Ce înseamnă: a nu face abstracţie de nimic?

mag-unirea-bucuresti.png

De unde vine armată în limba română? Poate că de aici, de la ta. a[rmata = carele [de război]. Vezi LXX, Ieş. 14, 6.

*

Domnul se luptă pentru poporul lui Israel, pentru Israelul cel duhovnicesc. Domnul luptă pentru noi contra demonilor care ne luptă pe noi/ care se luptă cu noi. Pentru aceasta, când luptăm cu Domnul trebuie să stăm în tăcere. A se vedea Ieş. 14, 14: Ku,rioj polemh,sei peri. u`mw/n kai. u`mei/j sigh,sete : „Domnul va lupta pentru noi iar noi vom fi tăcuţi”. Noi vom tăcea. Ne luptăm, împreună cu Domnul, în tăcerea rugăciunii.

Tăcerea isihastă, tăcerea liniştii este un război, împreună cu Domnul, împotriva demonilor de tot felul. Tăcere activă. Tăcere polemică, războinică. Tăcere biruitoare. Rugăciunea inimii e o tăcere a bucuriei, o tăcere a victoriilor multiple împotriva celor care ne luptă pe noi din văzduhul minţii, adică a victoriilor împotriva demonilor. Demonii sunt îngroziţi, sunt tulburaţi, nu ştiu ce să mai facă, atunci când, stând în tăcere, ne arătăm biruitori asupra multei lor vorbiri dezlânate.

*

Ieş. 14, 21 este un exemplu elocvent a realităţilor divino-umane, a cooperării divino-umane care se petrece în Dumnezeiasca Biserică. Atunci când Moise ridică mâna asupra mării, Domnul desparte marea, printr-un vânt care bătea dinspre sud, pe tot timpul nopţii, şi apa mării se desparte şi marea devine uscat.

Când preotul lucrează Sfintele slujbe în Biserică, atunci şi Domnul lucrează, în mod haric în el şi în cele care se fac, pentru ca, prin el şi prin ele, să sfinţească pe fiii Săi. Gestul uman al lui Moise e secundat de gestul lui Dumnezeu sau ambele gesturi sunt într-o corespondenţă directă, intimă. Cele care se fac la porunca lui Dumnezeu sunt plinite de prezenţa Sa. Cele pe care Dumnezeu le-a rânduit în Biserică, prin Sfinţii Bisericii, acelea se fac prin harul Său, prin prezenţa Sa, prin starea Sa de faţă.

Noi trebuie să avem conştiinţa fermă, dacă nu avem simţirea şi vederea tainicului şi nevăzutului din timpul slujbelor, că Domnul şi Sfinţii şi Îngerii sunt cu noi şi că nicio slujbă, în nicio slujbă nu suntem fără harul lui Dumnezeu.

Dumnezeu e cu noi şi lucrează în noi şi prin noi cu harul Său. El nu stă departe, ci conlucrează cu noi la orice efort din viaţa noastră. El e cu noi la slujbe, e cu noi când ne nevoim pentru virtute, e cu noi ca să ne ridice din păcat, e cu noi ca să ne facă să fim tari în bucurii, în necazuri, în singurătate.

*

Pensionarea este pentru mulţi un eveniment care îi prăbuşeşte psihic. Trebuie să ne pregătim ieşirea la pensie într-un mod treptat, pentru ca această predispoziţie spre inactivitate să se transforme într-o activitate alternativă. Adică trebuie să trecem de la un ritm susţinut la un alt ritm, prin care facem ca eforturile noastre să nu reducă la zero. Trebuie să ne pregătim hobbyuri alternative la munca pe care am depus-o o viaţă întreagă.

*

Stomacul lui e un crematoriu: Doru Octavian Dumitru. Adică stomacul lui are arderi ultrarapide şi de aceea el e slab rău de tot./

*

3×3. Terorism la Bucureşti. Realitatea Tv/ Teroristul Pleşiţă. În februarie 1981 a avut loc atentatul de la München. Carlos era simpatizantul lui Pleşiţă şi viceversa. / Până în 1997 nu a fost voinţă politică pentru condamnarea lui Pleşiţă./ În 1980 agenţii secreţi aveau laptop şi scaner. / Pleşiţă ţine un discurs de 7 ore în faţa Parchetului în care înşiră minciuni peste adevăruri, încât nu mai ştie nimeni care e minciună şi care nu e./ Magdalena Cop*, amanta lui Carlos, a depus mărturie împotriva lui în Germania. / Carlos a atentat la viaţa Monicăi Lovinescu, pe când Goma a fost vizat de un colet capcană pregătit de Pleşiţă. /

*

Uciderea din culpă: omorât de un tramvai pe când decedatul era beat.

*

Comisură/şanţ/ fisură. ( /paralizia muşchiului gurii. / arcadă dentară/ procesul de masticaţie // mestecarea bolului alimentar. muşchiulatură?/musculatură / asimetrie facială./ uscarea globului ocular/ Tulburări de gust: când nu mai simţi ducele şi săratul în porţiunea din faţă a limbii. Când ai astfel de tulburări în partea din faţă a limbii ele nu sunt datorate unui atac cerebral./

Conducătorii auto, care stau cu geamul deschis în timp ce merg, sunt predispuşi la paralizie pe partea stângă. La fel se întâmplă şi dacă deschis geamul din dreapta: paralizia trece pe partea dreaptă. Acest gen de paralizie facială se numeşte paralizie facială periferică şi se tratează în primele 3-4 zile cu cortizon în doze mari + medicamente adjuvante. Date de la Prof. Acad. Constantin Popa/ Etno TV/.

*

La Orăştie se face ştiinţă de cercetare pe plantele medicinale de 80 de ani de zile. Farmacistul Farago a fost primul care a introdus la noi, în anii 30 ai secolului trecut, ştiinţa cultivării plantelor medicinale. / Stresul, fumatul etc. suprasolicită sistemul vegetativ simpatic. Solicitarea excesivă a cordului duce la palpitaţii. / Ischemia = insuficienta irigare cu sânge a muşchiului inimii./ filoterapia ajută în prima fază a bolii./ Muşeţel şi mentă ecologice: obţinute pe bază de îngrăşământ organic animal./ Salvia: ceaiuri calmante cardiace./ Măceşul înflorit [rosa canina] conţine vitamina C şi se foloseşte astăzi, în România, la medicamente şi ceaiuri antistress şi la siropurile pentru copii sau în siropul contra anemiei./ Gălbenelele sunt folosite ca cicatrizante, antiinflamatorii şi în protecţia stomacului. Ceaiul de gălbenele ajută la digestie. / EtnoTv/

*

Tunsoarea tanga. Am luat lecţii…Crema de faţă trebuie schimbată de mai multe ori pe an.

*

Videotelefonul a fost introdus în media românească dar încă imaginile transmise pe această cale sunt defectuoase.

*

-De ce nu îţi iei un celular cu racordare la internet?, l-am întrebat, pe împătimitul de celulare, care nu avea nici 19 ani. Şi el mi-a spus: Pe mine mă interesează numai să descarc muzică de pe net, manele…Discuţia s-a încheiat brusc.

*

Pr. Dorin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *