Întronizarea PFP Daniel al României [duminică, 30 septembrie 2007] II

ÎPS Daniel se va aşeza astăzi pe tronul Patriarhiei

Evenimentul zilei, 30 sept. 2007

Despre noile direcţii ale patriarhului Daniel al României

Vrednic este” ii vor canta astazi membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, dar si toti clericii prezenti la intronizarea Prea Fericitului Daniel. Aceasta zi este nu doar una a innoirii atat de asteptate in Biserica, cat una de hotar, de despartire a apelor. Patriarhul isi va anunta astazi programul sau si o va face cu pace si cu dragoste, indemnand pe toti credinciosii si slujitorii Bisericii sa-l ajute.

Va face si un apel fratesc membrilor Sfantului Sinod, transmitand dorinta sa de unitate, de sobornicitate in Biserica. Tuturor celor care l-au muscat si ranit, astazi ajuns intaistatator, PF Daniel le ofera o lectie, intinzandu-le mana, imbratisandu-i ca un adevarat parinte.

Mi-a placut ca, in campania mizerabila pentru alegerea Patriarhului, actualul pastor al ortodocsilor romani nu a intrat in jocuri de culise, nu a raspuns provocarilor. Ba chiar a transmis de la Sibiu un mesaj ferm: „Eu ma autodefinesc ca un ortodox realist, nu ecumenist” si „ortodoxia agresiva nu este atragatoare pentru nimeni”. In zadar insa, pentru ca niste neica-nimeni cu aere de mari specialisti in teologie racnesc si acum pe toate drumurile prostii.

Nu trebuie sa ne amagim sa credem ca pastorirea Prea Fericirii Sale va fi una usoara. Dimpotriva. Cu atat mai mult cu cat in Dealul Patriarhiei s-au cuibarit de ani intregi o groaza de indivizi care taie frunza la caini, iar cand nu se indeletnicesc cu aceasta ocupatie „nobila”, isi vad de propriile afaceri si colporteaza zvonuri cu pasiunea unor tate.

Nu cred ca Patriarhul va avea puterea lui Heracles sa curete grajdurile intr-o singura zi, dar cel putin din Dealul Patriarhiei si de la Arhiepiscopia Bucurestilor, al carei pastor direct este, trebuie sa-i indeparteze pe acesti lupi imbracati in oaie. Ajunge cat si-au facut de cap. Poate au nevoie de o pauza, de reflectie si de penitenta. Si de multa rugaciune.

N-am avut niciodata relatii extraordinare cu unii din oamenii care lucreaza la Patriarhie, ba dimpotriva. Am fost facut, ani de-a randul, in buna traditie a zvonurilor popesti: schismatic, mason, homosexual, betiv, vandut evreilor, legionar, tot ce le-a venit la gura.

Cu toate acestea, dupa ce a fost ales IPS Daniel Patriarh, mi-a sunat telefonul in nestire. Ma cautau oameni care nu m-au salutat multi ani. In buna traditie bizantina ma felicitau pentru ca – vezi Doamne – imi iesise omul Patriarh. Unii doreau sa nu fie pensionati, altii parohii, altii o vorba buna.

E adevarat ca am fost public de parere ca Mitropolitul Daniel este unica sansa a Bisericii, dar de aici pana la a crede ca noul Patriarh va apleca urechea la un pacatos ca mine sau ca am putut influenta cu ceva e cale lunga. E un scenariu care nu poate proveni decat din mintile obisnuite de ani buni cu smecherii si combinatii.

Un glumet m-a trecut pe un blog drept viitor consilier al Patriarhului. Atat mi-a trebuit. Iar telefonul blocat de atatea apeluri. Dar nu doar atat, ci si o noua sarja de barfe lansata de clica din Deal: schismatic, mason, homosexual, betiv, vandut evreilor, legionar. Iar ultima gaselnita e si mai tare: cica-s preot in secret la Preoteasa sau mai stiu eu ce secta condusa de pseudo-episcopi autohirotoniti prin cine stie ce garaje.

Stati linistiti, potoliti-va, hiene cu figuri de oameni! Nu ma duc nicaieri si nu se incurca Patriarhul cu un pacatos ca mine. Problema este ca o sa plecati. Si, sincer, nici nu o sa-mi fie dor de unii ca voi.

Florian Bichir

*

Cotidianul, 29 sept. 2007.

Prezenţa la ceremonia de întronizare

Prezenta ambilor mitropoliti la acelasi eveniment este considerata semnul unei reconcilieri intre Patriarhiile de la Bucuresti si Moscova, atita vreme cit Mitropolia Basarabiei, reactivata la Chisinau in 2002 de BOR, a constituit pina acum simburele unei mari discordii intre cele doua biserici. Imbunatatirea relatiilor cu Moscova s-a simtit de acum citeva saptamini, cind IPS Kirill, mitropolitul de Smolensk si responsabilul cu relatiile externe al Patriarhiei moscovite, a participat la Adunarea Ecumenica Europeana de la Sibiu. Acesta s-a aratat sceptic cu privire la sansele ecumenismului si nu a stat pina la finalul evenimentului, insa restul reprezentantilor rusi la Adunare si-au insusit, dupa amendamentele aduse, continutul documentului final.

Din partea Patriarhiei de la Moscova, in afara de IPS Vladimir, cel care conduce Mitropolia Moldovei, de la Chisinau, va mai veni IPS Filaret, mitropolit de Minsk si Bielorusia, precum si alti trei protoierei. Si din partea Vaticanului va participa o delegatie, in frunte cu cardinalul Walter Kasper, presedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor, care a fost si in urma cu trei saptamini la Sibiu, si cardinalul Karl Lehmann. Din partea Bisericii Greciei va fi o delegatie de circa 10 persoane, iar numarul total al delegatilor se ridica la 90, din care 56 au rangul de episcopi. Ceremonia de intronizare va incepe la ora 10.30, dupa Sfinta Liturghie. Printre invitatii la intronizare se mai numara presedintele Traian Basescu, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, premierul Calin Popescu Tariceanu si regele Mihai, impreuna cu familia regala.

Intronizarea va incepe cu un Te Deum, urmat de citirea Gramatei Sfintului Sinod, de inminarea insemnelor patriarhale si de asezarea pe tronul patriarhal. Mitropolitul Laurentiu al Ardealului va tine un discurs in numele Sfintului Sinod, urmat de cuvintul Patriarhului ales, Preafericitului Daniel. Urmeaza semnarea Actului din Condica de Aur a Patriarhiei, de la 11.30, si o sedinta solemna a Sfintului Sinod pentru prezentarea mesajelor oficiale de felicitare, in Aula Palatului Patriarhiei, la care Patriarhul va purta pentru prima oara vesmintele specifice, de culoare alba. In incheierea intronizarii, de la 16.30, este programata decorarea noului Patriarh de presedintele Traian Basescu cu Ordinul National “Steaua Romaniei” in grad de Mare Cruce, la Palatul Cotroceni. Din momentul intronizarii, Patriarhul devine si loctiilor de mitropolit al Moldovei si Bucovinei, pina la alegerile care vor avea loc pentru aceasta functie pe 28 noiembrie. (Mirela Corlatan)

  • Basescu il apreciaza pe Preafericitul Daniel

Seful statului a declarat ieri, la Radio Romania Actualitati, ca Biserica Ortodoxa Romana (BOR) a iesit intarita din alegerea noului Patriarh. Basescu este de parere ca mai ales virsta Preafericitului Daniel il indreptateste sa creada ca se va intari comunicarea cu Biserica Catolica. O alta speranta a sa este ca BOR va putea lucra pentru ca biserica europeana crestina sa se implice pentru a fi un factor de mediere cu alte culturi. Despre Teoctist a spus ca „a avut marele merit ca a tinut BOR unita, ca a depus eforturi pentru recuperarea patrimoniului Bisericii si mai ales ca a stimulat constructia de locasuri de cult. Daca privim la ceea ce au facut Patriarhul Teoctist si BOR pentru romanii din Moldova, oamenii politici ar trebui sa recunoasca faptul ca au facut mult mai putin”. Seful statului asteapta ca biserica europeana crestina, inclusiv BOR, sub obladuirea PF Daniel, sa se implice in dialogul cu lumea musulmana. Argumentul sau a fost ca „oamenii politici au esuat in acest dialog” si de aceea „dialogul intre religii este unul dintre mijloacele de a comunica cu lumea araba”. In opinia sa, „acolo sint probleme foarte dificile, pe care este evident ca oamenii politici nu au acum solutii sa le rezolve”. Personalitatile politice „au mari dificultati de comunicare cu lumea musulmana”, a apreciat Traian Basescu. (Cristian Oprea)

*

Ziua, 29 sept. 2007

Despre ceremonie şi însemnele patriarhale

Noul patriarh va avea titulatura „Prea Fericirea Sa, Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei si Prea Fericitul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane”. Arhiepiscopul Targovistei, IPS Nifon, a explicat, intr-o conferinta de presa, ca la ceremonia de intronizare vor participa, alaturi de membrii Sfantului Sinod, delegatii ale tuturor Bisericilor Ortodoxe, Bisericilor Ortodoxe Orientale, Bisericii Romano-Catolice, Bisericilor Protestante, Consiliului Mondial al Bisericilor si Conferintei Bisericilor Europene, ai cultelor din Romania. Concret, vor participa 30 de delegatii ale cultelor, dintre care 16 ale Bisericilor Ortodoxe, iar din cele 90 de persoane invitate, 56 sunt episcopi (ortodocsi si catolici). La eveniment mai sunt asteptati presedintele Romaniei, Traian Basescu, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, premierul Calin Popescu Tariceanu, Regele Mihai si familia regala, delegati ai comunitatilor romanesti din afara granitelor tarii, membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti, precum si alte personalitati ale vietii publice romanesti.

Randuielile de investire

Ceremonia va incepe la ora 8.15 cu Sfanta Liturghie, oficiata de mitropolitii Bisericii Ortodoxe Romane, in Catedrala Patriarhala, urmata de slujba de Te Deum (cu randuiala speciala), dupa care urmeaza intronizarea propriu-zisa a noului patriarh al BOR. Randuiala de investire a fost pastrata inca de la intronizarea primului Patriarh al BOR, Miron Cristea, a precizat Arhiepiscopul Nifon al Targovistei, citat de Mediafax.

Intronizarea va incepe cu citirea Gramatei Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, semnata de toti membrii Sfantului Sinod, urmata de inmanarea insemnelor patriarhale de catre mitropoliti.

„Fiecare dintre mitropoliti are un rol bine determinat pentru inmanarea insemnelor patriarhale, care inseamna mantia patriarhala, dupa care insemnele pectorale, adica inmanarea engolpionului cu Maica Domnului, engolpionul cu mantuitorul Hristos si crucea patriarhala. Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, primul in ordinea dipticelor dupa mitropolitul Moldovei si Bucovinei, va inmana carja patriarhala, care este insemnul autoritatii, potrivit randuielilor canonice”, a explicat IPS Nifon.

Momentul va fi urmat de un cuvant rostit in numele Sfantului Sinod al BOR de catre IPS Laurentiu, mitropolitul Ardealului, apoi de cuvantul PF Daniel, semnarea Actului din Condica de Aur a Patriarhiei Romane (in Palatul Patriarhiei), sedinta solemna a Sfantului Sinod pentru prezentarea mesajelor oficiale de felicitare, in Aula Palatului Patriarhiei. Astazi dupa-amiaza, presedintele Traian Basescu ii va decerna, la Palatul Cotroceni, noului patriarh Ordinului National Steaua Romaniei in Grad de Mare Cruce. Programul oficial al zilei se va incheia cu sedinta Sfantului Sinod, prin care ierarhii BOR vor „binecuvanta si consacra” ziua de 30 de septembrie ca zi a intronizarii celui de al saselea patriarh al BOR.

Alegere pe muchie de cutit

In ziua de 12 septembrie 2007, Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales, prin vot secret, pe Inalt Prea Sfintitul Dr. Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, in postul vacant de Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolitul Munteniei si Dobrogei si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Colegiul Electoral Bisericesc este organismul electiv central al Bisericii Ortodoxe Romane format din ierarhii Sfantului Sinod, cate trei reprezentanti ai Eparhiilor (2 mireni si un cleric) in Adunarea Nationala Bisericeasca, membrii Adunarii Eparhiale ai Eparhiei Vacante (Arhiepiscopia Bucurestilor) si cate un decan al unei Facultati de Teologie Ortodoxe si director de Seminar Teologic Liceal din cele sase Mitropolii din tara.

Sfantul Sinod, reunit in sedinta extraordinara in dimineata aceleiasi zile, sub presedintia Inalt Prea Sfintitului Nicolae al Banatului, Mitropolitul cel mai vechi in hirotonie, a desemnat prin vot secret pe Inalt Prea Sfintitul dr. Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Bartolomeu al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului si Prea Sfintitul Ioan, episcopul Covasnei si Harghitei drept candidati.

Dupa primul tur de scrutin, nici unul dintre cei trei candidati nu a intrunit majoritatea absoluta, adica jumatate plus unu din numarul voturilor valabil exprimate pentru a fi ales Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane. A urmat un al doilea tur de scrutin la care au participat primii doi clasati, Inalt Prea Sfintitul Daniel si Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Bartolomeu. Dupa numararea voturilor, IPS Daniel a obtinut 95 de voturi, iar IPS Bartolomeu 66 de voturi din cele 161 de voturi valabil exprimate. In cursul serii, reunit in sedinta plenara de lucru, Sfantul Sinod a validat alegerea IPS Daniel in scaunul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. In perioada de la alegere pana la investire interimatul a fost asigurat tot de Daniel, care dupa moartea patriarhului Teoctist a fost numit loctiitor de patriarh. Daniel este succesorul Patriarhului Teoctist, care a condus Biserica in ultimii 21 de ani. Patriarhul Teoctist a murit in 30 iulie, la varsta de 92 de ani.

Insemnele patriarhale

Mantia

Este un vesmant lung si larg, fara maneci, ca o pelerina bogata, impodobita pe laturi cu benzi. Mantia isi are originea in mantaua monahala de odinioara, adoptata ca insemn arhieresc, deoarece episcopii (arhiereii) sunt recrutati din randurile calugarilor. Mantia simbolizeaza puterea si plenitudinea slujirii arhiereului. In Biserica Ortodoxa Romana vestimentatia Patriarhului este de culoare alba.

Crucea

Crucea pectorala este o insigna a demnitatii arhieresti, pe care arhiereul o poarta la piept nu numai in timpul serviciului divin, ci si in timpul vietii de zi cu zi. In Biserica Ortodoxa Romana dreptul de a purta cruce in permanenta il are numai arhiereul, care o poate acorda ca o distinctie si preotilor. Crucea pectorala simbolizeaza Crucea lui Hristos, semn al biruintei asupra pacatului si a mortii.

Engolpionul

Engolpionul este o insigna arhiereasca de forma unei iconite-medalion, confectionata din email, aur sau argint si infatiseaza pe Mantuitorul sau pe Maica Domnului. El se poarta pe piept, fiind legat de un lantisor trecut peste gat. Engolpionul este specific Bisericilor Ortodoxe. El simbolizeaza pecetea si marturisirea credintei cea din inima. Cand are pe el reprezentat chipul Maicii Domnului, simbolizeaza puterea mijlocitoare si ocrotitoare a Prea Sfintei Fecioare Maria.

Carja patriarhala

Carja sau toiagul pastoresc este un baston inalt confectionat din lemn sau metal, impodobit cu placute de aur, fildes sau argint. La capatul de sus se termina cu doi serpi incrustati peste care se suprapune un glob surmontat de o mica cruce. Pe maner se infasoara de obicei o marama cusuta cu fir pentru a fi mai usor de purtat. Carja simbolizeaza puterea de a pastori Biserica si autoritatea pastorala. Cei doi serpi simbolizeaza intelepciunea arhiereului. In intregimea ei, carja simbolizeaza Crucea Mantuitorului Iisus Hristos. Oferind carja Patriarhului, IPS Laurentiu spune: primiti aceasta carja patriarhala, ca sa pastoriti turma cuvantatoare a lui Hristos, a Prea Sfintei Biserici Ortodoxe Romane, cea incredintata Prea Fericirii Voastre, si celor ascultatori sa le fie toiag de sprijin si intarire, iar pentru cei neascultatori si nestatornici – toiag de desteptare si indreptare.

Programul ceremoniei

8.30-10.30- Sfanta Liturghie oficiata de Mitropolitii BOR (Catedrala Patriarhala)

10.30 – 11.30 – Intronizarea Patriarhului BOR: Te Deum de intronizare, Citirea Gramatei Sfantului Sinod al BOR, inmanarea insemnelor patriarhale, asezarea in tronul patriarhal; cuvantul rostit in numele Sfantului Sinod de catre IPS Laurentiu Streza; cuvantul Prea Fericitului Parinte Daniel, Patriarhul BOR.

11.30 – 12.00 – Semnarea Actului din Condica de Aur a Patriarhiei Romane, in Palatul Patriarhiei

12.00 – 13.30 – Sedinta solemna a Sfantului Sinod pentru prezentarea mesajelor oficiale de felicitare, in Aula Palatului Patriarhiei

16.30 – 17.30 – Conferirea Ordinului National Steaua Romaniei in Grad de Mare Cruce de catre presedintele Romaniei.

Enoriasii de rand n-au acces

Arhiepiscopul Targovistei a chemat credinciosii ortodocsi pe Dealul Patriarhiei, pentru a asista la ceremonia de intronizare, insa a explicat ca, din cauza spatiului mic, accesul acestora in Catedrala va fi interzis. „Acest sfant lacas istoric, de importanta deosebita, este asa de mic incat nu au loc credinciosi, decat cei care sunt invitati”, a explicat IPS Nifon.

Delegatiile Moscovei si Vaticanului

Raspunzand unei intrebari, episcopul vicar patriarhal Ciprian Campineanul a spus ca, din partea Patriarhiei Moscovei va participa la intronizare o delegatie condusa de IPS Filaret, mitopolitul de Minsk, alaturi de IPS Vladimir de la Chisinau si alti trei clerici. Delegatia Vaticanului ii cuprinde pe Cardinalul Walter Kasper, Monseniorul Brian Farell si pe Monseniorul Jean Claude Perisset. De asemenea, din partea Bisericii Romano-Catolice va sosi cardinalul Karl Lehmann, conducatorul de doctorat la IPS Daniel.

Nevoia unei Catedrale a Neamului

Arhiepiscopul Targovistei, IPS Nifon, a readus, cu ocazia intronizarii celui de-al saselea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, inceperea lucrarilor la Catedrala Mantuirii Neamului. „Mai mult ca oricand, se remarca necesitatea zidirii unei catedrale patriarhale pentru ceremoniile speciale, si nu numai. Pentru nevoile liturgice si spirituale ale centrului patriarhal, ale centrului spiritual ortodox al neamului romanesc”, a declarat arhiepiscopul Targovistei.

Pagina realizata de Departamentul Eveniment-Investigatii

*

Realitatea TV, 30 sept. 2007

Duminică 30 septembrie 2007, 10:36

Sute de credincioşi şi delegaţiile din străinătate au ajuns în această dimineaţă la Patriarhie pentru a participa la slujba de întronizare a ÎPS Daniel. Viitorul patriarh a ieşit din locuinţa patriarhală şi s-a îndreptat către Catedrala Patriarhală. VEZI VIDEO

Sfânta Liturghie a fost oficiată de mitropoliţii Bisericii Ortodoxe Române. După Sfânta Liturghie a început ceremonia propriu-zisă de întronizare.

Noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române va fi întronizat astăzi. La ceremonia de întronizare a noului patriarh vor participa 30 de delegaţii din străinătate, mai precis 90 de invitaţi, din care 56 de episcopi ortodocşi şi catolici. De la eveniment nu vor lipsi nici preşedintele Traian Băsescu, premierul Tăriceanu şi preşedinţii celor două camere ale Parlamentului. Ceremonia va dura aproape 12 ore. Realitatea TV va transmite de-a lungul zilei cele mai importante momente. Vor fi imagini în direct ale unui eveniment aşteptat de milioane de credincioşi ortodocşi din ţară şi din întreaga lume.

În timpul ceremoniei, Înalt Prea Sfinţitului Daniel îi vor fi înmânate însemnele patriarhale. După ceremonie, Patriarhul va primi şi ordinul naţional Steaua României în Grad de mare Cruce, acordat de preşedintele României Traian Băsescu.

CITEŞTE MAI MULT DESPRE TAINELE PATRIARHIEI ROMÂNE

Credincioşii pot urmări întreaga ceremonie pe cele cinci monitoare care vor amplasate în Curtea Patriarhiei. Aproximativ 700 de jandarmi, poliţişti şi pompieri vor asigura buna desfăşurare a evenimentului.

„Este un eveniment de foarte mare importanţă pentru istoria Bisericii Ortodoxe Române, pentru spiritualitatea românească şi pentru misiunea Bisericii în contemporaneitate”, a spus ÎPS Nifon, arhiepiscopul Târgoviştei.

Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române speră că – o dată cu alegerea noului patriarh – vor fi reluate demersurile pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului.

Măsuri stricte pe Dealul Mitropoliei

570 de jandarmi, 200 de poliţişti şi 60 de pompieri vor avea grijă ca întronizarea noului Patriarh să decurgă fără incidente. Forţele de ordine vor fi prezente atât pe Dealul Mitropoliei cât şi în gări, aerogări, staţii de metro şi în trafic. Citeşte mai mult

Întronizarea Patriarhului, dezbătută în presă

Păstrarea moştenirii Părintelui Patriarh Teoctist, o mai bună colaborare cu Sfântul Sinod şi necesitatea unui trust de presă propriu al Bisericii. Acestea sunt câteva fragmente din discursul de întronizare a Patriarhului Daniel, fragmente prezentate în presa de astăzi.

Citeşte mai mult

Sursa: Realitatea TV
Duminică noul Patriarh va fi întronizat
Calea patriarhului
ÎPS Daniel a ieşit din locuinţa patriarhală

Pe aceeaşi temă:
De Înălţarea Sfintei Cruci, Daniel a ţinut prima slujbă ca Patriarh (Sâmbătă 15 septembrie 2007)
Presa internaţională vorbeşte despre alegerea Patriarhului (Joi 13 septembrie 2007)
Mitropolitul Daniel – prelat şi om de presă (Joi 13 septembrie 2007)

*

Psa. Gianina Picioruş.

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *