Destinul fotografiilor şi copyright superfluu

DSCF2369 -

Ce faci cu fotografiile luate de pe net?! Faci salată de iarnă cu ele, marmeladă, faci bani cu ele?! Eu unul le pun doar în computer, în folderele mele, le inscripţionez şi le păstrez. Pe unele dintre ele le reutilizez pe net sau pun din fotografiile făcute de mine pe net.

Care e diferenţa dintre o fotografie publică şi alta privată? Niciuna. De ce atunci când folosesc o fotografie de la altcineva pentru ca să o pun în altă parte pe net, într-un blog sau site…priveşti acest lucru ca un furt?!

Ce te aştepţi să fac cu o fotografie, cu fotografiile tale downloadabile? Atunci când pun fotografii pe net, care îmi aparţin, trebuie să caut tot netul ca să văd dacă cineva îmi foloseşte fotografiile?! Păi atunci de ce le-am mai pus pe net, dacă nu să le vadă oricine şi să le folosească oricare?

Una e să postezi la tine o fotografie a altuia, în mod de respect…şi alta e să te joci pe fotografie şi să îi pui mustăţi, coarne şi copite individului care ţi-a dat fotografia şi e în fotografia modificată. Fără doar şi poate când ai pus fotografia ai vrut ca ea să rămână intactă şi să fie văzută şi luată şi de alţii.

Însă ce înseamnă copyright la o fotografie care poate fi luată de oricine? Dacă vrei ca eu doar să o văd pe net, bate-o în cuie! Pune lacăte electronice fotografiei şi vom şti să nu ne apropiem de contul tău…pentru că eşti avar cu posesiunea ta online în materie de fotografie.

Din punctul meu de vedere copyrightul textului şi al imaginii e un concept învechit de posesiune care nu are ce căuta pe net, nici acum şi nici în viitor. Dacă vrei să faci bani cu textul cutare sau cu imaginea cutare atunci trebuie să faci aceşti bani într-un mod acomodat sistemului online sau le dai pur şi simplu gratuit.

Gratuitatea sistemului online e legată de maleabilitatea fenomenală a contactului direct cu alţi participanţi la trafic şi cu alţi creatori de text sau imagine. Dacă rămâi la ideea: ce fac eu pe net nu trebuie să apară şi în altă parte, pentru că e posesiunea mea, nu ai înţeles deloc spiritul onlineului, cum merge treaba pe-aici. Pentru că în sistem online creaţiile tale pot circula oriunde, şi dacă vrei sau dacă nu vrei tu, şi, dacă ai acceptat să intri aici şi să scrii ceva eşti al tuturor.

Ce înseamnă să îţi folosesc fotografiile pentru mine? Să te respect, să îţi respect creaţiile. Dintre miliardele de fotografii ale netului, să iau tocmai poza ta şi să o pun şi la mine…înseamnă să te respect, să te bag în seamă. Ce înseamnă dacă îmi preiei textele şi imaginile, filele audio sau video? Înseamnă să mă bagi în seamă şi asta mă onorează.

Poate că unii aveau nevoie să ştie…

Pr. Dorin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.