540 de lei: salariul mediu pe economie de la 1 octombrie 2008

Majorarea salariului minim brut garantat pentru perioada 1 octombrie-31 decembrie, faţă de cel aflat în plată în prezent, este de 8% pentru un program complet – de 170 de ore pe lună Tot în aceeaşi şedinţă, Guvernul a aprobat alocarea suplimentară a 700.000 de lei pentru reconstrucţia şi reparaţia caselor afectate de inundaţiile din luna iulie din judeţele din nordul ţării

Guvernul a decis, în şedinţa de miercuri, să majoreze salariul minim de la 500 la 540 de lei, începând cu 1 octombrie, şi la 600 de lei de la 1 ianuarie 2009, conform acordului încheiat în iulie cu sindicatele şi patronatele. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru, a declarat că majorarea salariului minim brut garantat pentru perioada 1 octombrie-31 decembrie, faţă de cel aflat în plată în prezent, este de 8% pentru un program complet – de 170 de ore pe lună. Creşterea operată de la 1 ianuarie 2009 va reprezenta o creştere de 11% faţă de cei 540 de lei.

De asemenea, potrivit hotărârii de guvern adoptate miercuri, Executivul va analiza în luna iunie 2009, împreună cu partenerii sociali, valoarea realizată a câştigului mediu brut lunar pentru primele patru luni ale anului viitor. „În situaţia în care se constată abateri mai mari de 5% pe câştigul salarial mediu brut lunar realizat faţă de cel prognozat, Guvernul va modifica printr-o hotărâre salariul minim brut de la 1 iulie 2009, astfel încât ponderea acestuia din salariul mediu brut să fie de 33%“, a precizat Camelia Spătaru.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, din cei 6,4 milioane de angajaţi care au depuse fişe fiscale privind veniturile din funcţia de bază pentru anul 2007 sunt plătiţi cu salariul minim pe economie 3,94 milioane, adică 61,5% din numărul total. Conform legislaţiei în vigoare, stabilirea pentru salariaţi, prin încheierea unui contract individual de muncă, de salarii de bază sub nivelul de 540 de lei hotărât de Guvern constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.000 de lei.

A fost majorată şi suma pentru combaterea efectelor inundaţiilor

Tot în aceeaşi şedinţă, Guvernul a aprobat alocarea suplimentară a 700.000 de lei pentru reconstrucţia şi reparaţia caselor afectate de inundaţiile din luna iulie din judeţele din nordul ţării. „Această suplimentare a fost necesară întrucât, în urma reevaluării, a crescut numărul de case care au nevoie de reconsolidare şi reconstrucţie“, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru, într-o conferinţă de presă, la finalul şedinţei. De asemenea, prin hotărârea de guvern aprobată miercuri este prevăzut sprijin material pentru persoanele care doresc să îşi reconstruiască casa în regie proprie. Ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, a prezentat în şedinţa, la solicitarea premierului, o informare referitoare la situaţia reconstrucţiei caselor din judeţele afectate de inundaţii.

Astfel, potrivit cifrelor rezultate în urma reevaluării întreprinse de autorităţi şi prezentate de ministrul David, inundaţiile au afectat 6.236 de case, dintre care 1.634 vor fi reconstruite, 4.251 necesită reparaţii, iar peste 300 lucrări de consolidare. Potrivit ministrului Internelor, în prezent, gradul de contractare pentru lucrări este de 94%, 80% de către firme, iar 14% în regie proprie.

Cristian David a susţinut că efortul total necesar reconstrucţiei este de 83 de milioane de lei, dintre care 54 de milioane pentru materiale de construcţii, iar 29 de milioane pentru manoperă. „Autorităţile locale au deja la dispoziţie fondurile necesare“, a mai informat David.

Cf. sursa.

Pr. Dorin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *