Îndrăzneala ca iubire

Sf. Moaşte ale Fericitului Ilie Mărturistiroul din Bucureşti,
din cimitrul Giuleşti.

În limba greacă veche îndrăzneala se comunică prin cuvântul parrisia. Cine are îndrăzneală către Dumnezeu e cel care are o viață sfântă, care are îndrăzneala pe care o aduce iubirea pentru Dumnezeu. Când nu îndrăznești să vii în fața cuiva și să-i vorbești despre tine, despre ceva anume, arăți că nu ai intimitate cu acea persoană.

Intimitatea presupune degajare, presupune să îți spui păsul, inima, cu larghețe de inimă.Însă intimitatea presupune împreună-cunoaștere a celor doi, presupune ca eu să fiu cu Dumnezeu în relații foarte adânci, foarte pline de sfințenie. De aceea parrisia nu e sfidare a lui Dumnezeu ci îndrăzneala cea bună, îndrăzneala la iubirea Lui.

Când Sfinții acționează prin parrisia, ei acționează ca unii care se roagă Domnului cu iubire pentru alții. Rugăciunile de vindecare, de ajutor, de exorcizare ale Sfinților sunt rugăciuni ale îndrăznelii, ale intimității cu El. De aceea nimeni nu poate imita îndrăzneala către Dumnezeu fără sfințenie, pentru că ea e o îndrăzneală de conștiință și nu tupeu.

Tupeul presupune infatuarea să crezi că ți se cuvine totul fără să meriți ceva. Parrisia însă nu cere de la Dumnezeu să i se facă voia după cum ea vrea, ci după cum Dumnezeu voiește asta. Facă-Se voia Ta e împreunat cu avântul lui Tu, Doamne poți să faci asta pentru robii Tăi.

Parrisia cere cu încredere dar nu trece marginea cuviinței și a cutremurării sfinte în fața lui Dumnezeu. Tocmai de aceea această îndrăzneală impunătoare a Sfinților te îndeamnă la smerenie și nu la îngâmfare. Se roagă Sfântul ca să învie cineva, să se oprească incendiul, să se mântuiască cineva și Domnul îl ascultă. Tu, care ai conștiința împovărată de păcate te simți mic, laș, neînstare să te rogi așa ceva.

Nu poți să te rogi pentru lucruri care te depășesc, care îți depășeșesc starea de curăție interioară și credința. Rugăciunile noastre sunt pe măsura intimității noastre cu El, pe măsura iubirii noastre. Cel care îndrăznește mai mult e cel care iubește mai mult.

Pr. Drd. Picioruș Dorin Octavian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.