Între namila de fier şi catedrala Sfântul Iosif romano-catolică: o mostră execrabilă de postmodernism

Poveste pentru monştri

Clădirea asta, în lucru, de mult prost gust, de lângă catedrala romano-catolică e aidoma unui vlăjgan nesimţit care călătoreşte într-un autobuz arhiplin lângă un…preşcolar, căruia îi pune piciorul în cap…ca să se odihnească…

Când ceilalţi călători, consternaţi de ceea ce văd, îl apucă de şulfă pe nesimţit ca să îl dea jos din maşină…vlăjganul mai are tupeul să le spună…că trebuia şi el să se odihnească cumva, pentru că şi el a plătit biletul.

Postmodernitatea arhitectonică…poate fi genială, atât timp cât îmbină tot felul de stiluri, mai vechi şi mai noi, într-o compoziţie…Însă, să vii lângă un monument istoric cu o asemena clădire mamut de prost gust…înseamnă să nu ai nici cea mai mică idee de…urbanism, ca să nu spunem că interesele oculte sunt mai mult decât evidente…

[viddler id=3ec5ece&w=437&h=370]

Filmăm afară pentru că nu putem – ni se interzice peste tot! – să filma înauntru. Acesta e un minus…şi de acest minus suferă şi unele Biserici şi Mănăstiri de-ale noastre, unde ni se interzice filmatul. Nu vrem să fim cunoscuţi?! Nu vrem să fim băgaţi în seamă?!… Ce poţi filma într-o Biserică, decât pictura, mobilierul…şi cam atât?

[viddler id=ca846257&w=437&h=370]

Acum, că am filmat şi fotografiat acestea…e un rău sau… un bine? E un rău să fii cunoscut sau să nu fii cunoscut de nimeni? E un rău să fii băgat în seamă?!!!!

E o eroare să stai închis în propria ta carapace şi să nu vrei să te cunoască oamenii. Şi noi credem că Bisericile, instituţiile de stat, muzeele, spaţiile publice într-un cuvânt, trebuie puse în valoare, mediatizate, pentru ca oamenii să ştie ce reprezintă fiecare lucru în parte şi să se familiarizeze cu ele.

Lucrurile ţinute la distanţă nasc suspiciuni degeaba uneori sau ignoranţa vizavi de ele e mai păguboasă decât cunoaşterea lor pe jumătate.

Pr. Dorin

Un comentariu la „Între namila de fier şi catedrala Sfântul Iosif romano-catolică: o mostră execrabilă de postmodernism”

  1. Frumos articol, este o prostie ca nu se poate filma/fotografie in multe biserici din Romania, indiferent de religia acestora. Vorbisem si cu un preot romano-catolic pe care-l gasisem pe biserici-romania.ro si este de aceeasi parere si am ajuns impreuna la concluzia ca aceasta interdictie este pentru a lua bani extra si pentru acest lucru. Poate se va schimba pe viitor desi nu cred. Vom vedea !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *