Pastorul baptist Ted Doru Pope: singurul pastor baptist online care priveşte lucrurile cu diferenţă

ted-doru-pope1

„Fiecare om poartă cu el lumea în care trăieşte „

Am vrut să remarc de mai mult timp, printr-un articol elogiator, modul în care pastorul Doru Pope se produce online, de ceva timp, într-un ritm aproape zilnic. Mutându-se de pe wp-ul clasic, pe o platformă de sine stătătoare, a reuşit în câteva luni să realizeze cel mai generos şi atractiv blog baptist pe care îl cunosc, scris de un român care locuieşte în Occident pentru românii de pretutindeni.

Bineînţeles, pastorul Ted scrie ca un pastor baptist…iar noi remarcăm eforturile sale din punctul de vedere al unui preot ortodox, care nu stimează cu teologia baptistă ca atare, dar care ştie să remarce, care face diferenţe, după cum şi pastorul Ted ştie să remarce oamenii, care se produc online, având grijă de un public imens care ne citeşte.

Dânsul e baptist iar eu sunt ortodox. Însă asta nu ne face să nu fim şi oameni atenţi, delicaţi , care ştim să facem distincţii. Când scumpa sa mamă a murit în această vară…noi am ştiut să vedem omul care suferă şi am fost de partea sa, transmiţându-i condoleanţele noastre, fireşti, normale. Am remarcat multe articole ale sale cu subiecte dureroase, dramatice pentru creştini, oricare ar fi ei şi am ştiut să ne complimentăm reciproc pentru această observaţie fină asupra realităţii lumii noastre, în ciuda faptului [să reţinem acest lucru!], că dumnealui ştie, că pentru mine, orice baptist este un eretic, prin prisma credinţei lor.

Cu toate aceste diferenţe doctrinare insurmontabile din punctul nostru de vedere, pastorul Ted a fost singurul dintre neortodocşii online care ne cunosc şi care ne admiră, în ciuda diferenţei de vârstă dintre dânsul şi noi, care a ştiut să ne felicite cu ocazia zilei noastre de naştere. Redăm mesajul său de felicitare şi credem, cu siguranţă, că este o manifestare reală de conştiinţă, o manifestare admirabilă:

„La Multi Ani, Parinte Dorin! Nu pot sa nu iti doresc ceea ce se spune intr-o expresie a indienilor Cherokee: „Când te-ai născut tu ai plâns şi lumea s-a bucurat. Trăieşte astfel încât atunci când mori, lumea să plângă iar tu să te bucuri!” Ştiu că te străduieşti să faci o diferenţă. Dumnezeu să-ţi dea sănătate şi putere să-L cunoşti şi să-L reprezinţi cu cinste!”.

Doi oameni, care se cunosc numai din ceea ce scriu online şi care ştiu să se respecte, în ciuda tuturor inamiciţiilor şi a poziţiilor contrare, născute din poziţii personale, de viaţă, distincte, credem noi, că este un exemplu de atenţie, care ar trebui urmat, dacă vrem să dovedim că suntem creştini. Dacă eşti ortodox sau baptist, mormon sau ateu şi nu ştii decât să îl înjuri pe celălalt, să vezi ce are rău, dar nu ştii să vezi şi ceea ce are bun, ce e uman şi adânc în el…înseamnă că nu eşti autentic, că nu eşti ortodox, baptist, mormon sau ateu cu profunzime, ci doar un nătărău.

Blogroll-ul pastorului Ted dovedeşte deschidere.

E un blogroll de român, de om care e curios de multe lucruri, e un desfăşurător de atenţie divers, prin care elogiază munca multora, deopotrivă coreligionari sau nu. El dovedeşte că nu vrea să fie considerat un ghetoizant ci un baptist al vremii sale, care îşi asumă, din perspectivă proprie, pe mesagerii online ai ideilor.

Într-o lume a internetului, unde Dumnezeu ne dă să vorbim la toţi cu toată lumea şi să facem lucruri frumoase împreună, exemplul pastorului Ted, de a fi deschis faţă de tot ce mişcă şi viază în noi, e un pas spre normalitate. De fapt e primul pas spre a fi un om responsabil, un creştin al zilelor tale, care nu te ascunzi de metehne, nu închizi ochii la abuzuri, nu te dai de incolor când ai o opinie, ci ştii să îţi asumi crezurile pe care le ai.

Şi noi vă mulţumim, domnule Ted Doru Pope, pentru urări şi pentru exemplul de conştiinţă pe care ni-l daţi, prin faptul că priviţi dincolo de ziduri şi ştiţi să faceţi diferenţa, diferenţa majoră, între promotorii diletantismului cu faţă religioasă în sistem online şi oamenii care au crezuri pe care le spun frumos!

Dumnezeu să ne păzească pe toţi!

Pr. Dorin Picioruş.

3 comentarii la „Pastorul baptist Ted Doru Pope: singurul pastor baptist online care priveşte lucrurile cu diferenţă”

 1. Părinte Dorin,
  mulţumesc pentru prezentarea frumoasă… Cuvintele de apreciere sunt mai mult decât merit eu. De asemenea, cred că mai sunt şi alţii pastori baptişti, muuuuult mai buni decât mine, mai talentaţi, mai prolifici, mai buni de dat spre exemplu.

 2. Domnule pastor,

  laudele noastre le meritaţi cu prisosinţă!

  Când vom găsi un alt pastor, imam, rabin, preot, ierarh, papă…să zicem de el lucruri bune, o vom face!

  Ca să fie fără discriminare.

  Vă mulţumim pentru eleganţa dv!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *