ce ne calcă blogul să fie agramaţi, ci există destui oameni cultivaţi care pot să fie nişte agramaţi ai bunului simţ veritabil.

  Să mai facă dar, câteva masterate şi doctorate, ca să fie reprezentativ pentru familia sa, organizaţia religioasă din care face parte şi pentru dialogul inter-religios pe care nu avem cu cine să-l producem.

Comentariile sunt închise.