Scrisoare de… publicitate, cu accente „prieteneşti”

Laurentiu Dumitru <pridvor@yahoo.com>

Iubite Parinte,

Chiar atat de tare v-am mahnit? Habar n-am cu ce… Mi-ati cerut oarecand sa fiu activ pe un blog pe care-l administrati, altceva nu stiu. Insa de mai bine de 2 ani nu mai scriu pe forumuri, imi manca foarte mult timp… Nu stiu daca e buna ranchiuna asta, nu stiu de ce a trebuit sa-mi „denied”. Un minim tact „pastoral” cerea sa dati accept, slujim pe Hristos doar…

Daca ne-ar face si Hristos asa, sa ne dea „denied”? Cum ramane cu dragostea de frati? Chiar nu aveam nimic in comun, nici macar un minim interes crestin-ortodox? Suntem pe baricade diferite? Ma indoiesc! Cine nu e cu sfintia ta (pe blog), nu e musai impotriva…

Cu nadejde ca Domnul nu lasa mahniri de felul asta intre cei ce-L iubesc pe El,

Kind regards / Mit freundlichem Gruß,

Laurentiu

deschideti http://www.laurentiudumitru.ro/blog/

–~–~–~–~–~–~–~–~–~–~–~–~–~

Acest email a venit ca urmare a faptului că nu am vrut să primesc cererea sa de dialog pe messenger. De ce ar trebui să vorbesc cu oameni care vin de en ori să te citească şi se fac că nu te-au văzut niciodată? Sau, care te copie, care duc un război surd cu tine, de gherilă, care încearcă să fie şi ei nişte ortodocşi postmoderni dar nu îi duce prea mult bagajul ontologic pe care îl au. A avut curajul să facă acest lucru nu pentru că este prea volubil sau curajos, ci pentru că i-am pus rss-urile pe blogul nostru din blogspot. Nu din alt motiv. Ştim asta.

Însă, domnul Laurenţiu Dumitru e purtătorul de cuvânt al unui întreg grup de teologi ortodocşi tineri, mai mult sau mai puţin şcoliţi sau mai mult sau mai puţin evidenţi online şi în viaţa publică, cu ascensiuni teribil de încurcate, care s-au erijat în singurii promotori ai conştiinţei tinere în Biserica noastră şi cărora, probabil, le-am dat lecţii de eleganţă şi dinamism, mai mult decât trebuia.

Dânşii se reped să scoată cărţi din zece articole scrise cu greu, fac tot felul de conferinţe teologice în mod căutat surprinzătoare, prezentări de carte…şi, iarăşi probabil, i-a enervat gratuitatea efortului nostru online, care nu se constituie în cărţile noastre, dar prin care am arătat, că se poate face şi mai mult pentru alţii decât şi-ar fi închipuit arhiprezenţii publici, care urmăresc numai banii lor şi o notorietate gonflată.

Aşa se face că emailul său e confuz, e grăbit şi disimulant. Dar, se încheie cu o invitaţie la a-l citi, după ce a aflat că ştim să citim nu numai articolele sale sau ale altora, dar, cel mai dureros pentru ei toţi, ştim să citim şi ceea ce ei nu scriu, nu sunt şi nici nu vor să fie.

Se pot spune şi mai multe…Însă, păcat că nu şi-a dat seama că e o zi specială, astăzi, pentru noi!

Pr. Dorin.

4 comentarii la „Scrisoare de… publicitate, cu accente „prieteneşti””

 1. Parinte Dorin,

  Va pripiti cu acest comentariu. In prima fraza imi aduceti acuze absolut gratuite… Vad zilnic 10-15 bloguri si nu ma simt dator sa iau legatura cu cei ce le sustin.

  Daca nu as fi vazut mahnirea pe care ati aratat-o intr-o postare, de curand, nu as incercat sa va contactez pe messenger.

  Asta nu inseamna nici „razboi surd de gherila” si nici altceva de acest fel. Nu-mi place sa ma bag in seama, asa pur si simplu… Ce trebuia sa fac? Sa vin si sa spun ca sunt fratele Laurentiu de la blogul cutare? E o gluma buna!

  Parinte, nu sunt purtatorul de cuvant al nimanui, ma straduiesc, pe cat imi permite timpul si alte intampinari de zi cu zi, sa dau marturie despre Hristos, sa fac o asa zisa pastoratie printre tineri, dupa indemnul duhovnicului si al arhiereului meu.

  Nu spun ca o fac foarte bine, Domnul ne stie si efortul si inimile si motivatia. Despre stiinta mea de carte as vrea sa nu va pronuntati, nu ma cunosteti si, oricum, nu sta bine unui preot sa faca astfel de aprecieri.

  Nu stiu de ce va deranjeaza articolele, cartile si lansarile de carte, unde e buba? Cum adica ne „repezim” cu ele? Socotesc ca va referiti de fapt la Danion Vasile, el scrie, conferentiaza si are o ascensiune „teribil de incurcata”…

  Pacat ca nu stiti ca sunt destui tineri ca au ajuns la Hristos prin scrierile lui… Numai eu stiu vreo 20 de tineri, fostii elevi de-ai mei, care au ajuns la Hristos citind Jurnalul convertirii lui Danion. Va pare putin lucru?

  Nu m-a enervat nicio „gratuitate a efortului online” pe care o faceti. De unde le scoateti, Parinte? Domnul imi e martor ca NU e adevarat!

  Cu drag va promovez, nu ma deranjeaza ca existati online, dimpotriva, slava Domnului, e inca nevoie pe net de marturia cea buna a invataturii ortodoxe. Nu ma intereseaza nicio competitie, nicio notorietate, va inselati.

  Mailul nu se incheie cu nicio invitatie de a citi blogul meu, iarasi va pripiti, pur si simplu formula de final se adauga automat oricarui mail trimis (v. optiunea „Signature” in Y!Mail).

  La Multi Ani pentru ziua de nastere! Domnul sa va ajute in toate! Bucurie, pace sufleteasca, sanatate si spor in toate cele de folos!

  in Hristos,

  Laurentiu

 2. He, he… Ma miram intr-un comentariu ca nu ati reusit, parinte, sa treceti peste orgoliul firesc ( sau nefiresc, in cazul dvs) si sa intindeti o mana de ajutor unui frate cazut intre talhari, acel tanar sectant violent in limbaj…

  si iata ca, de fapt, nu reusiti sa raspundeti unei maini intinse, de data asta, de la un frate ortodox, care isi marturiseste nedumerirea in privinta neintelegerilor dintre dvs si are o incercare de dialog…!

  Oricata dreptate ati fi avut, indiferent de motivul racelii sau supararii create de acel confrate, reactia dvs la gestul sau si, culmea, satisfactia cu care v-ati grabit sa dezvaluiti publicului umilirea la care aveti, probabil, impresia ca l-ati expus, dovedeste, inca o data, daca mai era nevoie si pentru cine nu descoperise deja, incomensurabila si mirobolanta dvs abilitate de a para , cu rasuciri de ninja duhovnicesc, atacurile constiintei, pentru a o lua , apoi, prin surprindere, cu o miscare deloc futila, care presupune o mare capacitate de ignorare a adevarului, miscare ce va asigura un loc mai jos pe scara evolutiei spirituale : de la stadiul de rob ati coborat la cel de sclav, un sclav al propriei imagini…

  „Oglinda, oglinjoara…”

  ……………..

  Acelaşi comentator, aceeaşi zi, de 4 noiembrie 2007, ziua de naştere a preşedintelui României, care ne scrie acest mesaj la ora 3: 58 dimineaţa. Adică atunci ni-l trimite… Un cititor de nota 10!!!!!!

 3. Acum am inteles durerea Sfintiei voastre fata de teologii romani. Urat din partea lor.

  Ii stiu pe trei dintre ei, Laurentiu Dumitru, Danion Vasile si Savatie Bastovoi.

  De Laurentiu Dumitru n-am citit decat cartile de pe net si mi-au placut,de fapt mi-au fost de folos.

  Danion Vasile nu mi-a placut de la inceput desi am citit mai multe carti de-ale lui si mi-au folosit si ele…

  Dar Savatie Bastovoi mi-a placut foarte mult,am citit aproape tot ce a publicat.

  Dupa ceea ce scriu am crezut ca sunt altfel…

  De aceea nu suntem o forta(noi ortodocsii)
  pentru ca suntem dezbinati de ura si invidie…o invidie ata de subtila si perversa care ne face sa credem ca-i smerenie.

  Toate cele bune,Parinte.

 4. Probabil sunt altfel cu alţii…dar mie mi-au arătat o faţă pe care nu aş fi vrut să o ştiu.

  Şi asta, paradoxal, când nu aveam şi nu avem nimic de împărţit…ci de conlucrat.

  Toţi trei au constituit o mare dezamăgire, pentru mine, personal.

  Din păcate…nu sunt singurii.

  Însă fiecare alege să fie după cum doreşte… Nu poţi să fii frumos, dacă nu vrei!

  Probabil am exigenţe mai mari de la oamenii înduhovniciţi şi de la teologii Bisericii şi tocmai de aceea nu pot să suport nesimţirea şi fariseismul…oricât de mici ar fi, ca proporţii, în cineva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.