Doar concluzii despre media românească

Moto:

Când unii au găsit-o pe Elodia…noi căutăm ceva mai esenţial în media românească?

****

Vom face şi analize, dar, acum, pentru cineva care vrea să înţeleagă că suntem atenţi la realitatea mediatizată informaţional, precizăm următoarele:

1. Titluri pentru submediocri

2. Titluri instictuale

3. Titluri cu apropouri sexualizate şi cu imagini decontextualizate

4. Informaţii obţinute la cel mai uşor preţ şi cu cel mai puţin efort.

5. Ziarele se hrănesc din televizor şi internet 80 % şi restul mai merg şi pe afară… ca să piardă timpul cu lucruri puerile.

6. România reală, profundă…nu apare decât tangenţial în cadrul buletinelor de ştiri şi în ocheanul documentarele sociale, culturale, religioase.

7. Segmentul Religie nu apare deloc în majoritatea ziarelor sau e anexat…culturii.

8. Televiziunile şi ziarele care nu se vor tabloidizate…prezintă ştiri de tip tabloid.

9. Prea mulţi angajaţi pentru o muncă la un ziar sau la o televiziune care nu se diferenţiază marcant de un alt ziar şi de o altă televiziune.

10. Cum se poate explica faptul că buletinele de ştiri de la mai multe televiziuni, au, în acelaşi timp, aceleaşi ştiri, cu aceleaşi nuanţe? Au toate aceiaşi patroni? Şi cam toate văd aceleaşi…nevederi reale.

11. Media românească instituţionalizată este o insulă în care locuiesc şi se perindă cam aceiaşi. Dacă am sta să numărăm invitaţii de la fiecare televiziune românească naţională [cu extindere naţională] timp de o lună de zile, am observa nu numai că aceiaşi fac turul televiziunilor, dar că, aceiaşi spun, de mai multe ori, la mai multe televiziuni, aceleaşi lucruri şi că aceiaşi, nu se pregătesc mai deloc ca să treacă de la o televiziune la alta pentru un interviu, pentru ca să spună… aceleaşi lucruri.

12. Butonezi telecomanda câteodată, ca să găseşti ceva de Doamne ajută!, şi te plictiseşti amarnic sau…te uiţi peste zeci de ziare, ca să găseşti şi tu opinii de bun simţ, experienţe de viaţă, sincerităţi, şi abia poţi să faci vreo trei articole din 50 de ziare la un loc, româneşti şi străine.

13. Până unde va scădea, va mai scădea, gradul de facilitate al ştirilor, al programelor, al divertismentului? E deja exasperant. Blogurile, care ar fi trebuit să vină ca un contra argument la sterilitatea mediei instituţionalizate…au căzut în facilitatea insignifiantului.

Dacă media tradiţională [ziare, televiziuni] ne dă să mâncăm cocoloaşe de repetitivitate exasperantă, new media blogurilor, care are toată libertatea din lume, cel mai adesea, ne dă să trăim senzaţia de pierdere în…deşeuri menajere, în loc să dea lecţii de cum se face excelenţă, celor care sunt plătiţi cam scump pentru cât pierd vremea.

14. Nu sunt un om cusurgiu vizavi de cei care creează! Ci ne place să vedem televiziunea, ziarul, blogul, care vin în faţa noastră cu fumuri şi vor să ne pierdem timpul în faţa lor, că ne stimează, că muncesc pentru noi, dacă tot vor să facă asta.

Pr. Dorin

7 comentarii la „Doar concluzii despre media românească”

 1. Domnul meu,

  pentru probleme de acest tip, credem că trebuie să vă adresaţi Maestrului Mihail Neamţu, care este… doctor în Teologie anglicană, cu aspecte diluant ortodoxe.

  Dumnealui, cu promptitudinea sa caracteristică, cu zelul său misionar, vă va răspunde la acest aspect şi la altele o mie şi una de alte aspecte negândite nici măcar de către dv.

  Vi-l recomandăm cu căldură…pentru că şi pe noi ne-a cuprins recurenţa avalanşei de consecinţe…ale încălzirii globale!

  Semnat: cineva din provincie, care e numai doctorand.

 2. Ba da, avem chef…Dar, în probleme profunde ca aceasta…noi dăm dreptul, mai întâi, Maestrului Mihail Neamţu, şi, dacă doreşte să aibă un cuvânt de zis şi Maestrul Scardanelii şi apoi şi dv., apoi ne spunem şi noi punctul de vedere.

  Cedem că e un gest de bun simţ să vă dăm dv. dreptul de a vă exprima, în această ordine, şi apoi să mai zicem şi noi ce mai…rămâne de zis.

 3. Scardanelli e cu politica, Mihail Neamtu nu este dedicat, iar eu nu am caderea sa ma pronunt pt. simplul fapt ca nu ma pricep. Astept atunci un punct de vedere avizat din partea Dvs.

 4. Însă, ca să ne pronunţăm…trebuie să facem studii. Noi nu avem niciun studiu pe tema asta. Aşa că trebuie să mai aşteptaţi răspuns de la noi…pentru că avem , credem noi, prea multe îndatoriri ca să fie puţine.

  Însă, nu vreţi să faceţi un curs de ceva…la noi pe blog?

 5. Multumiri. In timpul liber citesc si teologie, am si acasa multe carti, tatal meu este preot, insa cand o sa am nevoie de ceva de pe blogul/urile Dvs. o sa-l/le consult pt. ca il/le cunosc. Se poate spune ca intr-un anumit si limitat mod fac un curs de teologie aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.