La ieşirea la pensie a blogului…”La pătrăţosu”

La mulţi ani, pensionarule!

Motto:

Nu vă pot spune ce satisfacţie am avut (păcătoasă, dar păcatul mărturisit e pe jumătate iertat, nu?) cînd am trecut vijelios pe lîngă (la vremea aceea) cele 57000 de accesări ale lui Bastrix şi l-am lăsat în urmă cu ochii în lăcrimi, mirîndu-se de baptiştii cu multe emoticoane )

Pastorul baptist Marius D. Cruceru,

19 oct. 2007, când s-a pensionat ca blogger.

Deşi evocările se fac post-mortem, e bine să începi de pe acum, să începi…cu pensionarea. Când omul se pensionează trebuie să îi dai baston, pălărie, o bucată de ciocolată, un pieptene, un emoticon… Însă, să nu divagăm! Avem lucruri serioase de discutat, şi comunitatea online e cu ochii pe…ceas.

Băi, fratele meu de culoare albastră, n-am văzut articol mai orgolios decât cel de astăzi al fratelui Cruceru, de când mama m-a făcut! L-am citit cu vocea tare, l-am recitat, ne-am râs pe noi din răsputeri…poate o să şi-l înrămez, cine ştie?, şi când vine unul pe la mine sau altul, îi spun: Priveşte aici, bătrâne! Dacă vrei să ştii cum arată cele 8 păcate capitale, amestecate cu alte o mie, ia de citeşte, frate, studiază!

Însă, pardon, aici avem de-a face cu o evocare, nu cu o şezătoare. Motto-ul emisiunii curente, cel din dreapta-sus, are nevoie de o punere în pagină corectă. Să privim indicatorul de normalitate al confratelui nostru, adică producţia sa după un an de blogging, pe blogul său principal, pentru că mai are 5-6 în dotare [atât ştim noi…deocamdată]:

October 2007 (53)
September 2007 (80)
August 2007 (89)
July 2007 (88)
June 2007 (46)
May 2007 (46)
April 2007 (32)
March 2007 (31)
February 2007 (5)
January 2007 (1)
November 2006 (1)
October 2006 (1)

Toate adunate sunt 473 de postări

Atât a putut omul, atât a făcut. Dar dânsul spune: „Sute de pagini, zeci de mii de cuvinte, mii de comentarii, dar a meritat. Din plin”. Dacă dânsul are  473 postări şi are sute de pagini şi zeci de mii de cuvinte, noi, la postările noastre kilometrice, care au ajuns acum, doar la 1169, fără paginile auxiliare, din dreapta sus, care nu intră în calcul şi în afară de scrierile de pe celelalte bloguri ale noastre, noi ar trebui să fim de vreo 10 ori mai mândri decât dumnealui. Dar mândria e caracterul dracului….şi nu ne place să ne complăcem cu el.

Deci, felicitări, domnule Cruceru! Nota 10 la scris şi la numărul de pagini. Sunteţi şi veţi rămâne cel mai bun dintre pastorii baptişti de pe wordpress, o adevărată mirare a mea, o adevărată semilună ivită dintre norii Oradei spre…Bucureşti.

Însă, gura mândrului…adevărul grăieşte. De ce grăieşte adevărul? Pentru că aşa a vrut gura dumnealui: să mai zică şi adevărul! Când dânsul s-a panicat de prezenţa noastră, numai a noastră, s-a întâmplat pe la începutul anului, prin lunile aprilie-mai 2007. Blogul său a apărut pe 19 octombrie 2006 şi a scris o mică zgaibă acolo. În luna noiembrie la fel: o altă mică postare. Noi am apărut pe 6 decembrie 2006, cu vreo câteva zeci de postări odată şi 4 pagini paralele iar dânsul nu a scris nimic în decembrie 2006. În ianuarie 2007 a scris doar o postare. DACĂ VREŢI SĂ VEDEŢI CÂTE AM SCRIS NOI ÎN LUNILE IANUARIE-FEBRUARIE 2007, VĂ STĂM LA DISPOZIŢIE CU LUNILE PE BLOG.

În februarie 2007 a scris 5 postări. Începe să ne vadă. Şi vine şi fatidica zi de 15 februarie 2007, când domnul Cruceru vine la noi pe blog, pe amărâtul nostru blog de ortodocşi, şi ne face primele comentarii:

 1. patratosu | marius.cruceru@gmail.com | patratosu.wordpress.com | IP: 86.120.60.222Imi permiteti o sugestie?
  scoateti trimiterea la site-ul de fotografie,
  nu puteti controla ce apare si unele fotografii nu se potrivesc pe acelasi site cu “imagini cuvioase”

  acelasi mc

  Feb 15, 11:29 PM — [ Edit | Delete | Unapprove | Approve | Spam ] — Anuntam a 5-a prelegere a Cursului online de Tologie Mistica Ortodoxa

 2. patratosu | marius.cruceru@gmail.com | patratosu.wordpress.com | IP: 86.120.60.222Stimate domnule Dorin,
  va felicit pentru acest curs si pentru intregul site.

  este nevoie de acest fel de initiative si in cadrul cultului dumneavoastra si in cel din care eu fac parte.

  sa auzim de bine si Doamne ajuta!

  Feb 15, 11:28 PM — [ Edit | Delete | Unapprove | Approve | Spam ] — Anuntam a 5-a prelegere a Cursului online de Tologie Mistica Ortodoxa

Istoria consemnează această întâlnire de gradul 4 cu mare emoţie. Nu ştiam cine este, ce vrea şi de ce…ne atenţionează asupra unor lucruri. Sau de ce constată unele lucruri. Ne informăm rapid…şi…

Răspundem domnului profesor Marius Cruceru:

 1. bastrix | dorinfather@yahoo.com | bastrix.wordpress.com | IP: 86.121.32.243Domnule profesor,

  ne bucura elogiul dv. si pasul pe care l-ati facut, acela de a trece din umbra cititului la comentariul la vedere. Tocmai de aceea, pentru acest gest, sunteti in blogroll-ul nostru de astazi, atitudine de care nu ne bucuram din partea dv. sau din partea asociatiei Agora Christi, desi noi, ca preot ortodox, stim sa elogiem munca unor frati neoprotestanti sau evanghelici, cum va denumiti de ceva timp in discutiile private sau colocviale.
  Cred ca asta face diferenta.
  Daca avem noblete si stim cine suntem nu ne temem sa vorbim si sa apreciem pe cei cu vederi deosebite. Ci dimpotriva, ca profesor de Patristica, dv. stiti ca Parintii Bisericii celei una nu numai ca aveau noblete ci simteau realitatea iconomiei lui Dumnezeu cu omul ca pe un flux continuu al vietii lor.
  In ceea ce priveste imaginile de la Flickr ele sunt paradigma a ceea ce este lumea si a ceea ce este omul in afara Bisericii lui Hristos, a Bisericii Ortodoxe.
  Oamenii transfigurati ai Bisericii intra in categoria Imagini Sfinte si Cuvioase.
  Intre omul gol de har si omul plin de har se face diferenta, se simte diferenta.
  Pe mine nu ma doare diferenta, daca pot sa o disting.
  Nu ma streseaza marturia dv. personala despre credinta pe care o impartasiti.
  Insa se dovedeste ca nu aveti transparenta prea mare atata timp cat numele dv. sau cultul din care faceti parte nu are o evidenta izbitoare pe blog, adica lipsesc cu desavarsire.
  Asta dovedeste ca inca sunteti tributarul/i cameleonismului religios, pastrat din fostul regim, unde, intre adeptii dv. sunteti Biserica lui Dumnezeu iar in afara sunteti neidentificabili confesional.
  Ma rog, astea sunt problemele dv. Noi asteptam intrarea in Sfantul si Marele Post si umplere cat mai multa de pocainta si har.
  Va dorim si dumneavoasta pocainta si bucurie.
  Pr. Drd. Piciorus Dorin Octavian.

  Feb 16, 11:37 AM — [ Edit | Delete | Unapprove | Approve | Spam ] — Anuntam a 5-a prelegere a Cursului online de Tologie Mistica Ortodoxa

Adică, cu actele la vedere. Domnul profesor reintră în penumbră. În martie se apucă de treabă: 31 de postări. În aprilie scrie: 32. Eforturile sale sunt grele sau face eforturi. Când nu cam scrii şi scrii o pagină, ţi se pare că ai scris o carte. Prăpăd de greu!

În luna mai reapare pe blogul nostru cu un mesaj trăsnet:

 1. patratosu | marius.cruceru@gmail.com | patratosu.wordpress.com | IP: 86.120.60.236da! )

  May 25, 9:49 PM — [ Edit | Delete | Unapprove | Approve | Spam ] — M-am gândit să protestez „altfel”: paste-ist.

Eeh, nu e tare?! E beton…Cred că prin mai-iunie 2007 [la oboseala mea de acum, e normal să nu mai îmi aduc aminte exact] a început atacul la cele 57 de mii de accesări ale noastre, corecte, muncite, netrucate. Dacă o singură săptămână, reţineţi, dăm drumul la scripturile de auto-votare ale blogului, de care am făcut rost, avem … o sută de mii de accesări într-o săptămână. Însă acest lucru nu se va întâmpla. Urmăriţi-ne zilnic…şi o să vă daţi seama de acest lucru: nu vor fi niciodată salturi spectaculoase în monitorul nostru de accesări!

Adică domnul Cruceru are peste 200 de mii de accesări acum, fasonate cu grijă, adică trucate…cu mii de ajutoare interne şi externe, trase de păr. Ce s-ar întâmpla dacă peste o săptămână am avea… 100.000 de vizite odată? Nu?!! Am părea mai deştepţi decât suntem? Am scrie mai mult? Dacă ar comenta în neştire o trupă de ciraci de-ai noştri, nişte vai de mama lor de comentarii, mi-ar face articolele mai …deştepte? Nu prea cred.

La câţiva dintre ucenicii şi prietenii mei le-am interzis să scrie comentarii pe blogul meu [îmi scriu în mod privat] şi să mă ajute cu clicăreala… Asta când a început să-i enerveze campania de auto-voting a domnului Cruceru. Detest la culme să mă auto-mint, să mă auto-înşel cu beculeţe, cu sclipici, cu descântece… care astupă urechea conştiinţei.

Să urmărim scorul, totuşi! Odată cu luna iulie-august 2007, era şi domnul Doru Pope în circuit, care atinsese cote delirante tot la fel de …straniu, a început marele orgoliul al pastorului baptist şi al colegilor şi ucenicilor săi…de a face din la pătrăţosu cel mai bun, cel mai viril, cel mai incendiar, cel mai suprem blog. Iarăşi nu mai ştiu luna, s-a intrat în auto-voting înspăimântător. Articolele sale erau tot la fel de mici, tot la fel de slabe, nu se refereau niciodată la teologia baptistă, erau cancanice, la un moment dat a avut străluciri frumoase, dar numai când a fost vorba de persoana şi familia sa…dar comentarii gârlă.

Câtva timp nu ştia cum să pună filme de pe You Tube şi îl enerva asta. Tocmai de aceea nu a pus multe. Părerea mea, nu?! Până la urmă şi-a dat seama. Când vorbeşte în ultimul său articol de astăzi, despre faptul că domeniul său este 70% plin, se referă de fapt la cei 50 mb de fotografie pe care îi are, pentru că domeniul free pe wordpress, în ceea ce priveşte scrisul, adică postările, este nelimitat. Poţi să scrii mii de postări, dacă te duc brâiele de la pantofi şi există şi moduri de a pune fotografii fără să foloseşti contul wordpress, dar pe asta nu o ştie. Eeeei, alta!… Bravo lui!

Am avut polemici de-ale lui peşte cu dumnealui în momentul când am scris, când am scris că am vorbit cu un baptist…şi am simţit draci în el. Asta l-a enervat teribil. Apoi a fost chestia cu Wurmbrand. Atunci, ca şi când l-aş fi înjurat de mamă, pe el şi pe prietenii dumnealui…au început comentariile, injuriile, beştelelile… Şi prostie mare am făcut că nu le-am dat pe toate, fir a păr, la comentarii, ci le-am şters. Era să îmi ia blogul foc şi nu mai multe!

Bineînţeles că era dezolant să văd cum apar, pe fiecare zi, blogul lui X, blogul lui Y, toţi baptişti, care nu spun nimic despre ei, despre ce cred ei…ci taie frunză la câini majoritatea. Mai sunt şi unele excepţii notabile. Erau şi sunt vreo 6-7 bloguri în primele 100, pe faţă, baptiste [adică aşa, cu dute-vino] şi ele ne vizează numai pe noi. Pe altul cine? Nu?! Ce rost are un blog baptist pe primele locuri în top, aşa cum a spus domnul Cruceru astăzi, decât din orgoliu?

Adică ei o are mai mare…şi noi mai mică…Mă refeream la cota de popularitate. Însă, are dreptate: intră 10 pe blog, prieteni de-ai săi, ucenici, pastori şi confraţi de universitate, fraţi şi surori…şi deschid o pagină de zeci de ori. Pagina care vrea să intre în top, aia intră! Vezi acum două minute, în postul postărilor, în primele 10, un articol al său, iar peste 10 minute e alt articol de-al său în top ten. Băi, frate, te minunezi! Zici că nu e adevărat. Mă duc să citesc articolul…şi bineînţeles, e dăla fain…Lol! Îmi trecea repede curiozitatea.

Când am încercat scripturile de care vă spuneam, am făcut un blog experimental pe care l-am rejectat în aceeaşi zi. Am zis să vedem dacă e chiar aşa. Eu am intrat de la un calculator, de la altul, alt prieten a intrat de la altul, iarăşi am intrat…şi în două ore aveam… 7000 mii de vizite. Scriptul face 100 de accesări la fiecare declanşare a sa. Am zis că nu e adevărat. M-a enervat teribil când mi-am dat seama că noi am putea avea un jaf de widget care multiplică traficul în comparaţie cu alţii…nu?! Am şters blogul acela şi gata. Aveam un blog cu o singură postare…şi 7000 de vizite. Tare, nu?! Dacă mă vedea cineva zicea că sunt genial rău. Adică, domnul Ciutacu genial…şi mai veneam şi eu. Nu există aşa ceva…frate! Doi nu să poate. Numai unu. Domnul Ciutacu, autointitulatul geniu al Carpaţilor şi atât!

Scuze că iar am divagat! Ce să mai zic?! Ne bucurăm că fratele Marius Cruceru şi-a ales partea cea bună. Pensionarea e întotdeauna turtă dulce. Poate că o să ne dea, până la urmă, tot cursul de greacă şi, măcar, vreo 3-4 predici de-ale domniei sale, ca să mai vedem cum e cu stilul, cu conţinutul, cu sintagmele în predica baptistă contemporană din congregaţia sa.

Domnul Ţon, dacă acum s-a pătat, trebuie să-i echivalăm multele sale predici la noi parametrii. Domnul Cruceru, fiind dintre cei nepătaţi, dintre stegarii noii generaţii, ca şi domnul Mihail Neamţu al nostru, dintre cei care se dezic şi osândesc vehement, pe cei care au făcut compromisuri, pe cei care s-au mânjit cu comunismul ista, trebuie să ne dea noi exemple de moralitate, verticalitate şi candoare.

Mă încearcă acum emoţia despărţirii. Nu-i aşa, orice despărţire e dureroasă. Îmi întind ambele braţe, domnule coleg David Marius Cruceru, şi vă îmbrăţişăm, da, pe dv., care v-aţi arătat atât de bun şi de cameleonic cu noi, încât, toate manualele de sectologie pe care le învăţaserăm, au pălit pe lângă puterea dv. de penetrare a zidurilor inamice!

Ne cerem iertare că nu am ştiut cât orgoliu vă animă şi cât de mult aţi vrut să ne… faceţi la rating! Ne cerem iertare că nu v-am luat niciodată în seamă în serios…şi dv. v-aţi bătut cu morile de vânt, ca sărmanul Don Quijote. Avem partea noastră de vină, frate David, că nu am fost mai proşti decât trebuia, ci, dimpotrivă, am scris aşa cum scriem noi de obicei. Dv., cred că înţelegeţi, că noi mai avem şi viaţă personală şi alt scris, şi alt vorbit pe lângă vorbiturile astea de pe blog, ca şi dv. de altfel. Şi cred că v-aţi cam pus problema: Bă, nebunu ăsta scrie în neştire pe blogul ăla al lui. Ce cărţi are mă ăsta, dacă aici scrie aşa de mult, că toţi baptiştii noştri, calfe şi zidari, nu îi fac faţă?!

Chiar şi acest scris, după munca şi slujbele de astăzi…e un efort totuşi prea mare….Dar, pentru dv…pentru pensionarea dv., ne-am mai stors puţin de vlagă.

În încheiere: să ne iertaţi că şi noi…v-am iertat, frate David! Aţi auzit că noi ne cam rugăm pentru vrăjmaşi… Asta e de bine, este evanghelică. Şi dv., cu siguranţă, vă rugaţi pentru vrăjmaşi. Eu nu vă sunt vrăjmaş, vă sunt prieten. Unii dintre rarii dv. prieteni, care nu vă suportă orgoliul, mârlănia, care vă detestă tertipurile, căruia nu îi place hoţăria dv. nici în ruptul capului…dar care vă stimează zelul, domnule, zelul dv! Ştiţi cum e cu zelu în greacă: e ca un jug!

Dumneavoastră aveţi jugul dv, zelul dv! Când vă apucă pandaliile, chiar dacă vă doare inima, chiar dacă invocaţi nu ştiu ce sacrilegiu, chiar dacă vă daţi de martir, de tată, de pastor, de înger…tot faceţi ce aveţi în gând să faceţi. Asta îmi place la dv., frate David: zelul nebunesc, zelul de peste tot ridicolul, zelul şi iarăşi zelu!

Vă urăm o pensie uşoară, sper să prindeţi noile indexări ale guvernului Tăriceanu 3, şi, cultul dv., conducerea, ştiu eu ce sponsor, să vă publice blogul odată, ca să vă astâmpăraţi aleanul, să vi-l publice ca pe o…nestemată. Acesta ar fi apogeul orgoliului dv. Dar, zicem ca Nietzsche: omenesc, prea omenesc.

La gară…şi n-am cuvinte!

Pr. Dorin, vă salută din mers.

11 comentarii la „La ieşirea la pensie a blogului…”La pătrăţosu””

 1. Parinte, sa intelegem ca aceasta a fost slujba de inmormantare care i-ati facut-o lui Cruceru? Oare cu bucurie? Nadajduim in zidirea sufletului prin ceea ce ramane, in partea dvs de site.

 2. Nu intelegeti parinte ca e vorba de accesari, nu de postari?
  degeaba scrieti daca nu va citeste nimeni. asta reiese dupa cite comentarii aveti la postari.
  blogul lui cruceru si pensionat va lasa cu ochii in soare.

 3. Ce trist mă simt!…Însă, dacă mă gândesc mai bine, ce m-aş face cu atâtea comentarii ca cele de mai sus, pline de miez, pline de pondere intelectuală…plină de mârlănie intelectuală?

  Ştiu…o să votaţi mortul în continuare, adică pătratul gonflabil…chiar dacă el pute ca mausoleul lui Lenin.

  Cât vă plăteşte pentru că sunteţi paznic…la cimitirul bap.?

 4. Mortul baptist vad ca e mai viu decit blogul acesta.
  si ce sa facem, de ce nu sar enoriasii dvs. sa va umple de comentarii cu pondere intelectuala?
  frustrant, nu-i asa, sa te tot zbati in gol.

 5. sa inteleg ca de aia nu aveti comentarii, pentru ca le cenzurati pe toate?
  cit pentru mine, v-am mai spus, dvs. vreau sa le cititi, nu altii.

 6. Priviţi mai sus: comentatorii de catifea ai CMD-ului! Noi nu dorim să ne aducem şleahta de acasă! Sperăm să găsim oameni, oricare, care să vină să discute cu noi.

  Dacă ne votăm noi, pe noi, ce rost are, nu?

  La CMD votul de voie, a fost de nevoie…ca să se împlinească orgoliul.

  Acum, ce mai e de zis?

 7. Exact cum spuneati si dvs la inceput, asta am simtit si eu citind acest articol: sincer, eu una „n-am vazut articol mai orgolios” decat acesta..

  Cred ca asta e pacatul care strica cel mai repede si eficient marii lideri spirituali: mandria, orgoliul, alergarea, mascata sau nu, dupa celebritate. Vorbesc in general, pornind de la acest caz particular si altele pe care le-am vazut..

  Da – n-am vazut inca prea multe la viata mea; dar asta am observat si tare m-a intristat..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.