De ce primim cel mai adesea comentarii stupide, bădărane sau frivole…pe „Teologie pentru azi”? Şi de ce suntem duri în limbaj cu cei care ne înjură fără premeditare?

mantuitorul-plange.jpg

1. Pentru că unii oamenii se enervează când văd lucruri de calitate. 2. Pentru că alţii nu-şi pot închipui un preot vorbind pe înţelesul lor sau un teolog pierzându-şi timpul cu tot cititorul. 3. Pentru că nu au ce face. 4. Pentru că nu au ce spune. 5. Pentru că nu ştiu cum să deschidă gura şi să se facă plăcuţi. 6. Pentru că sunt răutăcioşi. 7. Pentru că sunt invidioşi. 8. Pentru că sunt obtuzi. 9. Pentru că au şi ei racordare la net şi ifose grandilocvente. 10. Pentru că nu sunt serioşi şi au existenţe marginale în societate.

Pentru aceste motive şi altele, credem noi…primim nişte comentarii de tot râsul. Păcat că nu pot să le pun pe toate…că ar fi de toată coma. Adică chiar aşa, noi ne chinuim să scriem şi să primim tot prostălăul care vine să ne comenteze şi să mai şi îl aplaudăm?! Totuşi, trebuie să existe nişte limite. Când mai trecem peste ele şi îl mai lăsăm şi pe Zavaidoc Ciocoflenderul să spună şi gura lui ceva, nu o facem pentru că stimăm prostia şi bădărănia, ci pentru ca să vadă cititorii noştri cuminţi, cu bun simţ, ce trebuie să îndurăm noi de la bădăranii onlineului, ca să scriem lucruri de interes general.

De ce suntem duri în limbaj, agresivi cu unii?! Pentru că mulţi dintre cei care ne citesc nu ştiu ce se întâmplă în spatele culiselor, cu băieţii care par flori de măr şi ce mesaje ne trimit. Să vă dăm câteva mesaje?! Să vă dăm exemple?!

Unul îmi spune că sunt făcut la beţie şi că sunt resturi de avort. Altul mă drăcuie cu Sfinţi, cu mama şi Dumnezeul meu. Altul îşi bagă sexul în toată mâncarea şi morţi mei. Altul vine şi spune că nu ştiu să scriu, pentru că în treizeci de articole el a găsit 3 greşeli. Altul îmi spune că s-ar putea să nu fiu preot…după ce îmi vede CV-ul şi faţa dar eu habar am cine este. Altul vine şi îmi spune că sunt tâmpit. Altul mă descoase, vorbesc cu el, pentru ca peste trei zile să mă spurce ca la uşa cortului.

De ce sunt agresiv cu proştii, nebunii şi şmecherii care se plimbă langa tăind frunză la câini?! Atunci o să vi-i trimit dv. ca să vedem cum reacţionaţi, dacă, metodic, zi de zi, primiţi astfel de scrisori de…bun simţ. Şi e foarte interesant că dracul îi pune să mă felicite tocmai când e să adorm, când e sărbătoare, când mă simt eu bine şi când scriu lucruri de mare supleţe.

Cei care vreţi să ne judecaţi pentru ceea ce facem pe net pentru dv., în mod gratuit, deşi puteam să ne vedem de cărţile noastre şi să ne doară în cot, ca şi pe alţi colegi de-ai noştri, de luminarea oamenilor, ca să ne judecaţi pe drept, intraţi în horă alături de noi, faceţi-vă blog pe wordpress, scrieţi măcar 300 de articole într-o jumate de an…şi apoi veniţi să ne spuneţi cum sunteţi primiţi!

Dar să scrieţi lucruri serioase, grele, de conştiinţă, sufletul dv. şi să veniţi apoi şi să ne spuneţi cum suportaţi şi dacă nu cumva, nu vă vine câteodată să daţi cu computerul de pământ şi să îi lăsaţi pe astfel de cititori în plata lor.

Eu zic să încercaţi… şi apoi nu ne veţi mai judeca!

Pr. Dorin.

5 comments

 • Parinte,

  Ispitele au multe forme, chiar si forma unui derbedeu online care injura pe oricine, mai ales un preot, avand ca paravan propria-i inconstienta si anonimitatea conferita de tastatura si monitor. Stiu ca e greu, dar diavolul vine sa te sminteasca si daca te rogi de unul singur, pentru tine si pentru sufletul tau, dar atunci ce sa mai zic cand te rogi si predici PENTRU CITITORI, pentru audienta vasta data de Internet. Nu sunt in masura sa dau sfaturi, dar eu vad nesimtirea unora ca ispita, si mai devreme sau mai tarziu, Dumnezeu va schimba aceasta stare de lucruri.
  Doamne ajuta.

 • 1. Pentru ca atat sunt in stare sa ofere
  2. Pentru ca nu e usor sa se vada mici, in timp ce altii impresioneaza prin bunatate si daruire neconditionata
  3. Pentru ca nu cred
  4. Pentru ca nu stiu sa aprecieze
  5. pentru ca raul se instaleaza mai usor decat binele si e mai greu de luptat cu el (daca ne gandim ca unii lupta continuu iar altii se complac)
  6. pentru ca aveti puterea sa continuati si nu va lasati doborat de rautati
  7. pentru ca binele si frumosul ii doare pe cei care nu-l au
  8. pentru ca nu stiu cum sa se comporte cu un parinte (in Romania am intalnit multi oameni care se tem de preoti)
  9. pentru ca nu inteleg si nici nu le pasa
  10. pentru ca iubesc prea putin

  Si lista ar putea continua!

 • …………..
  R: Doamnă Maria, dacă sunteţi creştin-ortodoxă, la următoarea dv. spovedanie să enumeraţi şi acest păcat: am luat în derâdere limbajul cuviincios şi cuviinţa când i-am scris unui preot.

 • Mi-a spus un prieten bun un alt motiv pentru care se intampla asta: oamenii sunt ispititi de diavol. Vad ca a mai spus cineva acest lucru dar cu alte cuvinte, putin mai sus.

 • Buna ziua!
  Adevar grait-ati, Sfintia Voastra! Si asa , precum spuneti, voi si face, cerandu-va iertare, ca ochii sufletului meu

  – prea orbiti de infricosatoarea Dvs (si a doamnei Dvs) pogorare spre nimicnicia celor rataciti (… pe site-ul Dvs …) in cautarea Adevarului,(n.n.: rataciti) pe care incercati sa-i luminati arzandu-va ca jertfa spre straluminare prin stoica suportare a batjocurii a tot “prostalaul”, a rasului celor inapti sa cugete la profunzimi de rostiri (” pe lângă cea a Ecclesiastului , foarte adevărată, cum că totul e deşertăciune a deşertăciunilor”)precum ”la următoarea: “Râzi ca proasta când îşi vede c*ru” “-

  nu au inteles smerenia Dvs profunda si valoarea duhovniceasca inaltatoare a unor cugetari precum „Adică chiar aşa, noi ne chinuim să scriem şi să primim tot prostălăul care vine să ne comenteze şi să mai şi îl aplaudăm?! „sau altele , mult prea prezente din abundenta in paginile blogului Dvs public, desprinse nemijlocit din dulceata ortodoxiei, parca direct culese din spusele Sfantului Siluan Athonitul, Fericitului Parinte Sofronie, Parintelui.Rafail Noica sau ale Maicii Siluana, cugetari la care oameni nu atat de insemnati sau doctoranzi in cele ale cartilor,dar si in cele ale trairii ca Sfintia Voastra sau doamna preoteasa, precum Parintele Nicolae Tanase, Parintele Savatie Bastovoi, Parintele Arhimandrit Teofil Paraianu, Parintele Iustin Parvu, fratele Danion Vasile sau Parintele Arsenie Papacioc – cu rod bogat in re-imbisericirea celor instrainati dreptei credinte – nici nu indraznesc a-si ridica gandirea si nici sa le cuprinda in vocabularul lor …

  Atat cererea mea de iertare, cat si pocainta cuvine-se-vor a fi fost dublate, pt ca mintea mea pagana si scrisul blasfemiator au cutezat a grai si judeca nu numai un preot al lui Dumnezeu in vreme ce cita din Ecleziast si din … propria Sfanta Carte ( dupa cum am aratat mai sus), ci si pe sfintita sa consoarta …

  … Si cred ca stiu si ce canon/pocainta voi primi de la duhovnicul meu- caruia, spre edificare duhovniceasca si spre a-mi dezveli pacatul si suferinta cugetului in toata uraciunea sa, vorbi-voi si de inaltele si smeritele cugetari pe care mintea mea cea nepriceputa nu stiu a le gusta si a le lasa rodul duhovnicesc bogat sa se iteasca in sufletul meu spre cereasca imbucurare.Canonul indelungat si anevoios ce-l voi primi il fac deja : rugaciunea necontenita ca Domnul sa se indure si sa nu lase sa se piarza de la mantuirea sa nici sfintitul preot, nici sfintita sa preoteasa, nici aceia ce din nestiinta, nimicnicie si nepricepere, se vor fi smintind de marturia lor de credinta sau dedulcit din veninul … induhovnicit al cuvintelor lor. Mila Sa asupra voastra, asupra tuturor!Amin.

  ……………..
  R. Avem mai sus o mostră de ipocrizie „ortodoxă”. Cei care cred că ne dau sfaturi…au început să îşi bată joc de noi „duhovniceşte”. A nu se urma exemplu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *