Diferenţa dintre a închiria o Biserică şi…a apostazia de la credinţa ortodoxă

http://www.sfmahrama.ro/def002.gif

Imaginea e din locaţia de aici!

O altă inflamare online între webmasterii ortodocşi, care, parcă, abia aşteaptă să se smintească cumva sau care se întreabă numai despre lucrurile cernite! Am asistat la tot felul de poziţii pe tema celor două file video cu cavalerii maltezi, spiţă a masoneriei, care îşi fac un ritual în catedrala ortodoxă din Timişoara, şi, prin acest gest, mitropolitul locului e vizat imediat de către aceştia ca apostat.

Laurenţiu Dumitru pune filele video şi curg comentariile gârlă. Dan Camen preia imediat ideea şi, închipuindu-şi că prin asta îşi spală păcatul acefalismului sentimental, de care vorbeam mai nu ştiu când…se simte trădat de cei care nu iau măsuri, cu cei care lasă astfel de lucruri în Biserica noastră. Adică cu cine altcineva, decât cu mitropolitul Timişoarei?!

Când m-am dus pe blogul lui Claudiu Târziu la un articol, văd un alt comentariu îndurerat al altui ortodox, care nici acesta nu înţelege diferenţa dintre a închiria o Biserică cuiva pentru un ritual al unui alt cult şi…apostazie.

Din cele două filmuleţe, pe care le-am văzut la Laurenţiu şi la Dan, reiese că maltezii cu pricina fac un ritual cu spada, pentru adepţii lor, într-o Biserică Ortodoxă, adică în catedrala din Timişoara. Niciun preot ortodox sau credincios ortodox nu e prezent la ritualul lor, ci numai cei care depun votul, adică ei ai lor.

Ceea ce este consternant e că niciunul dintre cei care au prezentat filmuleţele şi dintre comentatori nu au văzut acest detaliu sau, nu au gândit realist, în parametrii lumii de acum, despre gestul acesta de a închiria o Biserică pentru cineva, ci, au sărit imediat în nota falsului apocaliptism al momentului, în care, dacă dai mâna cu un evreu ai devenit evreu sau dacă mânânci cu un penticostal la masă musai eşti de-al lor sau ai…căzut din har.

Nu suntem realişti deloc! Nu vrem să fim realişti! În Occident, noi, ortodocşii români, pentru că nu avem Biserici proprii, pentru că nu avem bani să le construim, slujim în locaşuri de cult romano-catolice, luterane, calvine, neoprotestante…şi unde Sfânta Liturghie ortodoxă e Sfânta Liturghie şi oamenii sunt fericiţi că au unde să se împărtăşească, aşa, cu toate neajunsurile.

Dacă credincioşii catolici sau luterani, care ne închiriază locaşele lor, ar gândi ca noi…am face Liturghia în stradă. Însă, în gândul nostru, ne bucurăm că ăia sunt proşti şi ecumenişti şi ne dau nouă locaşele lor, ni le închiriază, ca să ne punem Sfântul Antimis în ele şi să slujim Sfânta Liturghie, dar noi, sărim ca arşi, ca nu cumva dracii să vină cu cavalerii maltezi, să rămână al noi şi să ne astupe nouă respiraţia, ca şi când dracii nu pot să vină la noi şi singuri, ci aduşi numai de maltezii cu spadă.

Într-o lume ideală, în care Ortodoxia noastră, singura Biserică a lui Dumnezeu pe pământ ar fi singura, lucrurile ar fi calme: astea sunt Bisericile noastre, noi slujim în ele…deci suntem fericiţi! Însă, în postmodernitatea noastră aiuritoare, unde trebuie să vedem lucrurile mai nuanţat, închirierea de Biserică pentru maltezii satanişti sau nu…cred că nu ar trebui privită ca sfârşitul lumii, ci ca pe o iconomie, ca pe un lucru făcut cu rost, de către mai marii noştri, care nu impietează cu nimic, în mod major, credinţa noastră.

Căci dacă e aşa, atunci ar trebui să dărâmăm orice cârciumă sau sex-shop, făcut într-adins în zonele de pe lângă Bisericile noastre, pentru că ele ne smintesc atât de mult…încât prezenţa lor ne alterează credinţa.

În concluzie, deşi multe s-ar putea spune, îi invităm pe colegii noştri ortodocşi, care se produc online, să se producă în reliefarea lucrurilor care reprezintă comoara noastră, să o prezinte, să o expliciteze după cum pot şi să vadă mai puţin negrela de sub unghii.

Dacă te apuci de lucruri serioase te înveţi să gândeşti mai serios. Mai seriosul acesta cred că nu le-ar strica şi nu ne-ar strica niciunuia dintre noi.

Pr. Dorin.

10 comentarii la „Diferenţa dintre a închiria o Biserică şi…a apostazia de la credinţa ortodoxă”

 1. Parinte Dorin,
  Doamne, ajuta!

  2 chestiuni>

  primo> am vorbit cu un prieten de la Timisoara despre filmulete – daca stie de ele si sa-mi dea anumite info despre cele din clip – si s-a aratat surprins ca s-au petrecut acestea sub nasul lui si el nu stia de ele dar si indiferent in acelasi timp ca si cum s-ar fi asteptat la asa ceva din partea celor care dau binecuvantare pentru astfel de ceremonii pentru catedrala de la Timisoara.

  Apoi mi-a spus ca preotul care este filmat, este ortodox, ba mai mult este administratorul catedralei (video 1 pe la minutul 1:34 fix). Numele lui nu mi l-a spus. Totodata remarc un lucru, sper sa nu fie genetic – faceti acelasi lucru ca si posterea sfintiei voastre intitulata „acefali sentimentali” cand deodata trageti niste concluzii pe care noi initial ne-am ferit a le lua, lasand articolele in cauza sa dumireasca pe cat se poate aceste probleme, sa atraga atentia.

  Atunci ati zis ca pfp Daniel e prin concluzie mason, acum ca ips Nicolae e apostat. Asa ca avem nadejdea ca nu veti mai fii luat de val si nu veti mai face afirmatii pripite, de dragul blogaritului, desi noi va admiram munca ce o desfasurati,cand poate uneori nu reactionam pozitiv cu comentarii la articolele dumneavoastra.

  Prefer sa intervin atunci cand sunt articole mai problematice.
  secundo> Pr Calciu -Dumitreasa a luptat de unul singur cand in locul unei biserici din orasul-capitala in care sfintia voastra locuieste, s-a construit o carciuma (stiu ca stiti la ce biserica ma refer. Asa a inceput marturisirea lui… ciudat… intitulata 7 cuvinte catre tineri….tineri, da!

  Poate o sa va dea de gandit un pic cand veti mai reciti ce ati scris in ultimele 3-4 paragrafe ale acestui articol al sfintiei voastre, totodata ca o „sfanta paralela” *(stiti de ce zic asta, sper…) sa meditati la faptul ca ips Nicolae a fost unul dintre cei ca a luptat impotriva pr Calciu Dumitreasa, poate intr-un mod mai mult decat altii de-un ‘grad’ cu el. Cum? In ce fel? Cand? asta o sa va interesati sfintia voastra…

  Cu ocazia asta va marturisesc si eu sfintiei voastre un calduros la multi ani! 🙂 asa sunt eu, o sa va obisnuiti…
  dan.camen.

 2. Domnule Dan, mulţumim frumos pentru urări, şi sperăm să creşteţi şi în conştiinţă teologică, pe timp ce terminaţi facultatea şi vă continuaţi studiile.

  Mie îmi plac tinerii şi lucrez cu ei, dar nu îmi plac falşii deştepţi, încrezuţii şi cancaniştii.

  Dv., din ce am văzut eu pe blog, vă situaţi în domeniul cancanului şi a frivolităţii.

  Dacă doriţi să ne entuziasmaţi dovediţi-ne cunoştinţe teologice profunde, atenţie, bun-simţ, soluţii la ceea ce dv. numiţi „lucruri dilematice” şi vă vom citi cu abitir.

  Însă dacă îmi veniţi mâine cu numărul de telefon al patriarhului, cu un preot care a visat nori sau cu un credincios care scoate flăcări pe nas…şi credeţi că asta o să ne impresioneze, aflaţi, ăştia suntem noi, că nu dăm doi bani pe scriitura dv.

  Deci, sperăm să fiţi mai suplu…şi cu mai puţine pretenţii că deţineţi culise, că ştiţi şmecherii şi partipriuri ale celor mai în vârstă.

  Dv., ca un teolog de anul 3 sau 4 la facultatea de Teologie din Craiova [sper să nu mă înşel] trebuie să arătaţi mai serios…dacă vreţi să fiţi mai vizibil.

  Luaţi cuvintele noastre ca o grijă faţă de dv., pentru că e păcat să o luaţi sau să o continuaţi toată viaţa cu ştouri şi să nu dovediţi că aţi tradus şi dv. trei rânduri şi le-aţi comentat, că aţi făcut un articol de conştiinţă, că…aţi muncit…

  Spor la lucru şi să nu credeţi că v-am băgat prea mult în seamă!

 3. mda, cum ma asteptam, nu are nicio legatura cu problema in cauza, e legat doar de persoana mea. De aceea acesta o sa fie ultimul comentariu legat de aceasta probelma.

  Am sa tac in apararea mea.

  dan.camen.

 4. Interesant articolul. Va multumesc ca ma-ti scutit sa scriu pe aceiasi tema. Sunt convins ca a fost un dus rece pentru tanarul vostru frate apucat de violenta fundamentalista nu din exces de religiozitate ci mai degraba din neascultare.

  Astfel de ,,teologi” care excita clar sentimentul de teama al ortodocsilor de a nu-i lasa pe oameni din alte comunitati sa se reuneasca intr-o biserica a Domnului nu intelg ce misiune au de-ndeplinit.

  Daca acei cavaleri sunt niste pacatosi este bine ca preotul sa fie langa ei sa le dea incredere si curaj intru cunoasterea si recunoastera valorilor crestine,iar daca din contra vor sa fie actvi si sa apere crestinismul prezenta preotului este mai mult decat bievenita.

  Nu va cunosc dar as fi bucuros sa va intalnesc.

  @dan.camen

  Te asigur ca nu fac parte din ordinul Cavalerilor de la Malta si nici nu-mi doresc.
  Bine ai fost sfatuit sa cercetezi, sa inveti, sa vestesti ADEVARUL revelat si sa-L expui cu fidelitate.

 5. Pt. Pelerinul:

  V-am văzut ieri blogul şi critica la adresa lui CMD alias Patratosu si GS, alias Gramo…si e justă.

  Cei doi stau acolo prin auto-voting special, indiferent ce ar scrie. Au o întreagă campanie de susţinere ocultă în jurul lor.

  Dacă cei doi scriu o fraza sau daca pun o poză, o sigură poză, ei vor fi number one. Nu are nimeni nicio şansă de câştig.

  În lupta dv. de a demitiza miturile false…vă suntem aproape.

  Ne vom cunoaşte mai bine…Vă dorim succes!

 6. Parinte Dorin,

  Doamne ajuta!

  in comentariul dvs. spuneti ca ” Dacă credincioşii catolici sau luterani, care ne închiriază locaşele lor, ar gândi ca noi…am face Liturghia în stradă…..”(bravo lor)….dar stau si ma intreb de ce oare bisericile lor sunt goale(pardon vreo 20….30 credinciosi)la slujbe….si credeti-ma stiu ce vorbesc.

  Parafrazand ma intreb oare cand vom vedea o Sf. Liturghie ortodoxa in domul din Milano sau in Notre Dame(niciodata cred).
  sa fim seriosi si sa nu ne ascundem dupa deget.

  Acei domni nu au ce cauta intr-o biserica..de nici un rit cu atat mai mult in una ortodoxa si inca in catredala…..de ce nu au „inchiriat” una luterana sau catolica (in Timisoara nu am fost deci nu stiu daca mai sunt biserici dar banuiesc ca, catredala nu este singura).

  Oricum treba cu degetul merge acum….dar in curand vom merge dincolo si vom afla adevarul…eu unul deabia astept(sa aflu).
  cu siguranta de acum inainte va voi pomeni in putinele mele rugaciuni si nadajduiesc ca si dvs….si poate ne vom intalni dincolo unde cu siguranta vom sti adevarul.Poate adevarul e la dvs., poate la mine, la Laurentiu, etc..etc…etc…

  In loc sa ne pierdem timpul si energia scriind comentarii poate e mai bine ne rugam ca Bunul Dumnezeu sa ne lumineze si sa ne intareasca in credinta noastra ortodoxa in biserica ei una, soborniceasca si apotoleasca.

  Sa ne auzim cu bine.

 7. Biserica – altfel spus „Casa Domnului” – nu poate fi pestera pentru talhari.

  Pentru BASTRIX:
  * in primul filmulet la minutul 1 si 38 secunde vei vedea un preot care citeste o binecuvantare si un „maltez” care sta la dreapta lui.

  * cum poti sa’i absolvi de vina pe acei preoti care inchiriaza o biserica si mai si participa la o ceremonie

  * dracu are finetea lui: se dedica pacii si culturii si porneste sa faca asta dintr-o Biserica Ortodoxa

  * Consider ca locatia a fost aleasa cu buna stiinta… deoarece este un simbol al asa zisei „Revolutiei din Decembrie ’89”

  * Biserica nu a fost inchiriata ci oferita spre utilizare pt. acest eveniment
  daca s’a platit ceva… atunci pretul a fost simbolic

  In mod cert acest lucru s’a putut face cu voia Prealuminatului Daniel

  * in rest: „munca si voie buna”

 8. Domnule/ doamnă sau domnilor/ doamnelor care scrieţi pe blogul „Sită deasă”,

  Părintele Dorin nu este acasă să vă răspundă, dacă va dori, vă va răspunde când se va întoarce.

  În rest, sunteţi tari la virulenţa faţă de alţii şi firavi la a vorbi despre voi înşivă, cine sunteţi, cum înţelegeţi şi cum trăiţi credinţa pe care o mărturisiţi.

  Dacă vi se pare că, sub rezerva anonimatului şi a predilecţiei pentru a muta scena politică în mijlocul Bisericii, o să apăraţi puritatea dogmatică a Ortodoxiei, cred că sunteţi pe un drum greşit.

  Celor care atacă Ortodoxia cred că le daţi o mare mână de ajutor, nesperată, atacându-l toată ziua pe Patriarhul României.

 9. buna sa va fie inima!

  de la inceput vreu sa va anunt ca sunt aici dintr-o intamplare..vad ca sunteti oameni cu temeinice cunostinte despre religia ortodoxa in care m-am nascut.

  Am si eu cateva intrebari pt ca sunt mai …novice:

  1) daca as vrea sa fac un film istoric (cu actori, costume, sabii..etc)in catedrala din Timisoara, ar fi permis? catolicii permit, de asta va intreb…

  2)daca le e permis masonilor sa intre si sa-si faca ritualurile in biserica unde poate sunt si moaste de sfinti(macar in altar)si unde sfantul duh coboara sau asa ar trebui, la fiecare liturghie, am putea-o inchiria si lui Bivolaru? are si el o organizatie ca oricare alta…sau budistilor ori mahomedanilor…

  3)nu vi se pare ca „infratirea” asta a religiilor pt. binele umanitatii e de fapt o alta forma de manipulare a maselor?
  si intrucat e un simplu blog o sa-mi spun si eu opinia despre situatie in general:
  eu vreau ca musulmanii sa ramana musulmani, indienii budisti, italienii catolici si noi ortodocsi…mai exact fiecare sa traiasca in religia in care s-au nascut. putem trai impreuna si fara sa ne scuipam unii altora Dumnezeul…care la urma urmei e cam acelasi pt toata omenirea.

  Putem vorbi despre Dumnezeul nostru si fara sa-l impunem prin forta. respect religia fiecaruia cata vreme si a mea e respectata de ei…dar nu vreau nici un fel de convertiri fortate nici de la ei la noi nici viceversa…Dumnezeu are grija de toti copiii lui; nu e sarcina noastra sa-i pedepsim pe cei ce gresesc din punctul asta de vedere.

  Ce-ai zice tu daca un copil l-ar bate mar pe fiul tau pt ca la randul lui, fiul tau nu te-a ascultat chiar pe tine…?
  ne pierdem vremea cu paiul din ochiul altora ….

  Binele nu are o religie anume (vezi samarineanul milostiv) e peste tot si nicaieri…
  de aceea trebuie sa ne traim credinta noastra si sa-i lasam pe ceilalti in „plata Domnului”.

  Credinta e zimpla si curata dar a fost rastalmacita si manipulata de …teologie.

  Cam atat pe azi..:D

  PS: daca vreti sa-l faceti pe Dumnezeu sa rada, spuneti-I maretele voastre dorinte..

  Gata..Doamne iatra-ma ca numai tampenii debitez..:)

 10. Nu cred în întâmplarea asta, domnule Cătălin…Acest subiect e închis de vreo două săptămâni…

  Dacă doreaţi să vorbiţi cu noi şi să nu vă demascaţi din prima veneaţi şi dv. la articolele zilei.

  În rest…să vă apucaţi şi dv. de „un simplu blog” şi să vedem ce scrieţi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.