Piatra de temelie a Catedralei mântuirii neamului va fi pusă mâine, 29 noiembrie 2007

PF Daniel a dublat costurile megaconstructiei, care sint evaluate acum la 400 de milioane de euro. Acestei sume i se adauga valoarea terenului, peste 300 de milioane de euro, si alte cheltuieli.

Construirea Catedralei Mintuirii Neamului, a carei piatra de temelie va fi pusa joi [29 noiembrie 2007 n.n.] de Patriarhul Daniel, va costa de doua ori mai mult decit prevedea proiectul initial, adica circa 400 de milioane de euro, conform unei estimari a Patriarhiei. La aceasta se adauga cele 11 hectare de teren primite cu titlu gratuit de Patriarhie printr-o ordonanta de urgenta a Guvernului din 2005, teren a carui valoare de piata ajunge, potrivit analistilor imobiliari, la mai bine de 300 de milioane de euro.

Purtatorul de cuvint al BOR, parintele Constantin Stoica, sustine ca circa 200 de milioane de euro vor fi platiti doar pentru ridicarea „la rosu“ a lacasului de cult, ce se va intinde pe aproape doua hectare, adica constructia propriu-zisa, in timp ce tot atitia bani vor fi cheltuiti pentru „lucrarile de finisaj, pictura, impodobirea lacasului si instalarea retelei electrice si a incalzirii, activitati care ar putea dura inca trei ani“. Acesta a precizat ca in pridvorul Catedralei „vor fi pictate biserici si manastiri din toate provinciile tarii, pentru ca orice roman venit la Bucuresti, care viziteaza Catedrala, trebuie sa se regaseasca in noua constructie“.

Cele 400 de milioane de euro estimate pentru construirea viitoarei Catedrale depasesc, spre exemplu, cu mult cele 120 de milioane de euro prevazuti a fi platiti pentru reconstructia Stadionului National, arena ale carei tribune ar urma sa gazduiasca din 2010 circa 55.000 de spectatori.

In Catedrala Mintuirii vor putea intra aproximativ 5.000 de persoane, proiectul prefigurind si o piata pentru un numar mare de credinciosi. Ansamblul arhitectural va cuprinde Catedrala, asezamintele patriarhale si un parc public. Fatada principala va avea vedere spre cartierul 13 Septembrie, intrarea se va face dinspre Ministerul Apararii, constructia fiind vizibila si de pe Dealul Mitropoliei, se arata in proiectul Administratiei Patriarhale. Suprafata construibila este de sase hectare, restul terenului fiind folosit ca „spatiu de protectie“. Potrivit lui Stoica, lucrarile de ridicare a Catedralei ar putea incepe in primavara anului viitor, dupa ce proiectul va fi definitivat, iar Primaria Capitalei va rezolva si chestiunea celor aproape patru hectare de teren din cele 11, care sint revendicate de fostii proprietari.

Terenul trecut gratuit de Guvern in proprietatea BOR, prin Ordonanta de Urgenta nr. 19/2003, nu ar fi primul ajutor primit de Biserica Ortodoxa de la stat pentru inaltarea Catedralei. Recent, Executivul a alocat 10 milioane de euro pentru constructie, Primaria Generala a Municipiului Bucuresti platind la rindul sau Planul de Urbanism Zonal, aferent proiectului, in valoare si el de aproximativ 100.000 de euro. Mai mult, senatorii au adoptat la inceputul lunii septembrie un proiect de lege care obliga Guvernul sa achite jumatate din factura de plata a viitoarei Catedrale, initiativa aflindu-se in prezent pe masa deputatilor.

Catedrala cu sau fara licitatie

Pentru desemnarea firmei care va construi Catedrala Mintuirii Neamului va fi organizata, „in principiu, licitatie“, ne-a declarat purtatorul de cuvint al Patriarhiei, Constantin Stoica. Este cert ca de proiect ar fi interesat si patronul Stelei, Gigi Becali, prin firma sa Arcom. „I-am transmis Patriarhului ca voi ridica Catedrala la pretul de cost. Nu am nici un raspuns. Mi-a spus ca trebuie facuta licitatie, iar eu i-am spus ca o fac la jumatatea pretului care se ofera la licitatie“, ne-a declarat ieri Becali. (Dan Duca)

Gigi Becali a primit multumiri prin fax de la Patriarhul Daniel

Liderul PNG sustine ca PF Daniel i-a promis ca il va face „prim ctitor“ al Catedralei. Purtatorul de cuvint al Patriarhiei neaga. Becali a primit insa din partea Patriarhului un fax de multumire ce-l caracterizeaza drept unul dintre „primii ctitori ai acestei Catedrale a credintei si a demnitatii romanesti“.

Episodul celor doua milioane de dolari donati de Becali pentru Catedrala a nascut si un scandal in Dealul Patriarhiei. Patronul Stelei a sustinut ca pentru aceasta donatie Patriarhul Daniel i-a promis ca il va face prim ctitor al lacasului. Purtatorul de cuvint al Patriarhiei, Constantin Stoica, a negat vineri imediat aceasta declaratie, insa la numai citeva ore, Becali primea un fax semnat de PF Daniel care il nominaliza pe liderul PNG printre „primii ctitori ai acestei Catedrale a credintei si demnitatii romanesti“.

Ieri, Stoica ne-a explicat ca era si in practica Patriarhului Teoctist sa multumeasca personal, printr-o adresa, persoanelor care donau bani pentru viitorul lacas de cult. Pe final, parintele nu a evitat indirect sa trimita si o sageata in directia sefului PNG. „Majoritatea persoanelor nu doresc sa li se pomeneasca public numele pentru gestul de a fi donat bani pentru Catedrala“, a spus acesta. (Dan Duca)

Un proiect de 150 de ani

Viitoarea Catedrala va fi construita in cele din urma pe un teren situat pe Calea 13 Septembrie, aflat in spatele Parlamentului. Asta dupa ce de-a lungul timpului, proiectul a fost plimbat din Piata Unirii pe Bulevardul Unirii, apoi in Parcul Carol. Ideea ridicarii unei Catedrale a Neamului a fost pusa pentru prima data in 1887, imediat dupa cucerirea Independentei de stat a Romaniei. Ulterior, in 1929, Patriarhul Miron Cristea punea piatra de temelie a acesteia, in Piata Unirii, loc in care 70 de ani mai tirziu, in 1999, Patriarhul Teoctist sfintea si punea ca piatra de temelie o cruce. Dupa o perioada de stagnare, subiectul a fost redezgropat o data cu moartea lui Teoctist, PF Daniel anuntind in urma cu mai bine de o saptamina ca va pune joi o noua piatra de temelie.

De Dan Duca, cf. sursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *