Clonarea: joaca de-a Dumnezeu sau curiozitatea demonică care ne mistifică existenţa

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=_kB7XCV-D08]

O companie californiana a anuntat ca a folosit tehnologia clonarii pentru a crea cinci embrioni umani, cu scopul de a produce celule identice din punct de vedere genetic cu ale pacientilor, astfel indreptand omenirea pe calea clonarii. Compania Stemagen Corp. din La Jolla, California afirma ca a obtinut cinci embrioni umani folosind celule cutanate de la doi barbati adulti care lucreaza la centrul de fertilizare in vitro al companiei.

Compania a efectuat nenumarate teste pentru a verifica daca embrionii sunt clonele perfecte ale donatorilor, embrionii fiind distrusi în acest proces. Cercetatorii au folosit o tehnica numita de transfer nuclear de la celule somatice (SCNT), care presupune implantarea nucleului unei celule de la donator într-un ovul.

Este aceeasi tehnica folosita pentru clonarea oii Dolly, primul mamifer clonat dupa un adult. Daca afirmatiile lor se confirma, echipa californiana este prima care dovedeste ca a clonat fiite umane pentru a le folosi ca sursa de celule stem, cele mai pretioase celule din corpul uman, pentru ca au capacitatea de a se transforma în aproape orice tip de tesut.

Pe de alta parte, cercetarorii spera sa foloseasca aceasta tehnica pentru a crea surse de celule, tesuturi sau organe pentru transplant, identice din punct de vedere genetic cu cele ale pacientilor. „Este cea mai de succes descriere de pâna acum a folosirii tehnicilor de clonare cu material integral uman.

Totusi, mai este un drum lung de facut pâna la îndeplinirea obiectivului de a obtine celule stem embrionice”, a spus Robin Lovell-Badge de la departamentul de cercetari pe celule stem al Consiliului britanic de cercetari medicale. „Sper ca autorii vor avea sansa de a-si continua cercetarile si de a obtine celule stem”, a comentat Ian Wilmut, seful echipei care a clonat-o pe Dolly, aflat în prezent la Universitatea Edinburgh.

Cf. sursa.

Psa. Gianina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *