Icoanele care învaţă şcoala

După un an şi jumătate de luptă, e vremea să ne bucurăm şi noi. Am învins! Laudă lui Dumnezeu Atotputernicul! Victoria este uriaşă! E posibil să se invoce o cale de atac extraordinară, însă e foarte puţin probabil să li se admită.

ÎCCJ: Prezenţa simbolurilor religioase în şcoli este legală

Bucureşti, 12 iunie 2008 (Altermedia) – Prezenţa simbolurilor religioase în şcolile publice din România este legală, a decis, ieri, Înaltă Curte de Casaţie (ÎCCJ).

Completul de Judecată al ÎCCJ a admis recursul formulat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC), precum şi cererea de intervenţie formulată în favoarea acestuia de Asociaţia „Provita” Bucureşti, cerând sentinţă instanţei inferioare (Curtea de Apel Bucureşti).

Instanţă supremă da astfel câştig de cauza MEC şi „Coaliţiei pentru Respectarea Sentimentului Religios” care au acţionat în judecată, în solidar, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Reclamanţii au cerut anularea deciziei nr. 323/2006 a CNCD, prin care Ministerului i se „recomanda” elaborarea unui set de norme care ar fi interzis practic prezenţa simbolurilor religioase în şcolile publice din România.

Decizia ÎCCJ este practic definitivă, neexistând decât căi de atac extraordinare la această, şi pune capăt unei controverse care durează de mai bine de un an şi jumătate. În noiembrie 2006, la solicitarea profesorului buzoian Emil Moise, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a decis că prezenţa nereglementată a icoanelor şi simbolurilor religioase în şcolile de stat ar constitui o discriminare faţă de persoanele atee, agnostice sau de altă religie sau confesiune.

Decizia a fost contestată atât de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, ca instituţie de stat direct vizată de recomandarea CNCD, cât şi de „Coaliţia pentru Respectarea Sentimentului Religios”, organism fără personalitate juridică, alcătuit din peste 150 de organizaţii non-guvernamentale şi mii de cetăţeni români.

Toate cultele din România, cu excepţia cultului Adventist de Ziua a Şaptea, s-au declarat împotrivă recomandării formulate de CNCD.

Bogdan I. Stanciu

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *