Ştirea despre Van Gogh este neterminată

Pe 9AM News, a apărut astăzi, 1 august 2008, următoarea ştire:

Cu ajutorul tehnicii de ultima generatie, oamenii de stiinta de la o universitate din Olanda au descoperit in substratul picturii “Patch of Grass” al lui Van Gogh, figura unei femei

Descoperirea, realizata cu ajutorul razelor x, joaca un rol important pentru istoricii de arta, pentru a intelege cat mai bine tehnica picturala a lui Van Gogh.

“Se estimeaza ca o treime din ultimele picturi ale lui Van Gogh au fost pictate pe deasupra celor existente. Cu alte cuvinte Van Gogh isi recicla propriile panze”, a declarata Joris Dik, om de stiinta la Universitatea Tehnologica Delft, potrivit yahoo.com.

Razele x au rolul de a indeparta culorile, astfel putand fi descoperite contururile vagi din spatele unei picturi.

Prin activitatea sa de reciclare, Van Gogh a acoperit pictura originala cu mai multe straturi de culoare dar oamenii de stiinta au reusit sa exploreze toate elementele diferite de pe fiecare strat.

“Acum putem face un model virtual, tri-dimensional, al unei picturi si sa cojim toate straturile pe rand, dupa care vom putea vedea detaliile imaginii ascunse”,
a declarat Dik.

“Patch of grass” a fost pictata de Van Gogh in 1887 la Paris, si acum este expusa la Muzeul Kroller-Muller din Otterlo, Olanda.

*

Din ştire aflăm numai că Van Gogh îşi reutiliza picturile…adică picta peste tablouri deja făcute. Pentru cine nu îi cunoaşte viaţa ar părea că metoda aceasta de reciclare a picturilor era ceva avangardist sau chiar postmodern. Însă adevărul crunt e acela că în timpul vieţii Vincent Van Gogh nu a prea vândut niciun tablou, pentru că pictura lui era neînţeleasă de contemporani.

Şi de aceea îşi recicla picturile…pentru că nu avea bani. Deci adevărul descoperii de astăzi nu e unul fericit…ci trist. Nu avea bani pentru a-şi cumpăra pânze şi picta peste altele deja pictate. Asta pentru ca să ştim că drama lui, care e drama marilor oameni de cultură şi a marilor Sfinţi, nu s-a încheiat nici astăzi.

Dăm bani pe toate aiurelile, investim în clădiri, maşini şi cosmetice, iar marii oameni ai umanităţii, care ar trebui ajutaţi şi respectaţi mor, cel mai adesea, în dizgraţie, nefericiţi, trişti şi fără căpătuială.

Psa. Gianina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *