Pe scurt despre istoria Internetului

Leonard Kleinrock, de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, a publicat, in anul 1961, o lucrare al carei subiect se baza pe schimbul de informatii. Acest concept, esential Internetului din ziua de astazi, consta in trimiterea „pachetelor” de date dintr-o anumita locatie in alta, in functie de informatiile despre destinatie pe care le contineau datele, informatii asemanatoare cu adresele scrise pe traditionalele scrisori.

J.C.R. Licklider, cercetator in domeniul calculatoarelor, a fost primul care a descris, in anul 1962, o retea globala de computere, asemanatoare Internetului. El a numit conceptul, la acea data, „Reteaua Galactica”.

In anul 1965, Larry G. Roberts, om de stiinta, a creat primele retele de calculatoare dezvoltate astfel incat sa functioneze la distante mari. El a creat ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network) sub patronajul DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) cu scopul de a impartasi informatiile despre proiectele militare de cercetare pentru aparare.

In 1972-1973, Vint Cerf, informatician si cercetator, si Bob Kahn, de asemenea informatician, au inventat protocolul TCP (Transmission Control Protocol). Acest protocol controla transmisia de date si le muta pe noul Internet. In afara de TCP, cei doi nu s-au oprit aici si au dezvoltat protocolul IP. Daca ar fi sa spunem ca doi oameni au „inventat Internetul”, acestia ar fi Kahn si Cerf.

Actualul director al Consortiului World Wide Web, Tim Berners-Lee, programator englez, a inventat World Wide Web-ul in 1990 impreuna cu Robert Cailliau, de profesie inginer, in timp ce lucrau la CERN (Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara). Berners-Lee a dezvoltat atat primul web browser, cat si limbajul HTML si protocolul HTTP folosit pentru solicitarea si transmiterea de pagini web intre servere si browsere.

Al Gore, politician american, nu a inventat Internetul dar a avut o contributie masiva in dezvoltarea acestuia: a supravegheat criteriile legale guvernamentale din Statele Unite care aveau legatura cu Internetul.

Cf. sursa.

Pr. Dorin

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *