De ce în „cea mai mare democraţie din lume” soarta alegerilor prezidenţiale se decide la biserică, iar în Români libertatea Bisericii de a-şi exprima poziţia e întotdeauna strangulată?

Vezi articolul din Ziua:

McCain şi Obama la biserică

Republicanul John McCain si democratul Barack Obama, rivali in cursa spre Casa Alba, care se incheie pe 4 noiembrie, se vor adresa, maine, alegatorilor crestini, cu ocazia unui forum religios, organizat de cei mai renumiti pastori din tara. Lucrarile forumului se vor desfasura la biserica din Saddleback, la Lake Forest, California.

McCain si Obama nu vor avea, maine, o dezbatere, ci vor raspunde, pe rand, intrebarilor pastorului Rick Warren, principalul organizator.

Cei doi senatori au fost invitati de Warren sa-si expuna punctele de vedere asupra unor subiecte de interes pentru electorat, spre exemplu, locul credintei in viata publica, SIDA sau mediul.

Desi in America, Biserica este separata de Stat, religia joaca un rol de nezdruncinat in viata politica, iar candidatii sunt intotdeauna chemati sa explice care va fi rolul bisericii sub eventuala lor Presedintie.

De obicei, aspirantii la Biroul Oval isi exprimau opiniile in intalniri diferite. Warren este singurul pastor care i-a convocat pe cei doi rivali impreuna, sesizeaza agentiile internationale de presa.

Tinand seama ca un american din patru este de confesiune protestanta evanghelica, este de inteles de ce candidatii au tot interesul sa castige simpatia acestui segment de populatie. Pana acum, credinciosii pro­testanti evanghelici au constituit un rezervor electoral privilegiat al republicanilor, in virtutea concordantei de opinii in ce priveste opozitia fata de avort si de homosexualitate si grija pentru promovarea valorilor familiale traditionale.

In aceasta campanie, insa, membrii confesi­unii par sa fi format doua tabere, cea pro McCain ramanand, totusi, mai numeroasa.

***

Întrebarea noastră este următoarea: cum se face că, în ţara în care sunt respectate toate drepturile, prezidenţiabilii ţin seama de religia unei importante părţi a populaţiei (în acest caz, neoprotestanţi, care se numesc pe ei înşişi evanghelici) şi doresc să fie văzuţi în dialog cu un pastor, reprezentant al acestei comunităţii religioase, fără ca nimeni să se simtă discriminat, în timp ce, dacă în România candidaţii la preşedenţie ar accepta să fie cernuţi de către un preot ortodox la o emisiune televizată de mare audienţă, ar lua foc toate organizaţiile pentru drepturi şi libertăţi individuale ? Ca să nu mai vorbim de faptul că Bisericii Ortodoxe i se neagă orice drept la a-şi exprima o opţiune politică, indiferent de considerente.

Când o să ajungem oare, ca în democraţia americană, să-i vedem pe candidaţii noştri în dialog onest cu un cleric ortodox?

Psa. Gianina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *