Cine i-a tăiat mâna Sfântului Ioan Damaschin, pentru ce motiv şi cine i-a lipit-o preadumnezeieşte la loc?

I-a tăiat dreapta lui Ioan împăratul iconoclast Leon Isaurul, adică cel care distrugea Sfintele Icoane. I-a tăiat mâna pentru ca să nu mai scrie tratate teologice împotriva celor care luptau, ca nişte demonizaţi, împotriva Sfintelor Icoane. Mâna i-a fost redată la loc de însăşi Prea Curata Stăpână. A se vedea viaţa Sfântului, forma extinsă.

Sfantul Ioan Damaschin

Pasajul vindecării:

„Ioan, luîndu-şi mîna cea tăiată, a intrat în camera sa de rugăciune şi, căzînd la pămînt înaintea sfintei icoane a Preacuratei Maicii lui Dumnezeu, care avea în mîinile sale Pruncul, a lipit dreapta cea tăiată la locul ei. Apoi a început a se ruga suspinînd din adîncul inimii şi, plîngînd, zicea: „Preacurată Stăpînă, Maică care ai născut pe Dumnezeul meu, iată că pentru dumnezeieştile icoane mi s-a tăiat mîna dreaptă.

Nu ştiu pricina pentru care s-a tulburat Leon, dar tu întîmpină-mă degrabă cu ajutor şi-mi vindecă mîna mea. Dreapta celui Preaînalt Care S-a întrupat din tine, face multe minuni prin rugăciunile Tale. Deci, mă rog ca, prin mijlocirea ta, să vindece Domnul şi dreapta mea, o! Maică a lui Dumnezeu, pentru ca să scrie mîna aceasta oricîte laude vei voi tu singură. Să scrie ţie şi Fiului tău şi să ajute cu scrisorile sale dreapta credinţă; pentru că poţi toate cîte le voieşti, ca o Mamă a lui Dumnezeu”.

Zicînd acestea cu multe lacrimi, Ioan a adormit şi a văzut în vis icoana Preacuratei Maicii lui Dumnezeu cu ochii luminoşi şi milostivi, căutînd spre dînsul şi zicînd: „Iată mîna ta este sănătoasă. De acum nu te mai mîhni. Însă osteneşte-te cu dînsa fără lenevire, precum ai făgăduit mie şi fă-o condei al scriitorului ce scrie degrabă”.

Apoi, deşteptîndu-se Ioan, dacă a pipăit şi a văzut mîna lui vindecată, s-a bucurat cu duhul de Dumnezeu Mîntuitorul său şi de maica Lui cea fără de prihană, că i-a făcut mărire cel puternic. Stînd în picioare şi, ridicîndu-şi mîinile în sus, a adus mulţumire lui Dumnezeu şi Maicii Domnului. Apoi, în noaptea aceea s-a veselit cu toată casa sa, cîntînd cîntare nouă şi zicînd: „Dreapta Ta, Doamne, s-a binecuvîntat, întru tărie, mîna Ta cea dreaptă a vindecat dreapta mea cea tăiată şi cu aceasta va sfărîma pe vrăjmaşii cei ce nu cinstesc chipul Tău şi al Preacuratei Maicii Tale şi va zdrobi cu dînsa pe vrăjmaşii sfărîmători de icoane, spre înmulţirea măririi Tale”.

Date istorice şi icoane ale Sfântului găsiţi aici.

A se reţine: Vieţile Sfinţilor sunt parte integrantă, fundamentală, din Sfânta Tradiţie a Bisericii Ortodoxe.

Pr. Dorin.

2 comments

  • Ce le mai trebuie oamenilor ca sa creada? De ce atatea suspiciuni?

    O reamintire frecventa a credntei celorlalti cred ca este mai mult decat tulburatoare. Ea ne deschide mereu ochii. Avem nevoie sa ne improspatam in credinta noastra!

  • Am in casa Icoana Maicii Domnului cu mana Sfantului Damaschin,se mai numeste Icoana cu trei maini,se spune ca este facatoare de minuni!!! Eu cred in minunile Maicii Domnului!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *