Ce faceţi cu RSS-urile exterioare de la WordPress?
Adică cu astea
pe care le găsiţi aici, pe dreapta paginii noastre
Importanţa practică a sistemului RSS
Dacă vreţi să ne citiţi pe noi sau pe alţi creatori de online, trebuie să aveţi un sistem care deschide rss-uri în mod instant şi care ţine o evidenţă a lor.
Ce sunt RSS-urile ?
Ce sunt rss-urile [ asta pentru necunoscători]? Răspuns: Articolele unui blog în mod concentrat, pe care le luaţi la pachet şi le serviţi unde doriţi, pe care vi le impropriaţi de pe un blog dacă salvaţi lincul de la articole sau pe cel de la comentariile blogului.
Cum salvăm lincurile?
În prima fotografie de sus avem locul de unde se pot salva lincurile de la rss-uri spre articolele şi comentariile de pe blogul nostru. Puneţi cursorul mausului pe Intrări RSS, daţi clic dreapta şi salvaţi lincul apăsând pe…Copy Link Location [ asta în Windows].
Cum arată ce am salvat?
Arată aşa: http://bastrix.wordpress.com/feed/
Orice blog pe wordpress, orice blog gratuit pe wordpress merge pe aceeaşi schemă în domeniul lincului. Dacă ştiţi lincul blogului, adică adresa blogului, adică una de genul acesta – http://bastrix.wordpress.com – nu aveţi de făcut doar să adăugaţi – /feed/ – ca să aveţi adresa de RSS.
Cum salvăm rss-urile la comentariile unui blog?
La fel cum am procedat şi la articole. Punem cursorul pe Comentarii RSS, salvăm cu clic dreapta lincul şi avem următoarea formulă:
http://bastrix.wordpress.com/comments/feed/
După cum se observă nu s-a produs decât intercalarea cuvântului comments în cadrul lincului obţinut anterior.
Unde ducem aceste lincuri/adrese, ca să putem viziona blogul de la noi de-acasă?
1
O primă soluţie, la nivel online, este: Bloglines, unde trebuie să vă faceţi cont personal. Când ajungeţi să aveţi cont personal aici, în partea stângă, sus, a ecranului trebuie să aveţi această porţiune de realitate:
Aici accesaţi Feeds, adică tocmai sistemul de RSS-uri şi puneţi lincurile pe care le-aţi obţinut de la articole şi de la comentarii, bineînţeles în mod preferenţial: ori pe amândouă, ori unul dintre ele.
2
O a doua soluţie, pe care am publicitat-o mai demult este sistemul de RSS extern, de tipul Klipfolio. De ce îl numim extern? Pentru că puteţi citi articolele la care aveţi rss-uri pe ecranul dv., în afara internetului, dar, trebuie să fiţi conectaţi în acest timp la internet. Klipfolio e un program care se instalează, dv. îi setaţi rss-urile şi sistemele de căutare – e foarte complex pentru cine nu a lucrat cu aşa ceva – dar, dacă nu îl încărcaţi cu prea multe, vă aduce informaţii pe tavă.
Dacă sunteţi creator de online pe WordPress şi… vreţi să arătaţi prietenie cuiva…
Intorduceţi RSS-urile acestuia la dv. pe blog, pe aici…
Intraţi la Design şi la noi e aşa…
La dv. poate fi altcumva…Însă trebuie să intraţi la Widgets, adică acolo unde dv. puneţi rss-urile prietenului dv. sau celui pe care îl simpatizaţi, în semn de cinstire.
Apar pe stânga vidgetele, adică formele prin care se fabrică imaginile, formele, însemnările la dv. pe blog în spaţiile publicitare.
Când dv. apăsaţi pe RSS Add din stânga ca să apară vidgetul, pe dreapta apare această formă
Dacă apăsaţi pe Edit-ul vidgetului de deasupra, el se deschide şi apare…aşa:
Şi, după cum se observă, scriem URL-ul/adresa pe care o dorim – de la articolele sau comentariile unui blog – le putem pune nume acestor articole preluate ca titlu ( de obicei punem titlul blogului sau al autorului său) şi, setând Display item date?, putem stabili între 1 şi 10 articole [ vezi numărul 10 din imagine, care se poate modifica] şi salvând modificările, şi apoi blogul, schimbările survenite în blogul dv., ele apar, la vedere, pentru toată lumea.
Exemplu de RSS-uri
Reţineţi!
Blogul cu principii este blogul care bagă în seamă oamenii, diverşi oameni!
Pr. Dorin