Elemente inedite din arhitectonia cimitirului Mănăstirii Cernica

O placă mortuară specifică sec. 18-19, pe care am întâlnit-o personal şi în alte cimitire vechi din Bucureşti. Se remarcă simplitatea ei, dar, totodată şi migala cu care au fost săpate florile de pe cele patru laturi.

O altă lespede mortuară, cu inscripţie în limba slavonă, dar cu relief baroc, fastuos.

Probabil un element desprins dintr-un cavou somptuos.

Statuia se află pe un soclu mortuar, unde sunt trecute datele celei îngropate acolo. Şi acest element arhitectonic era un lucru comun sfârşitului de sec. 19 şi începutului de sec. 20.

Uşile de fier ale unui cavou

Refolosirea unei cruci mai vechi: un obicei tipic primelor secole creştine. Primii creştini foloseau pietre de la templele păgâne demolate sau cruci anterioare pentru mormintele şi crucile celor de curând repausaţi. Probabil făceau acest lucru familiile modeste.

Cavou mortuar care are deasupra un monument în formă de sarcofag…Însă, bineînţeles, nu e îngropat nimeni în sarcofagul de pe acoperiş…

Cavou cu cupolă

Monument mortuar şi cruce dezafectate

Monumentul mortuar al cărţii

O altă cruce specială, cu motive tradiţionale stilizate, care, deşi e pentru cineva decedat în 1971 este, în fapt, un model de cruce mortuară neconform secolului al 20-lea. Se observă uneori că familia celui decedat sau el însuşi au dorit o cruce care să imite forme mai vechi de cruci mortuare.

Pr. Dorin

2 comments

  • Va felicit pentru ce faceti!

    V-as fi recunoscator daca ati posta cateva imagini sau ati putea sa-mi dati mai multe informatii despre cateva personalitati din judetul Olt inmormantate la Cernica si anume Mitropolitul Nifon Criveanu, pictorul Rola Piekarski (d.21 oct.1909), boierii Stirbei, boierii din familia Slatineanu.

    Ma intereseaza si nu cred ca pot vizita prea curand cimitirul de la Cernica.

    Tel. 0727748101.

    http://www.memoriaoltului.ro

  • Domnule Ion,

    nu am fost la Cernica într-o muncă de cercetare asupra celor îngropați acolo…tocmai de aceea fotografiile și detaliile despre ce am văzut…sunt făcute ca punere în temă cu atmosfera…

    De aceea am să vă dezamăgesc…dacă îmi cereți detalii istorice despre anume personalități…

    Mulțumim pentru comentariu…și vă dorim numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *