Un proiect online ortodox, în derulare, de traducere a LXX-ului

 flourish.gif

Dacă spre sfârşitul anului 2007 autorul/autorii de la Orthoblog erau cei care susţineau pe  Drd. Danion Paul Vasile şi denigrau pe Pr. Drd. Dorin Octavian Picioruş , şi vă indicam locul unde puteţi să ne înjuraţi „româneşte”, de această dată vă indicăm un proiect îndrăzneţ al acestora şi, aprioric, polemic.

Din primele două capitole ale Facerii prezentate pe siteul aflat în lucru am observat multe lucruri bune, admirabile şi restauratoare, în Duhul exegezei patristice dar şi faptul, că literalitatea promisă nu există întru totul, pentru că traduc LXX-ul sprijinindu-se  pe surse colaterale în anumite versete: 1, 2 [ Se purta şi nu Se mişca]; 1, 27; 2, 1; 2, 7 [s-a făcut suflet viu şi nu: întru suflet viu]; 2, 9; 2, 13; 2, 21 [este extaz şi nu somn; e una din părţile lui şi nu una din coastele lui, coastă apare în VUL[gata]]; 2, 22.

Însă au restaurat în mod ortodox:  1, 1 [întru început]; 1, 5 [zi una]; 1, 6; 1, 8 [ a folosit pe frumos, echivalentul lui bun]; 1, 9 [adunare de ape; e prima dată în LXX când se vorbeşte de sinagogă, de adunare]; 1,14 [finalul versetului]; 1, 20 [ da, e vorba de reptile şi păsările zboară de-a lungul tăriei cerului]; 2, 2: odihnirea lui Dumnezeu; 2, 4.

Dacă vă ţineţi de acest proiect, cu smerenie şi cu subtilitate de suflet, toată binecuvântarea noastră, dar nu cred că va dura mai puţin de 10-15 de ani de aici încolo, dacă vreţi să lucraţi printre picături la el. Însă, dacă vreţi numai să demonstraţi că puteţi şi dv. să traduceţi, din spirit de frondă, veţi dovedi numai că orgoliul a funcţionat din nou în fiinţa dv.

Pr. Dorin.

2 comentarii la „Un proiect online ortodox, în derulare, de traducere a LXX-ului”

 1. Tin sa imi cer scuze daca dvs. considerati ca incerc sa va denigrez prin intermediul blog-ului. Motivul pentru care am postat acel articol a fost sa las si omul de rand sa-si exprime o parere in legatura cu activitatea scriitorului Danion Vasile. Imi pare rau ca v-au suparat comentariile utilizatorilor… In legatura cu observatiile dvs, de notat ca inca nu am revizuit complet cele doua capitole traduse. Acum lucrez la asta.

  1. Versetul 1,2. Aveti perfecta dreptate. Literal este „se purta”. Se va corecta.
  2. La fel si cu 2, 7. Prepozitia εἰς nu se traduce in acest caz ἐγένετο εἰς traducandu-se „a devenit; s-a facut”.
  3. La 2, 21, am preferat sa traducem ἔκστασιν prin „somn greu”, de vreme ce Adam a „adormit” ca urmare a acestui „somn profund” pe care l-a asternut Dumnezeu asupra lui. Dar, de vreme ce traducerea trebuie sa fie literala, vom revizui si aici traducerea in mod corespunzator.

  Tin sa spun ca fac aceasta traducere nu din orgoliu, ci din dorinta de a citi Biblia in original, de a intelege fiecare cuvant si de a oferi o traducere cu adevarat literala dupa textul Septuagintei. Nu vreau sa demonstrez nimic cu asta, nici nu mi-am trecut numele pe site-ul proiectului si nici nu cred ca e important… Va multumesc foarte mult pentru observatii si voi modifica in mod corespunzator acolo unde este cazul. Sper sa primele doua capitole sa fie complet revizuite pana vineri. In acest sens, dupa ce vor fi gata, astept observatii daca mai sunt. Acestea nu fac decat sa imbunatateasca traducerea si sunt cat se poate de binevenite. De asemenea, m-as bucura daca v-ati ruga pentru mine, sa ma lumineze Dumnezeu si, cu ajutorul Lui, sa nu mai gresesc in acest demers.

  Doamne ajuta si multumesc inca o data!

 2. Ne bucurăm dacă tot ceea ce ne-aţi scris e adevărat…şi vă dorim să aveţi un an bun şi binecuvântat de către Dumnezeu întru toate!

  Şi noi vă mulţumim pentru comentariu, domnule Marian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.