Cenzură „anti-românească” în Republica Moldova

Deputatii din Parlamentul de la Chisinau si-au incheiat sesiunea parlamentara adoptand noi completari la Legea privind activitatea editoriala in Republica Moldova, act normativ care prevede introducerea unor masuri impotriva libertatii gandirii si impune cenzura in cazul editurilor, venind astfel in contradictie cu normele Consiliului Europei si ale Natiunilor Unite.

Conform acestei Legi destinate unui „Minister al Adevarului”, un grup operativ de cititori vigilenti incadrati intr-o Unitate speciala a Serviciului de Informatii si Se­curitate va pune sub lupa ma­nuscrisele editurilor pentru a depista si starpi „virusul romanesc” din ele. La Bucuresti, reprezentanti ai Asociatiei Ziaristilor si Editorilor Crestini au declarat ca vor semnala autoritatilor europene aceste incalcari grave ale libertatii de expresie.

De asemenea, Guvernul de la Chisinau a depus in Par­lament, spre examinare, un alt proiect de lege, la fel de neconform cu normele eu­ropene, privind „pre­­venirea si combaterea infrac­tiunilor savarsite prin intermediul sistemelor informa­tionale”. Practic, toti internautii care posteaza mesaje „nationale” sunt expusi riscurilor de a fi dati pe mana politiei gandirii.

Cea mai con­troversata prevedere a Legii nr. 939 cu privire la activitatea editoriala este acea conform careia „se interzice editarea li­teraturii care contine contestarea si defaimarea statului si a poporului” (moldovenesc – nota red.) „precum si alte manifestari ce atenteaza la regimul con­stitutional”.

O alta problema este legata de controlul manualelor scolare, in special a celor de Istorie si Limba si literatura, res­pectiv introducerea monopolului de stat pentru a fi blocata orice tentativa de prezentare a adevarului istoric legat de istoria neamului. Prevederi la fel de absurde contine si legea privind „prevenirea si combaterea infractiunilor savarsite prin intermediul sistemelor infor­mationale”.

Exact ca in vre­mea epocii comuniste, Serviciul de Informatii si Securitate va trebui sa stie tot ce misca in zona mijloacelor electronice de informare. Motivul invocat de Chisinau in introducerea acestui act normativ l-ar reprezenta cresterea crimelor informationale. Asa ca actul normativ elaborat de Guvern ii obliga pe furnizorii de servicii „sa acumuleze si sa tina evidenta utilizatorilor de ser­vicii; sa comunice autoritatilor competente (n.r – adica SIS si Mi­­­­­nis­terului de Interne) datele re­feritoare la traficul informational, inclusiv date despre accesul ilegal la informatia din sistemul infor­mational, incalcarea de catre persoanele responsabile a regulilor de colectare, prelucrare, pastrare, difuzare, repartizare a informatiei ori a regulilor de protectie a sis­temului informational prevazute in conformitate cu statutul in­formatiei sau gradul ei de protectie”.

De asemenea, furnizorii de servicii sunt obligati sa prezinte autoritatilor competente „date referitoare la uti­lizatori”. Totodata, legea obliga furnizorii de servicii in cazurile in care sunt solicitati de organele abilitate, sa conserve informatia documentata ori datele privind traficul informational pana la 120 zile. Toate acestea, conform ar­­­ti­co­lului 7, „se executa, in con­ditii de confidentialitate”.

Desi noile legi ale cenzurii se discuta in Par­­lamentul de la Chisinau de mai mult timp, pana acum autoritatile de la Bucuresti nu au schitat nici o contestatie din perspectiva apa­rarii drepturilor ro­manilor si a normelor europene. Oficiali romani consultati de ZIUA au declarat ca daca omologii lor de peste Prut ar inceta cu aceasta agresiune sovietica a „moldo­venismului”, Tratatul de baza ar putea fi semnat in cel mai scurt timp.

Cf. sursa.

Psa. Gianina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *