La adormirea întru Domnul a ÎPS Christodoulos al Atenei şi al întregii Elade, în presa română [28 ianuarie 2008]

Mai multe fotografii cu ÎPS Christodoulos pe Flickr.

*

Cotidianul, 29 ianaurie 2008.

PF Christodoulos, arhiepiscopul Greciei si al intregii Elade, a incetat din viata ieri-dimineata, in urma unui cancer hepatic. In virsta de 69 de ani, acesta a fost internat in august la Miami pentru transplant, insa operatia nu a mai fost posibila din cauza metastazelor aparute in zona peritoneala. La sfirsitul lunii octombrie el s-a intors in Grecia, in resedinta dintr-o suburbie a Atenei, unde a facut, fara rezultate, chimioterapie.

In urma cu o luna, pe 22 decembrie, PF Christodoulos a fost vizitat de PF Daniel, Patriarhul BOR, care a fost insotit de trei ierarhi romani, printre care PS Casian, cel considerat favorit pentru scaunul de mitropolit al Moldovei. PF Daniel era socotit un apropiat de-ai PF Christodoulos inca din perioada in care era mitropolit la Iasi, unde a fost invitat de multe ori. O data cu moartea acestuia, PF Daniel a pierdut un aliat important pe scena relatiilor interortodoxe, inclusiv in problema reactivarii eparhiilor din Basarabia, care a determinat conflictul cu Biserica Ortodoxa Rusa.

PF Christodoulos era unul dintre cei mai influenti lideri religiosi ortodocsi, desi a fost foarte controversat in propria tara pentru declaratiile transante, catalogate de unii nationaliste si xenofobe.

De la alegerea sa ca intiistatator, in 1998, acesta a militat insa, paradoxal, pentru o apropiere de Biserica Romano-Catolica, fapt ce s-a concretizat prin vizita in Grecia a Papei Ioan Paul al II-lea, in 2001, si prin vizita sa la Vatican, in 2006. Una dintre campaniile sale, care s-a soldat cu un esec, a vizat mentionarea in continuare a religiei in actele de identitate ale grecilor.

Cunoscut pentru pozitiile sale antiglobalizare, PF Christodoulos nu a ezitat sa-i critice de multe ori si pe politicienii greci. In 2005, PF Christodoulos a fost el insusi subiectul criticilor, cind s-a dovedit ca a avut legaturi cu personaje din lumea interlopa.

In pofida activitatii zbuciumate, autoritatile elene au decretat ieri o perioada de doliu de patru zile inainte de funeraliile care vor avea loc joi.

Mirela Corlăţan.

***********

România liberă, 29 ianuarie 2008.

Primatul Bisericii Ortodoxe a Greciei, Arhiepiscopul Atenei si al Intregii Elade, Hristodulos, a murit ieri, la varsta de 69 de ani, din cauza cancerului la ficat de care suferea.

Arhiepiscopul Hristodulos a fost unul dintre cei mai tineri prelati care au preluat conducerea Bisericii Greciei, in 1998. In timpul dictaturii coloneilor (1967-1974) a ocupat postul de secretar al Sfantului Sinod. Desi a avut o pozitie conservatoare, fiind criticat chiar pentru nationalism si xenofobie, a fost unul dintre artizanii apropierii de Vatican, invitandu-l pe Papa Ioan Paul al II-lea la Atena, in anul 2001, si facand o vizita la Sfantul Scaun in 2006, la invitatia Papei Benedict al XVI-lea.

Diagnosticat cu cancer in luna iunie a anului trecut, Arhiepiscopul Hristodulos a fost spitalizat la Miami in luna august, pentru o grefa de ficat, dar interventia nu s-a mai putut efectua. De la sfarsitul lunii octombrie, facea chimioterapie la resedinta sa din Psyhiko (nordul Atenei), unde a si decedat.

Premierul grec, Costas Karamanlis, si-a exprimat „profunda durere in legatura cu moartea Inaltului Prea Fericit Arhiepiscop Hristodulos, un ierarh cult, a carui activitate a apropiat biserica de societate si de problemele cu care aceasta se confrunta, de tineri si de aspiratiile lor” si a aratat ca „simplitatea, caracterul combativ si iubirea sa nemarginita pentru Grecia” reprezinta „exemple demne de urmat”.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica, a deplans moartea „unui prieten al Bisericii si poporului roman”, „o personalitate a contemporaneitatii, un teolog redutabil si un arhipastor”.

Carte de condoleante

Ambasada Elena la Bucuresti va deschide, miercuri si joi, o carte de condoleante la sediul sau din Bd. Pache Protopopescu, participand astfel la zilele de doliu national declarate dupa decesul Intaistatatorului Bisericii Ortodoxe Grecesti.

Funeraliile Arhiepiscopului Hristodulos vor fi organizate la nivelul unui sef de stat. Presedintele Greciei, socialistul Carolos Papoulias, premierul conservator Costas Karamanlis si liderii de partide au transmis condoleante si l-au omagiat pe liderul religios.
Sfantul Sinod il va desemna in termen de 20 de zile pe succesorul Arhiepiscopului Hristodulos la conducerea Bisericii Ortodoxe Grecesti.

Dana Hădăreanu

************

Adevărul, 29 ianaurie 2008.

Liderul Bisericii Ortodoxe a Greciei, Christodoulos, care suferea de cancer la ficat, a decedat ieri, la vârsta de 69 de ani. Înaltul prelat, o persoană foarte influentă şi populară în ţara sa, unde Biserica nu este separată de stat, a fost spitalizat în august la Miami, Statele Unite, pentru o grefă hepatică.

Operaţia nu a putut fi efectuată pentru că s-a constatat existenţa metastazei. De la întoarcerea la Atena, la sfârşitul lunii octombrie a anului trecut, înaltul prelat făcea chimioterapie la reşedinţa sa de la Psychiko, în suburbia din nordul Atenei.

Arhiepiscopul Atenei şi a întregii Grecii a fost unul dintre cei mai tineri prelaţi care au preluat conducerea Bisericii Greciei în 1998, după ce a ocupat în cursul dictaturii coloneilor (1967-1974) postul de secretar al Sfântului Sinod. Perceput ca un promotor al ortodoxismului conservator, Christodoulos a luptat împotriva intenţiei autorităţilor de a suprima regula menţionării obligatorii a religiei pe buletinul de identitate a cetăţenilor greci.

El era cunoscut pentru atitudinea sa antiglobalizare, fenomen pe care îl considera un „complot străin” menit să le ia oamenilor identitatea naţională. În 2006, a spus că globalizarea este o „crimă împotriva umanităţii” şi un „mijloc de a americaniza viaţa întregii omeniri”. Discursul său a avut şi alte accente antiamericane, el fiind cel care a văzut în spatele atentatelor din 11 septembrie 2001 un semn al „mâniei divine”. S-a remarcat şi prin înverşunarea cu care s-a opus războiului din Kosovo, luând partea sârbilor. În 2002, a condamnat difuzarea show-ului „Big Brother” în Grecia.

În conflict cu patriarhul ecumenic

După exemplul Patriarhului Teoctist, primul care a invitat un Papă într-o ţară eminamente ortodoxă, Christodoulos a încercat şi el o apropiere de Biserica Catolică. În ciuda protestelor stârnite de gestul său, l-a invitat la Atena în 2001 pe Papa Ioan Paul al II-lea, apoi a onorat el însuşi invitaţia succesorului acestuia, Benedict al XVI-lea, mergând la Vatican, în 2006. În 2003, Christodoulos a intrat în conflict direct cu patriarhul ecumenic Bartolomeu I în legătură cu autoritatea de a numi episcopi în nordul Greciei. Biserica Ortodoxă Elenă numără 10 milioane de credincioşi, care reprezintă 98% din totalul populaţiei ţării.

20 de zile pentru a alege un nou arhiepiscop

Corpul neînsufleţit al patriarhului va fi expus timp de trei zile în catedrala mitropolitană din Atena. Perioada de doliu va fi încheiată de o ceremonie de înmormântare cu onoruri rezervate şefilor de stat. Funeraliile vor avea loc joi. Sfântul Sinod grec dispune apoi de 20 de zile pentru a alege un nou arhiepiscop din rândul celor 80 de episcopi membri.

PF Daniel va participa personal la funeralii

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, va participa el însuşi la funeraliile arhiepiscopului Atenei. Considerat o „personalitate marcantă a Ortodoxiei universale” şi un bun prieten al Bisericii Ortodoxe Române şi al poporului român”, cum se scrie în mesajul de condoleanţe transmis de PF Daniel Sfântul Sinod elen, Christodoulos a vizitat de trei ori România. O dată în 2000 şi de două ori în 2003, când a şi primit ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce şi a participat la sărbătoarea Sfintei Paraschieva.

Atunci au fost aduse, de la Salonic la Iaşi, moaştele Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de mir. La înmormântarea Arhiepiscopului Greciei vor mai participa, alături de PF Daniel, Î.P.S. Teofan, Mitropolitul Olteniei, P.S. Casian, Episcopul Dunării de Jos, şi P.S. Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal.

Viorica Marin.

***********************

BBC România, 28 ianaurie 2008.

Arhiepiscopul Christodoulos

Arhiepiscopul Christodoulos a fost artizanul relaţiilor dintre lumea ortodoxă şi Vatican

El avea 69 de ani şi suferea de cancer la ficat.

La înmormântarea programată pentru joi va participa şi o delegaţie din partea Bisericii Ortodoxe Române.

În Grecia au fost decretate patru zile de doliu naţional.

Un nou arhiepiscop urmează să fie ales de Sinod în cel mult 20 de zile.

Arhiepiscopul Christodoulos a fost unul din cei mai tineri prelaţi care au preluat conducerea Bisericii Greciei în 1998, după ce a ocupat în cursul dictaturii coloneilor (1967-1974) postul de secretar al Sfântului Sinod.

Arhiepiscopul Christodoulos a fost artizanul relaţiilor dintre lumea ortodoxă şi Vatican.

Arhiepiscopul Christodoulos l-a invitat pe Papa Ioan-Paul al II-lea la Atena în 2001 şi s-a deplasat la Roma în 2006 la invitaţia Papei Benedict al XVI-lea.

**********

Pr. Dorin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *