Mesajul care ajunge la mine…
…este mesajul care îmi vorbeşte mie, omului, luat ca întreg şi nu pe părţi. Mesajul teologic, cultural, politic trebuie să mă vizeze pe mine ca întreg, ca om care aleg şi am nevoie de un anume mod de a fi.
Mesajul de tip reclamă este unul utilitar cel mai adesea. Mesajul de care am nevoie este cel care mă cheamă într-o relaţie, care îmi propune o schimbare de paradigmă existenţială. Mesajul Sfintei Liturghii este un mesaj al veşniciei, al vieţii mele în veşnicie. Veniţi şi gustaţi şi vedeţi că bun este Domnul este un mesaj care mă cheamă la împărtăşire, la intimizare cu Domnul şi Dumnezeu meu.
Mesajul liturgic este unul sfinţitor pentru viaţa mea. Nu mă folosesc în acest caz în mod periferic ci fiinţial. Chemarea la comuniunea cu cineva este un mesaj care îmi reconfigurează viaţa.
Prietenia şi căsătoria sunt mesaje din partea cuiva care ne cheamă la schimbarea modului de a fi. Eu nu numai sunt chemat, ci sunt şi ajutat să mă schimb. Mă schimb lăsându-mă iubit şi iubind. La fel, dacă sunt chemat de Domnul să fiu preotul sau monahul Său eu răspund unei chemări, unui mesaj al iubirii care mă transformă.
Mesajele, chemările lui Dumnezeu faţă de noi ne angajează integral. Când El ne spune să ne lepădăm de noi înşine şi să luăm crucea ascezei pentru a-L putea urma, pentru a-L putea intui, pentru a-L putea iubi, El ne cheamă la un altfel de a fi, la un mod cu totul nou de a trăi.
Mesajul mă leagă pe mine de cel care m-a chemat. Chemarea la comuniunea cu Dumnezeu e deja iubirea Lui faţă de mine care aşteaptă să Îi răspund. Dacă vreau să Îi răspund, vreau de fapt să mă las iubit şi să iubesc.
Dacă chem pe cineva la iubire atunci ştiu că pot să dărui iubire şi sunt gata să primesc iubirea altuia. Iubirea se dăruie pentru că este din adevăr, pentru că iubirea vrea adevărul, binele, frumosul lui Dumnezeu în oameni.
Numai că eu trebuie să fiu gata să ascult şi să mă dărui. Dacă sunt pregătit să primesc mesajul altuia atunci ştiu să dărui mesaje altuia, să comunic. Comunicarea are loc între oameni care ies din ei spre alţii, care vor să se comunice esenţial, profund. Această comunicare profundă reprezintă conştiinţa răspunsului la mesaj. Mesajul prinde în mine dacă sunt gata să creez în mine dialogul.
Dialogul cu mine mă face propriu dialogului cu altul. Dialogul mă face să am mesaje vii, autentice pentru alţii şi pentru mine.
Pr. Drd. Dorin Octavian Picioruş.