Hotărârile Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din şedinţa de lucru din zilele de 22-24 octombrie 2007

The image “http://www.crucearosie-sector4.ro/img/Activitati/Sanatate/patriarhie/HOME.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Crucea Roşie din România ajută Patriarhia Română la sărbătoarea Sfântului Dimitrie

Nr. 4592 / 25 octombrie 2007

COMUNICAT DE PRESĂ

În zilele de 22 – 24 octombrie 2007, la Reşedinţa patriarhală, sub preşedinţia Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Dintre hotărârile luate menţionăm:

– trecerea în rândul sfinţilor a Martirilor Năsăudeni Atanasie Todoran, Vasile din Zagra, Grigorie din Telciu şi Vasile din Mocod, cu ziua de pomenire la 12 noiembrie;

– înfiinţarea sau reactivarea în cadrul Patriarhiei Române a următoarelor noi eparhii:

 • În Mitropolia Basarabiei:

Episcopia de Bălţi (fostă a Hotinului), cu sediul în oraşul Bălţi;
Episcopia Basarabiei de Sud (fostă de Cetatea Albă-Ismail), cu sediul în oraşul Cantemir;

Episcopia Ortodoxă a Dubăsarilor şi a toată Transnistria (fostă Misiunea Ortodoxă Română din Transnistria), cu sediul la Dubăsari.

 • În Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului:

– Episcopia Sălajului, cu sediul în municipiul Zalău.

 

 • În Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale:

– Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei.

 • În Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Centrale şi de Nord

Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, cu sediul la Stocholm;

 • şi Episcopia Ortodoxă Română din Australia şi Noua Zeelandă, cu sediul la Melbourne, dependentă canonic direct de Patriarhia Română

Sfântul Sinod a luat act de Protocolul de cooperare în domeniul incluziunii sociale, încheiat între Patriarhia Română şi Guvernul României, în ziua de 2 octombrie 2007, care s-a transmis la eparhii si care constituie bază de dialog cu instituţiile statului centrale şi locale, în vederea implementării de programe sociale.

În cadrul acestei şedinţei de lucru, membrii Sfântului Sinod au analizat, în vederea definitivării şi aprobării, prima parte a proiectului noului Statut pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, urmând ca în zilele de 27 şi 28 noiembrie 2007 să fie finalizat integral, pentru a fi apoi trimis Guvernului României spre recunoaştere, potrivit noii Legi a Cultelor.

BIROUL DE PRESĂ

AL PATRIARHIEI ROMÂNE

4 comments

 • Pingback: Razboi întru Cuvânt » Recomandari noi de pe site-uri ortodoxe (26 octombrie)

 • Sunt foarte mirat de aşa hotărâri ale Sfântului Sinod. Este doar o lege, ca să nu fie 2 episcopi într-un oraş. De ce domnii români neglijesc de ele? oare nu este aceasta un păcat de moarte? Deoarece se face o rascoală ân Biserica lui Hristos. Ruşine să vă fie românilor. Oare aşa se face cu fraţii?

  R: mai întai trebuia să începeţi prin a vă prezenta, prin a spune cine sunteţi şi apoi , în al doilea rând, să vorbiţi mai explicit despre nedumerirea dv.

 • Sunt un pacatos si jumatate. Oare nu sunt azi asa episcopii: In Dubasari – episcopul Iustinian, in Balti este epicopul Marcel, in Hotin – episcopul Meletie, acestia oare sunt catolici sau protestanti?
  In privinta Australiei, Spaniei, Partugaliei – poftim, deschideti cate doriti biserici si epicopii, macar si in Gonduras si in Papua Houa Gvineia, dar, aici, de ce faceti rascoala?

 • Sunt episcopi ortodocşi basarabeni sau stilişti?

  În comunicatul Sf. Sinod al BOR e vorba despre mitropolii noi, care se vor înfiinţa pentru ortodocşii care aparţin de Mitropolia Ortodoxă a Rep.Moldovei, care este filia Bisericii Ortodoxe Române.

  Noi nu intrăm peste nimeni, domnule Moldovan, lucru pe care ăl ştiţi şi dv!

  Dacă doriţi mai multe date, adresaţi-vă Biroului de presă al Patriarhiei Române.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *