Singurul ziar românesc cu design cât de cât acceptabil şi cu categorie de Religie este ziarul Gardianul

Ziarul Gardianul are de ceva timp o faţă nouă, apropiată blogurilor, pe fond închis, cât de cât proprie cititului. Cum să citeşti, fratele meu, pe alb sau…pe negru? Ochiul nostru e învăţat cu foaia îngălbenită, cu foaia care nu te oboseşte. De ce ediţiile occidentale ale Scripturii, cele de lux şi ştiinţifice, au foaia gălbuie, maronistă? Tocmai pentru ca să le poţi citi. Când faci ziar cu foaie ultraalbă la nivel online înseamnă că vrei ca nimeni să nu ţi-o citească.

La fel, cum să faci blog pe negru? Sau pe roşu aprins? Sau pe verde? Sau pe albastru ultramarin? Trebuie să ai o platformă cu o culoare citibilă, care odihneşte ochiul. Pe WordPressul gratuit, la ora actuală, culoarea blogului nostru [ noi avem blog gratuit şi nu masterizat!] e cea mai bună culoare la citit. Adică o ia cel care vrea să fie citit şi nu…frunzărit.

Ne întoarcem la Gardianul. Da: e singurul ziar la ora asta care poate fi citit, pentru că acest alb înnegrit al paginii permite odihna ta, odihna cititorului. Şi, dacă venim noi, cu ochii obosiţi de munca cu cititul e o adevărată binecuvântare această pagină.

În al doilea rând trebuie să îl felicităm pe domnul Dumitru Manolache [ pe care nu îl cunoaştem personal] pentru că susţine zilnic categoria Religie. De-a lungul timpului am citit diverse articole ale dumnealui, am preluat articole ale domniei sale în momente cheie şi, se pare că avem de-a face cu un ziarist care ştie cel mai adesea ce spune în domeniul credinţei. Dacă el ar pleca…Gardianul ar mai susţine această categorie?

În al treilea rând, categoria Religie e pusă ca nuca în perete în corpusul de categorii al ziarului, în penultima secţiune a ziarului…

deşi fratele Oreste, care face o salată de toată jena în emisiunile sale TV, amalgamând ocultismul cu credinţa creştină, apare al treilea de sus în jos…

A devenit d-l Oreste…mama Omida a Bucureştiului?

În al patrulea rând se deschide uşor ziarul…dar mai greu articolele. Apeşi pe titlul ziarului, apare în link…dar mai trece apă pe gârlă până vine toată ştirea…ceea ce te face să o laşi acolo…şi să pleci.

Rămân însă cele spuse în titlu:

are un design cât de cât citibil la pagină, cel mai citibil dintre toate ziarele româneşti online

şi

are şi categorie de Religie…pe care o face un singur om cel mai adesea.

Pr. Dorin

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *