Nume proteice [A se căuta adj. proteic/-ă]

Anvergura -

Anvergura este o fată…extremă. Când Vacanţa Mare s-a gândit cum e cu Anvergura, s-ar fi putut gândi că e lată în…părţi, că are afaceri de… anvergură, adică le ştie toată lumea, sau că e atotminţitoare când dă în cărţi; că te minte cu aplomb, cu anvergură. A se ţine minte că anvergură, anverguri, deopotrivă s. f. dar şi adj. înseamnă desfăşurare, întindere/vast, atotcuprinzător.

Însă cam râzi de …Anvergura!

*

Enervantul -

Enervantul…ştie tot şi de aceea dă lecţii extinse. El este în politică, la gunoaie, pe stradă, în convorbiri televizate…şi îi mai drăcuie…”ca să se simtă bine”. Ştim: există enervant şi enervat. Cel mai adesea este enervant, dar mai e şi enervat câteodată, pe drept motiv. Şi, că tot veni vorba de ziceri tari: a sări la gâtul cuiva înseamnă că eşti…buldog enervant. De ce domnu Mădălin…comparaţi pe oameni cu câinii?! Aşa aţi învăţat dv. la şcoală? La ce şcoală aţi învăţat asta?!, zise Prozodia, o fată din cartier.

*

Gura presei -

Gura presei...ţi-o zice în toate felurile. Uneori, pentru iniţiaţi…subînţelesurile sar cu mult dincolo de vigilenţa CNA. Adică, una e să zici şi alta e să te prinzi sau alta e să te prinzi când ştii şi alta e să te prinzi…doar când râd alţii de lângă tine. Gura presei e uneori cam slobodă la gură, e guralivă, e constatativă, e acidă, e antidepresivă, e melancolică, mai e şi cu ciocul mic câteodată [înţelegem!], timp în care face un mic joc de glezne…dar e românească. E marcă înregistrată de miezul nopţii, ceva unde te întâlneşti cu partea diurnă a ta, în plină aţipire şi asta îţi face bine.

*

Lamaia -

Lămâia…ţiganca, era o prietenă a mea din tinereţe, care a făcut copii înainte ca eu să încep liceul, care avea două cozi mari pe care le ţinea în faţă, având câte o mahmudea pusă în vârf…şi care avea tatuat un punct albastru pe obrazul drept. În ceea ce priveşte lămâia din imagine e una din puţinele imagini frumoase dintr-o listă TV cu peripeţii mai mult urâte. Poate că pachetul meu TV e răcit! O să-l ducem la doctor…Însă există şi doctori de…TV?!

*

Sportiva -

Sportiva este… un eufemism. Pentru că mărirea ratingului ştirilor sportive la TV se face în funcţie de numărul purtat la…sutien. De aici expresia ai nişte…sportivi, apetisanţi sau generoşi. Ideea e de mobilitate...lângă care se vorbeşte de… fermitate. Adică să îi ai fermi…şi în acelaşi timp…generoşi. Excitaţia sexuală, dacă e îmbinată cu o bună cuprindere intelectuală, dă naştere…eufemismului. Eufemismul e pus în prim-plan. Te uiţi cu drag la eufemism, poţi fi îmbrăţişat eufemistic, cununi mirese îmbrăcate eufemistic, eşti privit candid când e îmbrăcată eufemisticEufemismul de fapt… deschide uşa. Acolo unde există o rată accentuată de eufemism…se produce o excaladare accentuată a situaţiei. Însă…despre mai multe detalii…la Laura Andreşan sau la regina porno românească, de ultima generaţie, care e cam costelivă rău. Însă ce avem noi cu coastele ei?!

*

Surprinsa -

Surprinsa…face casă bună cu Băşcăliosul. E un fel de pasare a mingii în doi, o miuţă continuă…în care ai o singură poartă. Formatul e de aşa natură încât e plictisibil din start. Ea, este surprinsa…iar el taciturnul cu fălcile pline de lehamite sau de acreală. Tu, telespectatorul, eşti martorul ocular al unei diversiuni dezorientate. Finalul, ca şi începutul, e artificios, cauţi înţelesurile printre hahauri, înveţi cum să fii…pesticid…şi schimb canalul, eu, telespectatorul…pentru că şi aşa, în altă parte, nu mai ai ce vedea. Măcar îl schimb, pentru ca să revin tot la…ei.

*

Un chelios -

Un chelios...care drăcuie indescriptibil. El e personajul care… demitizează, blasfemiază, jigodizează sentimente sensibile, sfinte. Aseară l-a făcut alienat mintal pe Grigore Vieru…care se arunca la pământ să pupe covorul, adică pământul sfânt al ţării sale. Alege personajele cu abnegaţie şi le… maleficiază. Le maleficiază fără niciun scop nobil, superior… ci doar pentru ca să râzi satanic…despre cât de jos putem să ajungem. El e protagonistul, aş spune, al derâderii perpetue. Însă…e de-al nostru! Îi dorim o Vacanţă mică!

*

Capturi TV e un tag pentru idei…acolo unde sunt numai …imagini!

Pr. Dorin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *