Despre Dali, care m-a învăţat că Dali e numai unul

Ca pictor şi ca om, ca om al atenţiei, în adolescenţa mea am învăţat din cutezanţa lui, din francheţea lui, din egolatria lui, din excesele lui de tot felul, din ostilităţile lui multiple cu Dumnezeu şi cu Biserica Catolică. Salvador a fost într-un anume moment al vieţii mele o respiraţie personală. M-am comportat şi am gândit ca el, cu orgoliul lui, cu demonismul lui…cu vulnerabilitatea lui.

Acum, dincolo de cariera mea literaro-artistică, frântă cu totul de darul pocăinţei lui Dumnezeu, Dali mi se pare un om pe care îl iubesc mult…dar cu care sunt ireconciliabil. Raportarea mea la el, ca şi la Shakespeare, la Byron, la Hafiz, la Picasso, la Beethoven…oameni cu care trăiam în sculare şi în culcare acum vreo 10 ani, cu care mă desfătam, umblând de la comedie la dramă, de la absurd la tragedie, de la vodevil la simfonie, de la gazel la haiku…e o raportare ca la nişte umbre din trecut, la nişte siluete din trecut, care îmi sunt dragi pentru că le cunosc şi adâncul de bine din ei, dar cu care nu mai pot să am atingeri sufleteşti adânci.

Însă, câteodată, ca în această seară…mă apucă melancolia de ei, de vechii mei prieteni. Tablourile lui Dali de sub aceste rânduri sunt pentru mine un fel de plâns, că nu pot împărtăşi cu el, cu ei, cu toţi aceşti oameni extraordinari…şi bucuria pocăinţei mele şi bucuria harului lui Dumnezeu din inima mea.

Există iubiri ireconciliabile pentru că există oameni care aleg diferit.

The Transparent Simulacrum of the Feigned Image, 1938

Invisible Afghan with the Apparition on the Beach of the Face of

Princess Arthchil Gourielli (Helena Rubinstein), 1943

One Second Before Awakening from a Dream Caused by the Flight of a Bee Around a Pomegranate, 1944


Christ of Saint John of the Cross, 1951

Raphaelesque Head Exploding, 1951

Sorcery - The Seven Arts, 1957

Hyperxiological Sky, 1960

In Search of the Fourth Dimension, 1979

Pentru o viziune totalizatoare asupra vieţii şi operei lui Salvador Dali

intraţi aici.

Pr. Dorin.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *