Compoziția chimică a lacrimilor e o…surpriză

ochiul-cerului.jpg

Cf. ***Tratat de Oftalmologie, vol. 1, redactat sub conducerea Prof. Univ. Dr. Mircea Olteanu, Ed. Medicală, Bucureşti, 1989, p. 7o, lacrimile apar cu următoarea descriere lapidară:

„Lacrimile secretate de glanda lacrimală apar ca un lichid limpede, clar, uşor sărat, cu reacţie alcalină [adică bazică n.n.]. Ele conţin: 98, 2% apă, 1, 2% CINa [nu știu ce înseamnă asta n.n.], 0, 5% albumină [substanţă organică din grupul proteinelor n.n.], 0, 016% părţi saline, urme de materii grase, enzime [compus organic de natură proteică n.n.] – lizozim [proteină cristalizabilă] etc.”.

Unde e … surpriza?!…

Faptul că doar 0, 016 % din lacrimi e sare…şi lacrimile sunt totuşi… sărate. Sarea din lacrimi e ca drojdia din pâine: deşi în cantitate mică, sarea din lacrimi dă specificul lacrimilor: acela de a fi sărate!

Update:

Mulţumită aportului  deschis şi prietenesc al pastorului Aurel Mateescu la articolul meu,  pentru că CINa este semnul indicativ al clorurii de sodiu, proporţia de sare din lacrimi este 1, 2 + 0, 016%.

Şi la acest gramaj surpriza…rezistă!

One comment

  • Sunt de acord cu dvs ca lacrima in sine este ceva deosebit, in compozitia ei intrand, pe langa cele amintite si bucurie, dor ,durere, disperare,etc.
    Mai mult, cercetatorii au observat ca lacrima are o compozitie diferita in functie de ceea ce a provocat-o: o emotie sau… o zgarietura
    In observatia de mai sus totusi este o mica eroare de interpretare. Sarea din lacrima nu este numai 0,016 , ci 1,2. (ClNa – sau NaCl – clorura de sodiu, sare)
    …………..

    Mulţumesc pentru corectură. Nu ştiam ce înseamnă CINa.

    Pr. Dorin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *