Între indignare… şi concizie

Motto: „Gâsca nu face numai fulgi…face şi ouă. Şi cred că ouăle contează”.

Dorim să dăm un răspuns articolului de dimineaţă al pastorului Cruceru, care, spre finele zilei, ne-a făcut şi taliban. Dar mai târziu cu discriminarea talibanilor….

Pentru că trebuie să o facem şi aşa e bine, începem prin a-l felicita pentru faptul, că acesta e primul articol, în adevăratul sens al cuvântului, de pe blogul său principal. Un articol concis în opinii…dar cu unele mici „umflări” ale situaţiei, pe care le vom discuta.

Mulţumim totodată şi pentru bucuria de a ne publicita, o bucurie de care noi nu l-am privat niciodată. Blogroll-ul său ne conţine şi poate că intrăm, cu ambele inimi, a dumnealui şi a noastră, într-o bună vecinătate care nici nu sperie şi nici nu indignează.

1. Credincioşii baptişti din România sunt o minoritate neglijabilă statistic…Suntem de acord cu statisticile şi cu dumnealui. Însă e o minoritate care nu ocupă spaţiu electronic, ci încearcă să o facă. Ca să ocupi un spaţiu trebuie să fii un reper, să fii cineva care meriţi să îşi piardă cineva timpul cu  tine. Acoliţii dumnealui încearcă să populeze prin număr…nu să ocupe atenţia şi inima prin caracter, muncă, bun simţ şi teologie.

2. Articolele cu moartea lui Dugulescu nu sunt despre sex, nici despre violenţă ci sunt …multe…şi spun acelaşi lucru. Sunt multe …şi, mai ales, sunt încercarea de a ne dovedi în mod ipocrit că se doreşte unitatea facţiunilor baptiste din România. Ipocrizia aceasta enervează.

3.  Comunitatea baptistă are personalităţi enclavice, de acord şi când e rost de publicitate nu se dă înapoi. În prima zi de după moartea lui Dugulescu s-a  început pe Wikipedia crearea unei pagini pentru acesta, Mălin Bot a speculat imediat ideea morţii sale în Evenimentul Zilei etc…Frivolitatea aceasta în a te propune stresează sensibilităţile ortodocşilor, pentru că nu e vorba de o personalitate care se impune ci care încearcă să fie propusă. Noi nu ne dăm înapoi de la a admira o persoană, fie ea oricine…însă trebuie să prezentăm faptele ei ca să ne entuziasmăm şi nu să spunem în subsidiar , prin afluxul de ştirism: e importantă pentru noi, trebuie să fie şi pentru voi! Dacă Dugulescu era Benazir…eu eram primul care îl lăudam, înaintea tuturor baptiştilor la un loc.

4. De oriunde se accesează wordpressul ies tot atâtea voturi. Numai să nu le manipulezi prin scripturi de auto-votig. Aici, domnul Cruceru, a făcut gogoaşă de minciună IT, spunând că accesările din străinătate sunt mai importante sau cresc ratingul mai mult decât cele din România. După cum ştie bine, ratingul se manipulează de acasă foarte bine, dacă intri pe laptop, fără parolă, pe La Pătrăţosu de pe computerul fix legat la RCS, cum îl are dumnealui sau..laşi scriptul să numere! Însă, dacă te uiţi la rating…te bucuri puţin! Pentru că vin eu, altul, şi altul, care nu ştie că tu ai boală pe părintele Dorin şi te întreabă: ce mari lucruri ai scris pe net? Şi dacă ai numai rating…şi nu şi postări teologice, îţi cade nasul de conferenţiar în poală, se înroşeşte…

5. Cu specialiştii de 18-20 de ani în IT, care sunt studenţi la teologie…dar care nu au nevoie de IT ca să scrie pe bloguri… a fost o adnotare la care am râs şi eu şi preoteasa …Pe lângă faptul că nu ştiu niciodată să îşi aleagă culorile care le pun pe blog, că nu au bloguri de citit ci de frunzărit, că nu scriu serios şi nici teologic, că nu îşi dau numele şi nici nu sunt memorabili după ce îi citeşti, că mulţi sunt aculturali, agramaţi, că sunt neşcoliţi la şcoala bunului simţ, că sunt lipsiţi de caracter…şi de aceea şi de scrupul…mai pot spune şi altele. Dar nu au intrat zilele în sac. Specialiştii dv. sunt ca specialiştii guvernării Constantinescu…şi poate că am spus, totuşi, prea mult, când i-am caracterizat astfel.

6. Comunitatea baptistă din România, datorită unor preşedinţi americani din timpul regimului Ceauşescu şi datorită unor preşedinţi americani de după el…a început să se extindă prin multe subterfugii. De la persecutarea cu dusul în străinătate la studii până la cea cu adusul de videouri înainte şi de Biblii după şi de bani…bineînţeles că poate coaliza pe colegii lor neoprotestanţi, dar cu care se au la cuţite.  Ştampila diletantismului nu se pune pe capul capilor comunităţii baptiste numai la nivelul Securitate ci şi la nivelul spionaj, diversiune, favoritism etc. Însă e corect: nu trebuie să spui niciodată mai mult de 30 % din ce ştii…

7. Organizaţia baptistă nu e o religie…ci o facţiune, o grupare religioasă. Ortodoxia e o religie, adică creştinismul după cum mozaismul e o altă religie şi hinduismul o alta. Curentul Yoga ca şi mişcarea baptistă e o facţiune, nu o religie, pentru că religia e ceva originar, ceva care fundamentează o lume în jurul ei şi etos baptist nu există, pentru că facţiunea e ceva parazitar, paralel cu religia şi nu o religie. Numai când există un etos, un status quo care creează naţiuni vorbim de o religie la sensul viguros al cuvântului. Adică şi martorii lui Iehova şi adventiştii şi metodiştii sunt o religie? Ce fel de religie?

Şi trecem de la concizie la indignare…Cum aşa domnule pastor: mă faceţi taliban? Aveţi ceva cu talibanii, un popor atât de eroic? Vă rog să vă cereţi scuze în faţa noastră pentru o înjosire nedemnă de un pastor şi , mai ales, poporului taliban, care aşteaptă scuze de la dv.

Pr. Dorin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *