Merită să fii într-un singur fel. Nu lua somnifere! Cititul desprimăvărează. Poţi zâmbi? Mă bucur să te cunosc!

ceai-informatic.jpg

Rebus externis = lucrurile externe, împrejurările din afară, faptele din afară.

*

Lilia agri //ta. kri,na tou/ avgrou/ = crinii câmpului : Mt. 6, 28. De aici numele de Crina = fata frumoasă ca şi crinii câmpului.

*

Radios, bucuros al nostru vine de la adjectivul ραδιος , α, ον (uşor). Când eşti bucuros te simţi uşor, parcă pluteşti.

*

Tahigraful e „cel care scrie repede”, fiindcă adjectivul ταχύς , εια , ύ înseamnă rapid, repede.

*

Ω ” PMing Liu : caractere chinezeşti şi japoneze.

Ω ” Arial Unicode Ms : greaca extinsă; caractere de 9.

*

Falangerii cu coadă lungă sunt vânaţi de pisici şi mănâncă flori ornamentale. Merg pe firele de înaltă tensiune şi produc multe scurt-circuite, datorită faptului că sunt electrocutaţi. Sunt animale nocturne şi trăiesc în pădurile Australiei dar şi prin oraşe.

*

Liliacul naşte pui stând cu capul în jos, pentru că asta e poziţia lor de somn şi de odihnă.

*

Am văzut la televizor tigrii albi, o specie rară în lume.

Cuscusul-vulpe e o specie de falangeri, care se caţără pe cele mai înalte clădiri ale oraşului.

Home pt. a da la începutul unui rând şi End pentru a ajunge la sfârşitul lui.

Ω „Wingdings2 pentru Sfânta Cruce.

Acoliţi, prieteni, confidenţi, apropiaţi de la ακολουθειτω μοι – a urma Mie (Mt. 16, 24).

În engleză climax [`klaimaeks] = culme, pe când în greacă înseamnă scară. De aici Sfântul Ioan Climax : Sfântul Ioan Scărarul.

Mirosul unui câine e de 1 milion de ori mai puternic decât al omului.

Săpunurile şi parfumurile noastre au o substanţă pe care o folosesc şi plantele, pentru a semnala prezenţa unor insecte ostile. De aceea, când ne parfumăm prea mult în preajma lor, ele nu mai fac faţă şi se… usucă.

Mirosurile dintre degetele de la picioarele omului seamănă cu al unei căţele în călduri. De aceea câinii miros şi ling picioarele omului, dacă mergem în picioarele goale.

Un câine a urmărit mirosul camionului stăpânului său şi a ajuns astfel acasă, după ce a străbătut 4000 de km în 6 luni de zile.

*

Submarinele şi balenele folosesc infrasunete pentru a comunica. Sonarul cu infrasunete deviază balenele şi le face să eşueze la mal.

Infrasunetele provocate de o explozie nucleară în Mururoa a fost resimţită după 11 ore de porumbeii din Paris, care şi-au luat zborul imediat. Infrasunetele se propagă cu 1200km/ h.

Hipopotamii au o piele foarte sensibilă. Kangalii – nişte peşti – le curăţă pielea în timp ce sunt în apă.

***

În Turcia există un lac în care oamenii sunt vindecaţi de boli de piele de către nişte peşti – peştii-doctori – cărora le place foarte mult pielea umană. În 3 săptămâni aceştia te vindecă.

Suferinzii de sindromul Down sau autiştii se simt bine în preajma delfinilor. Undele sonore generate de delfini vindecă bolile lor sau cel puţin îi fac să se simtă bine.

Muştele sunt atrase de razele ultraviolete emanate de flori şi de suprafaţa fructelor. Ele văd aceste suprafeţe ca pe nişte suprafeţe luminoase.

**

Cu cât cunoşti mai bine lumea, creaţia, lucrurile lui Dumnezeu, observi cât de perfectă, de măreaţă, de dumnezeiască e lumea lui Dumnezeu. Slavă Ţie Doamne, că ne bucuri cu atâtea lucruri pe fiecare zi!

Prima şi singura bombă atomică de până acum, a căzut la 8.45 dimineaţa, pe 6 august 1945, la Hiroshima, lansată de un bombardier american.

În Turnu Măgurele trăieşte un bărbat cam de 40 de ani, care are o limbă enormă, umflată, care îi iese din gură. L-am văzut vânzând diferite produse pe o tarabă.

„Pleosc” al nostru vine de la πλήσσω (lovesc) iar „vlăstar” de la βλαστάνω (a încolţi). Vlăstarul e colţul tânăr al ierbii sau al copacului, e ceea ce a apărut de curând. Domnul era numit în Vechiul Testament „Vlăstar” sau „Mlădiţă”, pentru că El Se va naşte ca urmaş al Sfântului Adam, dar fiind în acelaşi timp Fiul lui Dumnezeu. Ψευδω = înşel. De unde „pseudo” al nostru. Toţi pseudiştii, toţi aceşti pseudo sunt înşelători. Pseudo – care vrea să ne înşele.

Sepia îşi schimbă culoarea înainte de a ucide.

*

Kavsocalivitul = care îşi ardea chiliile / colibele în care stătea un timp. καύσω = voi arde iar „calivia” e coliba.

Πλασσω = plăsmuiesc. Plăsmuirea mea e o plasă pentru mine, un laţ, o carceră. Fantasmele nu mă ajută, ci mai mult mă afundă în rău, în păcat.

Paracletul = παρα (în apropiere de, lângă) + καλέω ( eu chem). Paracletul, Duhul Sfânt, e Acela care stă în apropierea chemării noastre, chiar lângă noi. El e Mângâietorul vieţii noastre, pentru că este în apropierea celor care Îl cheamă.

**

În 1960 a apărut pilula contraceptivă. Imediat s-a observat la femei, o creştere cu 2-3 centimetrii a sânilor. În 1968 are loc „independenţa feminină” şi în acelaşi an, în mai 1968 apare mini-jupul. Peste puţin timp, colanţii vor fi elementele mult mai exprese ale ruperii de trecut. După un documentar franţuzesc.

Una dintre intervievate a spus că femeile se îmbracă ca să atragă pe bărbaţi, pentru ca să şocheze. Ele ştiu foarte bine ce le fac „mai sexy”. Aşa că, „indiferenţa” femeilor în ceea ce priveşte îmbrăcămintea lor e doar o aparenţă. Le place să împătimească pe bărbaţi. Acelaşi lucru spunea şi Sfântul Ioan Gură de Aur într-o predică a sa.

În părţile Buzăului există vulcani noroioşi, un munte de sare şi peşteri rupestre din primele două secole creştine. Am văzut acestea într-un documentar TV.

Plăcinta cu mere nu iese prea bine dacă are mai mult de două foi.

Murăturile fierte se fac mai repede. E preferabil să nu le fierbi ci să le pui cu oţet şi sare ( dacă vrei, şi conservant) .

Friptura se lasă în cuptor, până când uleiul iese la suprafaţă.

Cartofii fierţi se pot curăţa mai repede, dacă îi pui în apă rece şi îi cureţi imediat, având mâinile în apă.

***

În latina clasică ( ˘ ) vocală scurtă şi ( ˉ ) vocală lungă iar în latina vulgară ( . ) vocala e închisă iar ( < ) vocala e deschisă.

Hipopotamii înoată prin apă şi comunică prin apă.

Iuţeala ridichilor de iarnă e atenuată de sare şi ulei.

Un medicament inedit pentru mine: rădăcină rasă de boji, pusă pentru cinci zile într-un litru de ţuică. Câteva linguriţe, pentru cei care nu vomită repede.

Nicu Ceauşescu a venit la Bucureşti ca să-l ajute pe Ion Iliescu, pe care îl cunoştea. Astfel a fost prins şi închis. Amănuntele le-a dat Ion Cristoiu într-o emisiune a lui Adrian Păunescu. Nicolae Ceauşescu a cerut o cămaşă ca să se schimbe, înainte de a fi ucis şi nu i-a dat nimeni una iar Mădălin Voicu l-a ajutat cu un ceai special şi altceva pe Nicu Ceauşescu.

Zoe Ceauşescu a scris proză şi Cristoiu i-a publicat-o iar Antonescu a spus, că a fost tratat mai bine de ruşi, decât de români, când a fost în închisoare. Caragiale nu a prezentat în „D-l Goe” România reală, căci trenul mergea bine şi…Caragiale cunoştea bine presa vremii. Gogol a arătat mizeria sistemului politic rus.

Hipopotamii mor dacă nu au apă. Hipopotamii îşi plâng morţii şi apără cadavrele altor confraţi de colţii hienelor. Hienele pun pe fugă un hipopotam sau un crocodil, coalizându-se, deşi diferenţa de mărime e bătătoare la ochi.

*

„Tu nu ai mâini, decât pentru scris şi rugăciune” – Ioana Băeţica.

Constituţia a fost remaniată prin referendumul din 18-19 octombrie 2003.

O reţetă a unui zarzavagiu : 5 kg. de ardei gras, 1 l. de oţet şi 1 kg. de zahăr. Zahărul se topeşte în apă şi se toarnă peste ardei. Murături.

În localitatea Sviniţa din judeţul Timiş sunt cultivate livezi întregi de smochini. Dulceaţă de smochine, ţuică şi vin de smochine. Vinul: 6 litrii apă, 1 kg de smochine şi nu ştiu câte kg sau sute de grame de zahăr, puse într-un borcan de 10 litri şi lăsate la macerat aproape 50 de zile. Înainte de a fi puse în borcan, smochinele sunt măcinate. Vinul e de culoare roşie şi are tăria coniacului.

Leo Şerban, redactor la ziarul „Dilema”, vorbea de „o căptuşeală de reflecţie” a evenimentelor redactate în ziare sau la televiziune. Nu trebuie să prezentăm pur şi simplu un caz, ci trebuie să-l analizăm, să-i găsim punctul de plecare şi motivele de evoluţie.

**

Xilină, pentru atenuarea durerii de măsea.Dar…vor reţetă la farmacie, pentru că mulţi o iau ca drog!

Pentru salvarea textului: CTRL + A (haşurare) / CTRL + C (memorare). După care trecem ce am memorat în Word şi salvăm textul.

Un actor american, a spus într-un film: omul e „îngrăşământ pentru narcise”. Vitalitatea din ochii lor va trece. Şi alţii au fost înainte de voi. „Cuvintele şi ideile pot schimba lumea”.

Lampe e forma de bază. L. Scott e completare pentru partea religioasă.

Miconaft: era cel mai bun unguent românesc pentru micoze. L-au făcut praf…şi nu mai e în farmacii!

Pantelimon mi-a spus, că el mănâncă flori.

Crabul de uscat face un ciorchine de ouă, pe care îl depune pe uscat.

„în piez” = în cruce

Spargerea oalei, închiderea uşii casei după ce este scos mortul din casă, darea găinii pe sub tron, sunt tot atâtea superstiţii prin care se doreşte, ca să „se scape” de puterea morţii.

***

„Tăticule, cum se numeşte pomul care face ciori?”.

Cu maşina 137, din faţa Teatrului Naţional, ajungi la Metro şi Practiker. Sunt în partea vestică a Bucureştiului, la ieşire din oraş.

Fericitul Serafim Rose citea tot felul de cărţi, pentru a lua poziţie împotriva unui anumit subiect. Ar trebui urmat lucrul său.

1-12-2003. Bălcescu considera că unirea trebuie să se facă în câţiva paşi. Domnul Bălăceanu Stolnici s-a născut în 1923, la 5 ani după unirea din 1918. Ferdinand şi Ionel Brătianu au câştigat războiul prin tenacitatea lor, spune domnul Stolnici. „Globalizarea e percepută de mulţi ca un fel de agresiune”. Aceasta duce la o revigorare a naţionalismului, care poate lua două forme, din care una e nocivă.

Secolul al 19-lea : efervescenţa unirii. Ortodoxia şi limba au fost cei doi factori de coagulare ai poporului român, spune domnul Stolnici. Crede că nu există istorie obiectivă, ci ea e plină de mituri; cu care eu, nu sunt de acord. Comunismul a înlocuit miturile istorice.

Comunismul ne-a fost impus de ruşi. Argumentele pentru Transilvania: trupele române erau deja la Budapesta. Nu i se pare că a fost o mare minune unirea de la 1918, ci o întâmplare conjuncturală. Mie mi se pare o mare minune, ca şi unirea sub Mihai Viteazul.

Un interviu televizat, de pe TVR 1. Carol I conducea cu mână de fier (partidul conservator, Carp şi Margiroman şi liberal, Brătianu). Franţa putea să ne ajute să primim Transilvania. Carol I s-a sinucis, după el.

A venit Ferdinand şi s-a integrat perfect la noi, dar era foarte timid în public. Regina Maria a câştigat Timişoara, prin ducerea ei la Paris. Oamenii prin care lucrează providenţa. Dacă nu ne cunoaştem istoria avem poziţii proaste.

„Îmi sare inima din mine că sunt român” spune un fost aviator : Constantin Lucescu. A fost primul care a pus steagul României în Timişoara, în acest an, la blocul său. Un urmaş timişorean al lui Goldiş. Tineretul nu mai ştie semnificaţiile evenimentelor istorice. Ofensivă împotriva istoriei României. Să conservăm moştenirea istorică şi să încercăm să refacem teritoriul României.

În Basarabia se încearcă federalizarea. Marea unire a început de la Chişinău. Le e teamă de pierderea limbii române. Burghezia românească basarabeană era mai slabă decât cea din Transilvania. Regula epilogului: Carp şi Stere au avut mai mult dreptate: Rusia încearcă să deznaţionalizeze pe basarabeni.

***

Alexandru Zub (istoric), crede că trebuia să ne implicăm de la începutul anilor ‘ 90 în problema Basarabiei.

Anul acesta s-a făcut cea mai mare paradă militară în România, de ziua naţională (2003), după revoluţia română din decembrie.

„Europa patriilor”: Charles de Gaulle, francezul. Ne integrăm păstrându-ne identitatea (Florin Constantiniu, istoric). Tot el: „Numai dacă ştim cine suntem, ştim ce vrem”.

Am luat ardei dulce (pudră), dar e mai bun amestecul, fără cimbru. Sucul de struguri mă duce cu gândul la miezul boabelor.

„Cialis” a înlocuit „Viagra”, pentru că are o „fereastră terapeutică” mai mare, care nu-i obligă pe bărbaţi să dea fuga în pat, după ce au înghiţit pastila.

Dr. Pavel Chirilă vorbeşte de cazuri de schizofrenie vindecate prin locuirea în medii duhovniceşti, ca Sfintele Mănăstiri, cf. „Plantele, Dumnezeu şi bolile psihice” de Ilie Tudor, în „Formula As”, anul XIII, nr. 594, decembrie 2003, p. 6. Tot aici, spune că Fericitul Ilarion Argatu vorbea despre faptul că, exorcizările trebuie făcute în taină. Exorcizările „nu trebuie…să devină spectacol”.

Îngerul de la care a pornit ideea romanului nostru „Păsări spre cer” se află în cimitirul de la Turnu Măgurele şi e pe mormântul lui Puiu O. Burcă şi datează din 1910. La intrare pe partea dreaptă.

Hipertricosis-ul e boala în care îţi creşte mult păr pe faţă la bărbat, dar cu timpul şi la femei. Iar alopecia e boala în care îţi cade părul de pe tot corpul. Am văzut imagini cu ambele boli.

Cel mai înalt om: 2, 30 metrii. Cea mai mare mărime de pantof bărbătească: nr 52. Am văzut pe unul care îndoia cuie, unul făcea statui de unt, un francez escaladează zgârie-norii fără să fie legat de frânghii (doar pe mâini îşi dă cu cretă) iar o sectă se închină la şerpi, pentru că Domnul ne-a dat să călcăm peste şerpi şi peste balauri.

Pe 31 decembrie 1956 a avut loc prima transmisie televizată din România.

***

Am văzut un urs dresat la circ, care mergea pe bicicletă de unul singur.

„Bărbăţia e ca banul: te poţi lăuda cu ea, chiar dacă nu o ai”.

„-Mama ta a fost teroristă?

-De ce?

-Pentru că a făcut o bombă ca tine. ( tipa era foarte frumoasă)”.

Dintr-un cântec popular: „Duşmanul te duşmăneşte, Dumnezeu te miluieşte”, „viaţa are haine multe”, „viaţa e o nuntă mare stropită cu sărbătoare”.

26-12-2003. Unde este fratele tău Abel, Caine? Unde e cel pe care trebuie să îl iubeşti, să îl aperi, să te comporţi faţă de el cu mare grijă? Fratele tău unde este, prietenul Meu? Unde e dragostea ta? Ce s-a făcut cu dragostea ta? Cum a putut dragostea ta să fie ucisă de invidie, de ură, de sălbăticie; să fie ucisă de indiferenţă şi apoi, să ucizi pe cel pe care îl iubeai de la sine, în mod firesc, pentru că era fratele tău?

Cum ai putut Caine să verşi sângele fratelui tău? Şi el a răspuns, că „nu trebuie” să aibă grijă frate de frate. De ce, Caine? De ce nu poate fi, ceea ce ar trebui să fie de la sine? El, „nu e păzitorul fratelui său”. Dar al cui eşti? Al nimănui? O, Caine, unde e fratele tău, Abel?

Bunghez Lucica, în jur de 50 de ani, a avut o tumoare de 80 de Kg în ea şi după extirparea ei de o comisie româno-americană de medici mai are doar 40 de kg. E a doua extirpare de astfel de proporţii din lume.

Un al doilea caz şocant este şi glonţul care a trecut prin testicolele unui militar şi apoi a intrat în uterul unei virgine, care a rămas gravidă şi a născut. (inseminare balistică).

Un filosof necunoscut: Alexandru Dragomir. A fost prieten cu C. Noica. Nu a publicat nimic ci totul e în manuscris. Cred că Liiceanu vrea să publice opera acestui om.

Am auzit vocea lui Zelea Codreanu şi am văzut pe o rudă a lui ( poate chiar fiul lui sau nepotul).

***

Englezii pun semnul egal între formidabil şi teribil. Pentru noi, numai într-un sens familiar se poate pune semnul egal între cei doi termeni, deoarece sensul cuvântului teribil, sensul primar e acela de a exprima frica, groaza cuiva. Am auzit de mai multe ori pe părintele R. folosind pe teribil cu sensul de extraordinar.

„Prea târziu”, film românesc, regizor Lucian Pintilie, 1996.

Teodor Baconsky: „mi-am îmbogăţit gândirea pe măsură ce am renunţat la ea”. Ambasador al României în Portugalia. A scris o carte numită: „Râsul Patriarhilor”.

Biserica patriarhală a fost construită în 1656, cu coloane de piatră masivă de râu. În 1830 policandrul a fost făcut la Veneţia din argint masiv iar acum e dirijor : Pr. Constantin Drăguşin. Cor mixt. Erau 12 coloane la început. Fericitul Justinian a renunţat la cele două dinspre altar. PFP Justinian e îngropat la Măn. Radu Vodă a Seminarului teologic din Bucureşti.

În 1359 se întemeiază Mitropolia Ungrovlahiei. Ctitorii catedralei patriarhale din Bucureşti: Constantin Şerban, d-na Bălaşa, Bălaşa Leon şi Luchia. Primii mitropoliţi care au slujit în ea: mitropolitul Ştefan, Dositei Filitti, Teodosie. Ei sun primii ei ctitori. Sfântul Dimitrie Basarabov se pare că a fost un român din sudul Dunării. În 1774 generalul rus Petru Saltâcov a dat Sfintele Moaşte lui Hagi Dumitru. Moaştele Sfinţilor Constantin şi Elena vin din insula Cipru.

***

În ziua de 18-09-2004, pe la ora 1 noaptea, m-am trezit într-un moment de foarte mare elevaţie spirituală, înspăimântat de puterea de a fi atât de lucid şi cuprinzător cu mintea. Trebuia să dau examen la Dogmatică pentru doctorat. N-am mai putut dormi toată noaptea. M-am dus cu o oră şi ceva de somn la examen şi Prea Curata a vrut să iau 10, părintele Ştefan Sandu spunând că e o lucrare excepţională.

Eram înspăimântat că nu mă mai puteam concentra, pentru că mintea mea gândea prea multe în acelaşi timp. Atunci, în miez de noapte, am scris pe o foaie, cu un pix cu cerneală albastră, următoarele: „Părintele Stăniloae începe capitolul despre hristologie cu prezentarea dogmatică a lui Hristos, cu definirea dogmatică a persoanei Sale. Prea Curată Stăpână, linişteşte sufletul meu, adună mintea mea, dă-mi mie să mă bucur întru tine şi mă miluieşte! Strică uneltirile Satanei şi mă miluieşte, că de la tine aştept bucuria! Iartă-mă şi mă păstrează întru bucuria milei tale, Prea binecuvântată Stăpână!”.

Am primit ca subiect, tocmai definirea dogmatică a persoanei Mântuitorului Hristos.

Pr. Dorin

2 comentarii la „Merită să fii într-un singur fel. Nu lua somnifere! Cititul desprimăvărează. Poţi zâmbi? Mă bucur să te cunosc!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.