15 comments

 • Pingback: O emisiune dedicată Protosinghelului Savatie Baştovoi (exclus ironia) « Savatie Baştovoi

 • Da, Ieromonahul Savatie trebuie sa isi vanda cartile. TREBUIE! Pentru ca sunt carti excelente! Marturisesc ca m-am indragostit de condeiul preacuvioşiei sale odata cu citirea „Nebunului”.

  Nu „a lovit” in ierarhie, a tras un semnal de alarma la comportamentul ei fata de un preot al Bisericii, pe care l-a osandit inainte sa se pronunte macar legea.

  Vis-a-vis de purtatorul de cuvant al Patriarhiei, la fel, trebuia sa se ia o atitudine, este criminal sa spui ca Biserica Ortodoxa accepta in anumite conditii avortul. In ceea ce priveste alaturarea sa celorlalti din blogroll de care aminteste pr. Dorin Piciorus imi displace si mie.

  Nu sunt nici eu cu totul in acord cu extraordinarul parinte Savatie, insa il respect foarte mult si cu siguranta TREBUIE sa isi vanda cartile. Atacarea comunistilor? Cred eu, ne trebuieste indrazneala (despre parrhesia vorbeste f bine Badilita: http://cristianbadilita.ro/ianuarie.html#Preacuvioasa ) de care se faceau vrednici si apostolii (Fapt. 4, 13).

  Daca nu identificam si aratam raul, vom putea ajunge sa nu mai putem cunoaste binele. Despre restul celor spuse de pr. Dorin nu ma pot pronunta caci nu cunosc in detaliu subiectul.

 • Doamne Ajuta! Stimate Parinte Dorin sunt un cititor al blogului dumneavoastra si chiar daca aceasta „emisiune online” este un mare minus pentru dumneavoastra vreau totusi sa incerc sa va inteleg. Pr. Savatie este un mare scriitor de carte crestina si nu inteleg unde este problema in promovarea acestor carti.

  Sunt un tanar de 23 de ani care poate sa va confirme ca aceste carti au schimbat vietile unor oameni. Cunosc multe, foarte multe exemple. Dupa citirea unei astfel de carti se produce un scurt circuit in conceptie si incet incet cu ajutorul lui Dumnezeu te aproprii de Biserica.

  Stiu ca parintele Savatie este acuzat de multe lucruri poate de multe ori pe drept dar eu vorbesc de rezultatul cartilor si conferinteleor. Poate ar trebuii sa lasati la o parte orgoliul personal sau stiu eu ce va indeamna sa spuneti aceste cuvinte destul de josnice pentru un om cum sunteti dumneavoastra.

  Sper sa nu va fie cu suparare aceste cuvinte si lasand la o parte acest articol va doresc mult succes in ceea ce faceti. Mie unul imi place blog-ul dumneavoastra. Succes. Doamne Ajuta!

 • Domnii mei,

  când o să mai creşteţi cu vârsta şi cu experienţa [ mai ales cu experienţa]o să înţelegeţi un lucru important în viaţa duhovnicească a Bisericii: faptul că, dacă îţi faci o faţă de Sfânt prin cărţile tale…trebuie să ştii să zâmbeşti şi când nu îţi place.

  Şi, a zâmbi cu tot omul capătă o notă aparte, foarte sus, când întâlneşti oameni de calibrul tău.

  Părintele Savatie ne-a exclus pentru că…semănam, nu pentru că nu ne-a înţeles.

  Şi ne-a exclus pentru că şi-a dat seama, ca şi alţi confraţi ai noştri, că munca sa în domeniul online sau în domeniul cărţilor e inferioară muncii noastre.

  Tocmai de aceea nu a dorit să se pună lângă noi…pentru că se vede diferenţa între ei şi noi.

  Dacă dv. ne citiţi blogul de o zi, două sau nouă luni şi nu aţi văzut că noi într-o săptămână înregistrăm 30 de ore în timp ce părintele Savatie sau Danion fac o conferinţă sau două de 3-4 ore pe săptămână…undeva aveţi o problemă.

  Vi se pare că noi n-am ştii să conferenţiem ca părintele Savatie şi să vă batem pe umeri pe toţi şi să vă lăudăm pentru cât de evlavioşi sunteţi?
  Ba, da! E foarte uşor pentru noi să facem acest lucru.

  Însă nouă nu ne plac lucrurile făcute în pripă şi nici nu ne urgentăm tipărirea cărţilor noastre personale şi nici să conferenţiem pe undeva.

  Dacă aici, unde muncim zilnic pentru dv. nu ne vedeţi şi credeţi că a făcut Savatie sau Danion pentru dv. mai mult înseamnă că aveţi o problemă.

 • Cinstite părinte Dorin,

  apreciez sincer munca pe care sfinţia voastră o face pe blogul „Teologie pentru azi”, citesc bucuros tot ce intra in zona mea de interes, insa ma intristez de fiecare data cand vad, puseuri de mândrie şi de judecare a aproapelui.

  Dincolo de critica afirmată ca manifestare a dragostei, nădajduiesc din inimă să nu fie răutate, îndreptăţire de sine, arogantă şi altele asemenea pe care le-am gândit, revoltaţi când am ascultat emisiunea despre blogul părintelui Savatie.

  Iertaţi-mi indrăzneala, dar comentariul pe care l-aţi făcut dovedeşte dorinţa teribilă de a ajunge în culmea topurilor şi a vă propulsa deasupra altora. Lăsaţi cititorii să vă judece şi să vă compare blogurile…

  Cu nădejde,

  Paul Siladi

 • Domnule Paul Siladi,

  regretăm că dv. ne spuneţi că ne citiţi…numai în astfel de conjuncturi şi nu la articolele noastre, punctual…şi vă asigurăm că acest demers critic la adresa confratelui Savatie nu este decât un puseu…de grijă şi de delicateţe faţă de el.

  Noi nu dorim să ajungem în top WordPress ro.pentru că acest lucru e foarte uşor de făcut, printr-o manipulare uşoară a lui. Într-un articol am scris despre scripturile pe care le deţinem şi dacă, le-am utiliza am avea în câteva minute zeci, sute, de accesări false.

  Nu ascensiunea şi nici numărul de cărţi şi nici afluxul de cititori pe blogul confratelui savatie ne înspăimântă sau ne îndurerează! Decât pe un sait porno sau pe un blog baptist…mai bine la el!

  Însă ne consternează când vrea să vândă castraveţi şi la…grădinari. Nu ştim cine sunteţi dv., cât percepeţi din ce spunem noi etc., etc., etc.

  Ci pe noi ne enervează teribil cartea făcută în grabă, lipsa de delicateţe, conferinţele pentru bani dar, la arătare, sunt pentru binele poporului şi multe altele.

 • Nu pot să caracterizez această emisiune decât printr-un singur cuvânt: CORECT!

  …..

  Vă mulţumim pentru adeziunea dv., ca unul care înţelegeţi mai mult şi mai coerent atât situaţia cât şi motivul acestei declaraţii publice faţă de confratele Savatie.

 • Cucernice Părinte,

  cu riscul de a repeta ceea ce afirmam în comentariul anterior,trebuie să spun că apreciez zelul si energia pe care o cheltuiţi pentru promovarea teologiei ortodoxe în mediul virtual. Nu încape îndoiala că sunteţi unul dintre cei mai prolifici şi cred că folosiţi pe mulţi „internauţi”.

  Îmi cer iertare, am fost poate prea grabit acuzându-vă de goană după popularitate (pe care poate chiar o meritaţi). Ceea ce mă deranjează este lipsa de înţelegere faţă de diversitatea pe care Ortodoxia o îngăduie în sânul ei. Supraordonarea.

  Atacul la persoană în locul criticii obiective, punctuale a textelor. M-aş bucura mult mai mult de o analiza critică a textelor părintelui Savatie sau ale lui Mihai Neamţu ori Danion Vasile în locul unor comentarii „oţărâte”.

  Sunteţi un promotor al muncii, culturii, academismului. Vreau să vă cred un practicant al decenţei, eleganţei şi înţelegerii compătimitoare. Un om care critică o idee şi se roagă în taină pentru cel care a emis-o (cum cred, dealtfel, că şi faceţi).

  Dar nu îmi place să vă văd „dedulcit” la comparaţii de felul: „noi înregistrăm treizeci de ore pe săptămână în vreme ce Danion doar trei sau patru”. Domnul ştie, poate cele trei ore sunt mai de folos… Implicarea în „cazul Corneanu” de care îl acuzaţi pe părintele Savatie poate fi dovada că-i pasă, iar articolele scrise pot prea bine fi dublate de durerea pentru „halul” în care am ajuns, nevolnici, slăbănogiţi, considerând compromisul înţelepciune, învăluirea diplomaţie lăudabilă iar adevărul aproximativ.

  Noi, cu toţii… Cred că ne reprezintă liderii pe care-i avem, şi nu din întâmplare sunt în fruntea noastră (atât cei religioşi cât şi cei politici). Iar dacă ne revoltăm uneori, îngăduiţi-ne…

  În privinţa ultimei penultimei afirmaţii, cine sunt şi cât înţeleg, creditaţi-mă, ca om care se trudeşte să priceapă şi nu pentru că am acelaşi statut academic precum sfinţia voastră (socotesc asta cu totul neînsemnat existenţial).

  Îngăduinţi,

  Paul Siladi

 • Parinte,

  Sa dea Domnul ca gandri mai bune si vorbe mai blande sa va caracterizeze!
  Rar mi-a fost dat sa aud mai multa otrava in discursul unui parinte…am ascultat postarea aceasta si m-am strambat de parca as fi mancat agurida!

  Orice ati avea de reprosat parntelui Savatie, ati putea sa o faceti cu delicatete si iubire frateasca si nu aruncand cu otrava!
  Nu incep sa demontez rautatile pe care le spuneti, caci nu are sens sa intru in loica aceasta a veninului!

  Doamne ajuta si spre ganduri mai bune!

 • Doamnă Tudora,

  ca să vă treacă greaţa…faceţi o rugăciune pentru noi şi una pentru părintele Savatie şi o să facem şi noi una pentru dv.!

 • Nu ne dorim, domnule Paul o notorietate…neavenită, gonflată. Notorietatea noastră, dacă Dumnezeu o doreşte şi oamenii ne-o dăruie, se va face cu muncă, cu texte, cu evidenţe.

  Nu ne plac admiratorii care nu pot să spună în trei pagini 20 de gânduri esenţiale din tot blogul nostru de 2903 postări sau din cărţile noastre care vor veni spre marele public la timpul lor.

  Asta una la mână. În al doilea rând, ca să fac critică textuală lui Mihail, Savatie şi Danion…trebuie să plătească, pentru că ei fac cărţi pe bani. Asta nu înseamnă că trebuie să credeţi că dumnealor, cărţile dumnealor nu au fost citite, subliniate, înţelese de către noi.

  Dacă dv. nu aţi fi citit niciodată pe Kant mi-aţi fi putut reda vreun pasaj pentru care …aţi fi indignat?
  Noi, în comparaţie cu alţii, când deschidem gura, avem citiri la bord…referitor la subiect sau omul din faţa noastră.

  Asta pentru viitor, dacă doriţi să ne mai contactaţi pe blog.

  Implicarea în „cazul Corneanu” a multora dintre noi a fost ca implicarea…minerilor în liniştea publică bucureşeană. Noi vorbim din mijlocul Bisericii, ca unii care suntem puşi să învăţăm lumea la calm, atenţie şi smerenie şi nu la…sugestii separatiste.

  Vă dorim să înţelegeţi din ce în ce mai mult teologia şi viaţa adâncă a Bisericii pentru ca să putem comunica despre dogmele Bisericii, despre sfinţenia Biserici şi nu despre…subiecte colaterale.

 • Lol, incredibil. Rasu-plansu. Cred ca cu asta bateti recordul la cantitatea de slava desarta dintr-o postare si la alte aberatii … Devine din ce in ce mai interesant blogul asta, vezi chesti care te binedispun prin absurdul pe care il prezinta, pacat ca sunt comic-tragice … adica un suflet se pierde

 • Frate Gigel, la mulţi ani, să aveţi o vară frumoasă şi să…vă dea Dumnezeu să trăiţi clipa când noi o să ne bucurăm de blogul dv., cum vă bucuraţi dv. de munca noastră!

  În rest…să fiţi frumos!

 • Bre parintele!
  Matale ti-a zis cineva ca esti plin de slava desarta?!?!?!
  Suntem satui de pupincuristi d-astia ca matale, doctoranzi, etc, etc.

  Pai nu-i nici-o diferenta intre matale si Badilitza.
  Parc-ati fi de-o mama, de-o faptura si de-o seama.

  Mata chiar nu realizezi? Te-ai uitat o leaca prin oglinda? Te mai si spovedesti uneori?

  Ti-as zice asa de multe, dar n-am timp. Bre voi astia cu multe doctorate, aveti probleme grele. Te-ai uitat la cv -ul matale. Da pe dinafara. Unde-i bre smerenia.

  Daca te-ai spovedi la mine, ti-as da canon un an sa nu vorbesti, sa ceri iertare la toti cati iti ies in cale.

  Hai ca pierd timpul cu tine. Vezi ca-i barna mare, inchiriaza o macara s-o poti scoate!

 • Părinte Ieromonah Ioan, daţi tot numele dv. pe blog, CV-ul dv., adresa mănăstirii dv. şi se rezolvă: vă punem şi pe dv. alături de CV-ul nostru şi poate, o să vă şi vizităm.

  Dacă dv. v-aţi spovedi la noi…nu v-am da niciun canon…pentru că aşa procedăm cu oamenii foarte Sfinţi.

  Noi ne spovedim şi împărtăşim foarte des, s-ar putea să suferim de o mie cinci sute de boli…însă ne bucurăm că dv. nu aveţi nicio boală!

  Vă dorim mult spor în viaţa dv. şi cât mai multă sfinţenie!

  Cuvintele dv. ne îngăduie să credem că avem nevoie de mari duhovnici ca dv.!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *