Ajutor umanitar pentru o operaţie de extirpare a unei tumori cerebrale

CT01.jpg picture by dorinfather

Scrisoarea de confirmare

Date: Sat, 12 Jul 2008 02:32:24 -0700 (PDT)
Subject: Va rog sa acordati atentie acestui caz!

Doamne ajuta!

Va rog sa analizati cu atentie materialul alaturat si sa incercati o forma de ajutor pt. acest om. Fiul lui, autorul scrisorii alaturate, este teolog masterand, profesor de religie la Colegiul Motoc din Bucuresti, o persoana daruita cu reale calitati misionare, pentru care garantez in mod neechivoc.

Ne roaga sa-l sprijinim pentru a-si opera tatal in Germania. Pe langa materialele vizuale si scrise anexate, aveti confirmarea mea asupra exactitatii persoanelor si datelor.

In masura in care puteti, va rog sa popularizati acest caz, oferind sprijin dupa posibilitati.

Dumnezeu sa rasplateasca jertfa fiecaruia!
Cu sincere doriri de bine,
pr. David Pestroiu
Parohia Flamanda – pr. paroh
Fac. de Teologie – lect. dr., Misiologie si
Ecumenism

*

mri02.jpg picture by dorinfather

Scrisoarea de prezentare a cazului şi de solicitare a sprijinului nostru

From: Dinu Marius-Ciprian <dmariusciprian@yahoo.com>
Sent: Thursday, July 10, 2008 10:00:37 PM
Subject: Tumora cerebrala

Numele meu este Dinu Marius Ciprian, iar tatal meu, Dinu Aurica, in varsta de 55 de ani, a primit o veste zguduitoare, in urma cu 6 saptamani (sfarsitul lunii mai): are o tumora foarte mare, pe trunchiul cerebral, fara sanse de reusita a operatiei – pentru a-l cita pe doctorul organ de la Bagdasar, „ori mori, ori ramai leguma”.

Consider ca, pentru a nu mai fi ignorate de atat de multi dintre noi, este necesar sa descriu cateva din semnele acestui tip de tumora, in ordinea aparitiei: dureri de cap persistente, apoi depresie inexplicabila (izbucnea des in plans, fara sa poata justifica reactia), urmate de un usor dezechilibru motric, apoi dificultati la inghitire, scriere, pierderea memoriei. Desigur, a fost consultat de medic atat in perioada durerilor de cap – diagnosticul a fost spondiloza – cat si atunci cand au aparut problemele de mers, pe care medicul le-a trecut cu vederea, recomandandu-i Geriforte. Tata a urmat tratament pentru depresie, spondiloza, inima, hipertensiune etc., fara a i se ameliora starea.

In cele din urma, o doamna doctor psihiatru l-a trimis la tomograf, la Bagdasar si de aici incepe o poveste cu un cadru comun in ceea ce priveste sistemul medical din tara noastra, dar si cu anumite particularitati importante, pe care le voi sublinia.

Dupa primul diagnostic, duhovnicul meu m-a indumat catre Dr. Ciubotaru, seful Sectiei III neurochirurgie, Bagdasar. Acesta a fost rezervat cand a vazut tomografia si ne-a recomandat internarea pentru analize suplimentare, insitand pe RMN. Analizele au fost facute intr-un interval de o saptamana si am fost multumiti de personalul de acolo. Nimeni nu ne-a solicitat nicio suma de bani, dar am avut bun simt. Cu RMN-ul in mana, Dr. Ciubotaru ne-a spus ca operatia se poate face, dar ca rezultatele sunt dezastruoase si ca riscurile nu justifica efectuarea operatiei. Ne-a propus o alternativa, aplicarea unui sunt (dren) candva, in viitor si, daca va fi cazul, o operatie pentru inlaturarea definitiva a unei parti din cutia craniana, pentru a diminua presiunea intracraniana (acest tratament nu a mai fost recomandat de nici un alt medic, roman sau strain, desi i-am intrebat). Tot dansul a pus un diagnostic probabil, neverificat operator: meningiom de dimensiuni mari care comprima trunchiul cerebral si ventriculul 4. Apoi l-a externat pe tatal meu, cu precizarea sa revenim la control prin tomograf in luna septembrie sau oricand, in situatia in care starea tatalui meu se va agrava (acest tratament nu a mai fost recomandat de nici un alt medic).

Mama a aflat de Dr. Danaila de la „Institutul National de Neurologie si boli Cerebrovasculare” si a mers cu tata la un consult (la inceputul lunii iunie), fiind primiti de Dr. Stefanescu si Dr. Olteanu. Cum a ajuns mama sa le acorde incredere totala? I-au spus ca au operat numeroase cazuri similare si chiar mai dificile, cu succes, in timp ce riscurile pentru tata erau de doar 10% mortalitate si usoare deficiente, care se pot recupera. Si, desigur, faima Dr. Danaila.

De ce am fost eu circumspect inca de la inceput? Din mai multe motive:

1. pe baza aceleiasi tomografii, un medic specialist neurolog, Dr. Gorgan si un alt specialist neurolog, Dr. Stefanescu, au dat sanse de reusita contradictorii, insa ideea ca operatia este foarte riscanta era confirmata si de Dr. Ciubotaru, in urma RMN.

2. informatiile citite pe blogul http://dansantimbreanu.wordpress.com/

3. corespondenta cu medici neurologi din S.U.A (clinica Mayfield – D-ra Candice Young ne-a ajutat enorm, am corespondat zilnic), Germania (INI Hanovra) si Ungaria (Debretin, Dr. Almos Klekner, care imi raspundea rar, dar concis, clar si sincer).

Cei din S.U.A. chiar au analizat planul de operatie al dr. de la boli cerebrovasculare si mi-au atras atentia asupra greselilor (hotarasera o rezectie totala, care prezinta cele mai mari riscuri de mortalitate, conform medicilor din strainatate), precum si asupra celor mai importante intrebari pe care trebuie sa le adresezi medicului, inainte de a lua hotararea de a te opera.

Tata a fost programat pentru operatie in ziua joi, 10 iulie 2008, la Institutul national de neurochirurgie, fiind anuntati ca s-a pregatit o echipa de medici, care include si un ORL-ist. Luni si marti am discutat cu Dr. Olteanu despre riscuri, dotarea spitalului si cazuistica asemanatoare. In aceleasi zile i-au facut analizele obisnuite, mai putin RMN-ul (alt motiv de neincredere; pana la urma au refuzat sa faca RMN, considerandu-l irelevant si nici macar nu au acordat atentie CD-ului care continea RMN facut la Bagdasar. Acel RMN arata ca
artera carotida interna este cuprinsa in tumora si este lesne de anticipat rezultatul unei operatii abordate fara aceasta informatie vitala).

Bun, acum dotarea – tot ce trebuie, „noi operam cu microscop operator”- si cazuistica – 9 pacienti operati anul acesta, dintre care sase in grade diferite de paralizie, unul in coma inexplicabila si 2 decedati in timpul operatiei. Reamintesc ca este vorba despre tumori localizate in zona trunchiului cerebral, care, conform Dr. Olteanu, se opereaza doar la clinica lor si numai de aproximativ 2 ani incoace. Subliniez ca alte cazuri mai usoare (accidente vasculare, tumori localizate in alte parti ale creierului) au fost operate cu succes de acesti doctori.

Miercuri de dimineata, la 6, trebuia sa le comunicam decizia in privinta operatiei. In acea dimineata, Dr. Stefanescu mi-a spus ca operatia aceasta este cea mai dificila din cate au intalnit pana acum, ca ne intelege daca dorim sa o amanam, ca nu exista alternativa (aici a fost in acord cu toti medicii cu care am corespondat) si ca ne lasa un interval de 3 luni sa ne hotaram. Mi-a mai spus ca nimeni in Romania nu opereaza asa ceva si ca poate am avea sanse in strainatate, dar costurile sunt foarte ridicate – 60.000 de euro, a estimat dansul si ca riscam sa obtinem un rezultat mai prost decat aici, in functie de clinica pe care o alegem. Aducand eu in discutie clinica din Hanovra, Dr. Stefanescu a confirmat ca Dr. Samii este foarte capabil si ca este o alegere buna, dar, costurile sunt mari! In aceeasi zi, miercuri, l-am externat pe tata si mentionez o mojicie a doctorului Olteanu sau a asistentei care a completat fisa pentru concediul medical: i s-a trecut codul 1, „boala obisnuita”, adica va primi 75% din salariul lui de 700 ron, in timp ce, pentru diagnosticul lui (tumora cerebrala) trebuia trecut gradul 6, 100% din salariu. Sau poate ca tumorile cerebrale au devenit boli obisnuite si ii judec gresit!

Dintre cele trei clinici cu care am corespondat, am ales INI Hanovra datorita rezultatelor exceptionale pe care le are Dr. Samii, costurilor mai scazutedecat in SUA si mai ales datorita riscurilor mult mai mici decat in Debretin. Toti ne-au avertizat ca evolutia naturala a tumorii reprezinta o condamnare la moarte rapida a tatalui meu.

Tata a fost programat pentru operatie la Hanovra in data de 29 iulie 2008, deoarece starea lui se agraveaza foarte repede (nu se mai poate deplasa decat sustinut, dupa 6 saptamani de la primele deficiente de mers), iar costurile initiale au fost estimate la 40000 euro, suma din care parintii mei nu au decat 1000 de euro, stransi pentru „zile negre”. Eu sunt profesor la o disciplina din dreaptacatalogului (nu am solicitari pentru meditatii) si in perspectiva adaugarii unui nou membru familiei, nu imi pot permite un credit mai mare de 5000 de euro. Suma de 40.000 de euro trebuie depusa pana la data de 29 iulie, altfel pierdem programarea si, in ritmul in care se deterioreaza starea de sanatate a tatalui meu, nu avem certitudinea ca va rezista pana la urmatoarea programare. Atat noi, cat si rudele noastre, provenim dintr-un mediu modest si ajutorul pe care il putem oferi tatalui meu este insuficient.

Deocamdata am deschis conturi pentru donatii, sponsorizari si tranzactii bancare pe numele meu, Dinu Marius Ciprian, la UniCredit Tiriac Bank, filiala Nerva. Acestea sunt:

RON RO16BACX0000000246908000
EUR RO86BACX0000000246908001

Am trimis un mesaj la Crucea Rosie, dar nu am un raspuns si imi sun prietenii, rudele cunostintele, avand in vedere si posibilitatea primirii unei sponsorizari din partea firmelor. Desigur, am apelat si la sindicatul intreprinderii la care este tata angajat.

Daca ne mai poate ajuta cineva cu sugestii, sfaturi, recomandari si donatii, ii multumim si ii suntem recunoscatori.

Ne rugam ca Dumnezeu sa il ajute pe tata, sa-i prelungeasca viata care, fara operatie, i s-ar scurta brusc si sunt sigur ca El va rasplati orice contributie, oricat de mica.

Atasez tomografiile, RMN-urile, scrisoarea medicala, corespondenta cu Dr. Brinker, din Hanovra, cu cei de la Mayfield, programarea pentru operatie la Hanovra si opinia unui neurochirurg roman stabilit in Franta.

Va multumesc!
Marius Ciprian Dinu
dmariusciprian@yahoo.com

*

Psa. Gianina Picioruş

2 comentarii la „Ajutor umanitar pentru o operaţie de extirpare a unei tumori cerebrale”

 1. UPDATE DINU AURICA – Astazi 4 august 2008 la ora 7:30 ora Germaniei, DINU AURICA a intrat in operatie. Operatia a durat 6 ore pana la ora 13:45 moment in care a fost adus in terapie intensiva.

  Rezectia tumorii a fost TOTALA, asa cum Prof. Samii si profesionistii de la INI ne-au obisnuit. Sotia si fiul lui sunt alaturi de el la terapie intensiva.

  Spera sa nu apara probleme de deglutitie si sa nu apara complicatii. Multumim lui Dumnezeu ca lui Aurica i s-a dat sansa de a se naste a doua oara si va multumesc tuturor celor care i-ati sprijinit!

  http://dansantimbreanu.wordpress.com/dinu-aurica-povestea-lui/

  Dan Santimbreanu – 4 august 2008

 2. Ne bucurăm că domnul Aurică se simte mai bine, că operaţia e benefică, că a reuşit.

  Mulţumim pentru această veste şi suntem alături de familie.

  Vă dorim un an cât mai bun şi numai pace în viaţa dv!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *