Statistici vizavi de rata depopulării României

Un articol în Ziua, semant de Corina Scarlat şi Cristian Andrei.

Fragment:

Romania duce lipsa de un program de sustinere a natalitatii, de o politica coerenta demografica, aceasta afirmatie fiind sprijinita de sumele platite pentru indemnizatiile de crestere a copilului in 2007, comparativ cu prevederile anului 2008. Fertilitatea cu o valoare de numai 1,3 copii la o femeie este considerata scazuta si nu asigura inlocuirea generatiilor.

Mentinerea fertilitatii la nivelul actual va duce la o diminuare drastica a populatiei in varsta de munca. Se estimeaza ca populatia cu varste intre 20 si 64 de ani ar ajunge la numai 9 milioane in anul 2050, cu 4 milioane mai mica decat in prezent. Implicit, raportul de dependenta se va degrada, ajungandu-se la 115 persoane tinere si varstnice la 100 de persoane adulte.

Se estimeaza ca daca populatia cu varsta intre 3 si 23 de ani este astazi de 5,7 milioane se va ajunge la 4,2 milioane in 2025, respectiv la 2,7 milioane in 2050. Pentru inlocuirea generatiilor, fertilitatea ar trebui sa fie de 2,1 copii la o femeie. Emigratia si mortalitatea generala, alaturi de fertilitatea scazuta, vor conduce la o Romanie cu populatie imbatranita, putini copii si tineri. Insa motivatiile deciziei milioanelor de cupluri de a nu avea copii ori de a avea doar unul singur se gasesc, printre altele, in gravele erori savarsite de clasa politica in gestionarea societatii romanesti, erori provenite din incompetenta, lipsa de vointa politica si coruptie.

Psa. Gianina.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *