Meserii ingrate: o marcă Silviu Prigoană care ne place!
Oricât de mult ne-ar enerva unele poziţii ale domnului Silviu Prigoană, nu putem să nu remarcăm show-ul său cu impact, relativ recent scos pe piaţă, pe care îl face la Prima TV. A pune în lumină muncile care nu ne plac…dar care sunt absolut importante pentru funcţionarea unui oraş sau a unei ţări e un semnal de alarmă pentru a fi mai respectuoşi cu astfel de oameni. Şi gunoierii, şi tăietorii de animale, şi cei care spală veceurile, şi cei care îmbălsămează mortul, cât şi cei care îl îngroapă trebuie respectaţi de către noi.
Muncile sunt ingrate dacă mergi cu nasul pe sus, dacă nu eşti realist. Dacă nu ni se mai ridică gunoiul două săptămâni sau ni se înfundă veceul s-a ales praful de sărbătorile noastre. Obişnuiesc să salut foarte respectuos pe gunoieri, pe femeile de serviciu, pe ţăranii care vând în piaţă…şi oamenii se simt flataţi. E foarte bine că se simt flataţi, trebuie bine remuneraţi şi trebuie să vedem muncile lor ca munci de onoare, ca munci indispensabile.
Dintre cei care pleacă să muncească peste graniţe, într-un procent ridicat, încep cu astfel de munci aventura lor extra-statală. E un lucru bun, atâta timp cât sunt trataţi ca oameni ai muncii, remuneraţi şi respectaţi în mod frumos. Dacă nu respectăm nu vom câştiga respectul nimănui. Dar, ca să ne câştigăm respectul trebuie să ne facem treaba bine, să ne profesionalizăm în ea, să fim buni tranşatori de carne sau masori, măturători sau instalatori.
Îi dorim succes domnului Silviu Prigoană şi considerăm că acesta e showul care îl prinde cel mai bine. Dacă ştii să aduci adevăruri dure, profunde la lumină, fără să vexezi, atunci faci curăţenie morală în societate. Şi noi, românii, avem nevoie să ne recâştigăm încrederea în noi, încrederea în muncă, în datorie, în valorile ţării noastre, în credinţa noastră, şi să învăţăm să respectăm şi să ne asumăm toate cutumele care ne înnobilează.
Pr. Dorin