Reclama care discriminează pe cel sărac şi cu bun simţ

discriminare, 1

Ştim că ştiţi reclama…Dar, totuşi…o să v-o povestim şi altfel…

Un tânăr încrezător în viaţă, care ştie să aibă bun simţ, ciocăne la uşa unor bine puşi [dispuşi?!] ca să le aducă o prăjitură. De ce? Pentru că e vecinul lor. Prăjitura e făcută de soţia lui: o altă încrezătoare cu bun simţ.

Ies cei doi proprietari, care au căsuţa lor, care nu stau la bloc, care au maşină şi gazon şi vorbesc cu tânărul încrezător, pe care îl ţin de prost. Adică, chiar aşa, de ce şi-a permis să îi bage în seamă pe ei, pe vecinii lui?! El nu ştie că nu e frumos să deranjezi pe oameni cu…bunul simţ?!!!

Doamna proprietară, care e îmbrăcată ca pentru ieşit în oraş şi nu ca pentru stat în casă…se arată tandră cu vecinul…până nu află unde stă acesta.

Discriminare, 4

Plăcinta merge spre ambii proprietari de casă, adică spre cei care au ştiut să se învârtă…şi, după cum se vede, deşi vine de la om sărac…nu arată zgârcit, ci e o plăcintă bine făcută.

Discriminare, 3

Domnul este reticent. Doamna e veselă…Fazele TV cu şpaga [cazul Remeş] erau tot vesele… când vine vorba de primit ceva pe care nu-l meriţi.

Însă, când tânărul cu bun simţ le arată unde stă, şi pe soţia lui, care le făcea cu mâna de la etaj [de la un etaj mizer/modest, cu siguranţă, acolo unde se făcuseră plăcintele care păreau bune…]…se rupe filmul. Cei doi privesc condescendent la tânăr, la tânărul impertinent, care şi-a permis să aibă bun simţ şi să le dea lecţii de bună vecinătate.

Discriminare, 2

Ce, nu putea să ne ignore?! Auzi şi tu: vrea să ne dea nouă plăcinte, nouă, celor bogaţi, când el abia şi-a strâns bani pentru un nenorocit de apartament şi trăieşte ca vai de mama lui?!! Ce huligan!!! Ce obscenitate!!!!!!

Însă reclama aceasta…e o capodoperă de realism, la care privind îţi vine să scuipi cu năduh.

În România noastră, unde bogaţii ajung bogaţi, cel mai adesea, pentru că ştiu să fure fără consecinţe…legale, bunul simţ pare desuet. Şi va fi desuet, până în momentul când vom dezumfla cât mai mulţi bogaţi umflaţi peste noapte, cu ideea că, dacă furi…e bine să crezi că i-ai câştigat legal.

Reclama aceasta e o bătaie de joc la adresa celui încrezător în viaţă, la adresa celui care crede în buna vecinătate, în cinste, în bun simţ. E o bătaie de joc la adresa modestiei respectabile, la adresa sărăciei care nu cerşeşte, ci se întreţine prin muncă onestă.

Noi aşa vedem lucrurile…

Pr. Dorin.

One comment

 • Eu nu sunt sigur ca asta e ideea,(cel putin in reclama), cand ies ce-i 2 oameni din casa(„mai avuta” desi e cam imposibil sa vezi dak sunt avuti sau nu…) acestia ies un pic mirati, mai ales cand il aud ca e noul lor vecin(banuiesc ca acestia isi cunosteau vecinii, si cum e moda, mai iesi la o „barfa” la „gard”) si ei nu aveau idee despre ce vb deoarece nici un vecin nu a plecat.

  Iar, ce idee!!! De unde si pana unde ideea asta ca cei 2 oameni care abia s-au mutat ar sta intr-un apartament mizer? Eu personal stiu multi oameni care stau in bloc shi au niste apratamente…

  De exemplu de ce ce-i 2 oameni”avuti” sa fie „avuti” ar putea sa fie doar 2 „batranei”-bunici care au casa de pe timpu comunismului, sau marog…

  Nu prea sunt de accord cu critica asupra reclamei, dar in privinta
  „În România noastră, unde bogaţii ajung bogaţi, cel mai adesea, pentru că ştiu să fure fără consecinţe…legale, bunul simţ pare desuet. Şi va fi desuet, până în momentul când vom dezumfla cât mai mulţi bogaţi umflaţi peste noapte, cu ideea că, dacă furi…e bine să crezi că i-ai câştigat legal.” perfect de accord…
  Si?…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *