O scrisoare de multă conştiinţă de la domnul Profesor Inginer Doctor Gheorghe Somnea

pana-de-scris.png

Plecaciune parinte,

Sunt profesor vizitator la Lille pentru ultima oara. Legea franceza nu permite cadrelor didactice peste 65 ani sa mai fie invitati. J’ai visite la Cathedrale Notre Dame de Tournai. ( http://dansomnea.tripod.com/touristic.html ). Un impresionat edificiu din perioada dinastiei Caroligienilor (~817 d H).

Tournai este cel mai vechi oras din Belgia la cca 25 Km de Cite Scientifique Lille. Aceasta catedrala este una din cele mai vechi edificii religioase din Belgia. Este imensa. M-a dus cu masina personala, bunul meu coleg si prieten al meu Mihai, maitre de conference USTL I IAE.

Am aprins fiecare cate o lumanare de 0,5 E. Evident ne-am facut semnul crucii. Stilul ei arhitectural romanic, anterior stilului international (Peter Gombrich), de o maretie unica te face sa te pleci in fata acestor ziduri ce au TRAIT atatea evenimente istorice.

Actualmente sapaturile arheologice sunt realizate chiar in interior, sub atenta indrumare a specialistilor de la Universite Catholic de Lovain. Nu ma pierd in detalii istoricesti pe care, oricum, le gasiti pe situl laic de mai sus.

Colegul meu Mihai mai ma dusese in 10 mai 2007, intr-o sambata, la Bruges. In acea perioada eram profesor visitator. Am predat ore de curs a l’Ecole Polytech de Lille, Cite Scientifique.

In acel sejour de cateva ore la Burges, am fost impresionat de bisericile acestei cetati negustoresti favorizate de istorie.

Desigur, la cate aveti de rezolvat nu veti avea curiozitatea de a vizita acest sit laic. Va cer scuze pentru indrazneala de a indica un astfel de sit !

V-am scris pentru ca la Notre Dame de Tournai am intalnit intr-o foita turistica urmatoarea rugaciune:

Une priere
Segneur, mon Createur et guide invisible,
Tu m’as amene dans ce lieu sacre.
Lorsque j’en sortirai, permets qu’une Etincelle
de la beaute et Ton Amour se depose dans mon coeur
pour que j’en vive.

De ce acest text?

Mi-am adus aminte ca am iesit din localul IAE, Avenue de Peuple Belge, in primavara anului trecut. Era intr-o marti 15 mai pe la pranz. Am fugit apoi la Lille Flandres sa imi cumpar bilet la TGV pentru Paris CDG 2.

Dupa mi-am luat la revedere de la colegi, ziceam in sinea mea: de acuma gata, batrane, vei merge acasa langa sotiaora, apoi cand iti va veni ceasul vei ajunge cu trupul la cimitirul Bellu ortodox fig 62. Nu vei mai reveni pe aceste meleaguri in care Bunul Dumnezeu ia rasplatit cu atata generozitate pe cei de aici.

Unde vedeti in Romania pajisti verzi cu cirezi de vaci, cu cai normanzi, care pasc in voie iarba verde, asa cum se petrece pe pamantul reavan al Flandrei iarna la 8 … 12 grade peste zero? Daca vreti acestea, sunt acolo unde vedeti din loc in loc acele eoliene de 1, poate 2, MW fiecare (sunt energetist automatist la baza).

Revin. Am observat indiferentismul localnicilor pentru apropierea de Dumnezeu si, cel mult poate interesul prea lumesc, turistic. Poate ma insel si bine ar fi sa fie asa. Nu poti citi inimile celor care intra intr-un locas sfant.

Am observat totodata la ai nostri enoriasi din biserici de pe meleagurile natale o mult mai mare frica de Dumnezeu. Cand fac afirmatiile de mai sus am in vedere numarul credinciosilor de aici si de la noi.

Va urez o saptamana buna,
Doamne ajuta,
Dan Gheorghe

http://dansomnea.tripod.com/

Prof. Dr. Ing. Dan Gheorghe Somnea

IBED, Int’l Business and Economics Department, AES, Academy of Economic Studies, Bucharest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *