Gândire dogmatică şi gândire ideologică

apus-de-soare.jpg

Există obiceiul, printre intelectualii patriei, mai mult sau mai puţin elitişti dar musai liber-cugetători, de a refuza unui dialog orice fel de argument biblico-teologic sau care ţine de morala creştină, pe motiv că este dogmatic. Cu acest cuvânt se pune lacăt discuţiei şi dogmaticul este pus la zid. Motivaţia aceasta e repertoriată cu veselie şi la niveluri mai vulgare, de către cei care vor întotdeauna să te dea gata cu o logică auzită şi împrumutată.

Stau însă şi mă întreb: oare cel care ne recuză sub pretextul acestui dogmatism, domnia sa nu gândeşte, la rândul său, ideologic? Sau dânsul, printr-o operaţie chirurgicală specială, a fost epurat de orice ideologie şi gândeşte pur ca un bebeluş?

Ca să vorbim mai pe şleau, ţie, omule, care nu eşti dogmatic ca mine în gândire, ţi se pare că eu m-am născut cu această gândire dogmatică sau că m-a îndoctrinat Biserica fără ştirea mea, exluzând opţiunea mea liberă (deşi trăim vremuri în care predania Bisericii ajunge cu greu la oameni şi e înţeleasă corect încă şi mai greu), în timp ce tu, liber-cugetătorul, ai trecut şi treci prin viaţă şi prin lume neatins de nicio influenţă ideologică, de niciun fel de filozofie sau gândire anti-religioasă.

Adică, ai deschis brusc ochii asupra lumii, plin de candoare, şi ai cugetat limpede în aceeaşi secundă în care ai văzut oameni, flori şi copaci, munţi şi plaiuri: toate acestea nu sunt create de niciun Dumnezeu, Dumnezeu nu există, materia este infinită şi cosmosul acesta minunat este rezultatul unei evoluţii de milioane şi miliarde de ani.

În timp ce eu, credinciosul oarecare, m-am lăsat dogmatizat de Biserică, tu gândeai liber ca pasărea cerului, purificat şi imun la orice ideologie, filozofie, mişcare culturală, curent, context istoric, social, politic şi economic, mediu familial, bagaj genetic, substrat caracterologic, etc. Deşi amândoi ne-am născut şi trăim în aceeaşi realitate, eu sunt infestat de religie, iar tu eşti imaculat şi neclătinat de nicio adiere de gând!

Să te cred?

Fratele meu necredincios (sau adesea credincios în altceva decât în Ortodoxie, dar care te dai de liber-cugetător), eşti un ideolog ipocrit şi vulgar, dacă consideri că nimeni nu-ţi observă diletantismul, doar pentru că te-ai integrat în trendul vrăjmăşiei la adresa Bisericii.

Gestul tău, de a reduce pe cineva la tăcere prin argumentul dogmatismului, nu e decât o poziţionare intolerantă, care interzice celuilalt opţiunea de a crede în Dumnezeu şi de a se prezenta oricând, în orice situaţie, fără teamă, ca un credincios în învăţăturile Bisericii. Şi nu ne pari deloc perspicace sau genial, ci un om care coboară la un nivel reprobabil, ca să scuipe peste tot ceea ce nu înţelege şi nu preţuieşte.

Psa. Gianina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.