Doar banii ne fac să scriem

….şi…cancanurile.

Ceva teologie, predică, studii gratuite, domnule ziarist Savatie…nu faceţi? Băgaţi capul în nisip când e vorba de muncă…şi ieşiţi numai la datul cu gura. Dacă e să daţi cu gura, daţi ortodox, pe fiecare zi…nu ca pensionarii: o dată la o lună.

Pr. Dorin

One comment

 • Recent am comentat articolul parintelui Savatie, intitulat Chestiunea monopolului în Patriarhia Română, dar comentariul mi-a fost sters. Am avut inspiratia sa-l salvez, iar acum il redau mai jos, pe blogul parintelui Dorin, pentru ca si eu consider ca postarile parintelui Savatie sunt doar gazetarie ieftina (sau poate nici atat).

  Parinte, va recomand ca inainte de a mai da clic pe butonul post sa va ganditi de doua ori inainte sa “scoateti porumbelul pe gura”. Postarea dumneavoastra este mult lipsita de documentare si nu face altceva decat sa dea apa la moara infumuratilor care se bat cu caramida in piept ca ei sunt pravoslavnici iar ierarhia ortodoxa romana este eretica. Sau poate ca sunteti unul dintre ei…

  Nu ati explicat de ce este un lucru negativ ca Patriarhia sa avizeze producerea de obiecte si carti de cult, in conditiile in care pe piata exista tot felul de obiecte de cult sau carti care se pretind a fi ortodoxe, dar de fapt nu sunt. Personal, m-am confruntat cu un asemenea caz, recent: am cumparat un calendar de birou pe care scria crestin-ortodox, avea pe fiecar fila cate o icoana, dar studiindu-l mai amanuntit, am observat ca sarbatorile si posturile erau gresite, chiar apareau sfinti catolici.

  In conditiile in care exista preoti care nu mai cunosc ce au invatat la seminar si/sau la facultate (vezi preotul care a uitat ca nu este ingaduit sa pui semnul crucii pe podea), cine mai garanteaza ca obiectele sau cartile de cult comercializate fara acordul Patrarhiei Romane sunt in concordanta cu invatatura ortodoxa?

  Nu, Patriarhia Romana nu detine monopolul asupra producerii de obiecte si carti de cult. In Romania exista o multime de societati comerciale, laice, care fabrica de la mobilier bisericesc si vesminte preotesti, la mir si tamaie. Societatea Art Georgies, de exemplu, este specializata in vitralii si mozaicuri.

  “Acest interes meschin exprimat de Patriarhia Română, care nu dă voie preotului să-şi facă singur lumînările pe care le arde în biserică (…)”
  De ce ar vrea un preot sa-si transforme apartamentul sau casa fabrica de lumanari…?

  “Însă partea mai gravă a acestui monopol este cea legată de cărţile de cult. La cărţi de cult intră Evanghelia şi Apostolul liturgice, Liturghierul, Mineul, Octoihul dar şi alte cărţi obligatorii pentru săvîrşirea cultului ortodox. S-a dovedit că Patriarhia a preluat monopolul asupra acestor cărţi nu pentru a le tipări în condiţii cît mai bune şi corecte cu putinţă, ci pentru a stopa răspîndirea lor.”
  Ma intreb cu uimire cum este posibil ca o Biserica cu 18 milioane de credinciosi sa-si suprime propriile carti de cult?!

  “De pildă, Octoihul mare şi Mineele pe mai multe luni nu au fost tipărite în decursul multor ani, aşa încît marea majoritate a bisericilor din România a fost lipsită de posibilitatea de a săvîrşi cultul ortodox complet.”

  Daca veti cerceta librariile online, veti constata cat de mult va inselati. Aproape toate cartile de cult necesare oricarei biserici sunt in stoc. Daca exista biserici care nu au Octoihuri sau Mineie, asta e vina preotului, nu a patriarhului Daniel.

  “Trebuie să spunem că nicăieri nu a mai fost pomenit un astfel de monopol asupra cărţilor care alcătuiesc tezaurul milenar al Ortodoxiei. Oriunde în lume, orice episcop este liber să publice cărţile sfinte ori de cîte ori comunitatea are nevoie de ele.”

  Insinuati ca Patriarhia ar fi interzis eparhiilor sa publice carti de cult, dar dumneavoastra sunteti departe de adevar. Pe piata exista carti de cult editate de Ahriepiscopia Iasilor, Arhiepiscopia Craiovei, Arhiepiscopia Clujului, Arhiepiscopia Alba Iulia, Episcopia Dunarii de Jos, Episcopia Alexandriei, Episcopia Argesului etc. Puteti verifica acest lucru vizitand librariile online.

  “Ar mai trebui să vorbesc de Biblie, pe care episcopii ortodocşi nu au voie să o tipărească, în schimb au voie să o tipărească sectanţii (…)”

  Dupa cum ati formulat fraza reiese ca Patriarhia a interzis eparhiilor sa tipareasca Biblia, dar le-a ingaduit-o sectantilor.

  Mai inainte ca IPS Bartolomeu sa-si publice traducerea textului biblic la EIBMBOR, in 2001, a facut-o atat la editura arhiepiscopiei pe care o pastoreste, cat si la o editura laica. Nimeni nu l-a oprit.

  Nu am inteles de ce ar trebui ca Biblia sa poata fi tiparita in mod independent de oricare episcop. De ce ar trebui ca Biblia editata la Patriarhie sa aiba si alte alternative editate in teritoriu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *